U cundore di l'Ande, acellu naziunale

avè culombia

El Condor di l'Ande Hè unu di l'animali più emblematichi in Sudamerica. St'uccellu maestosu hè carcu di simbolismo è hè cunsideratu un acellu naziunale in i paesi seguenti: Bolivia, Cile, Ecuador, Perù è Culumbia.

Inoltre, u cundore hè prisente in i scudi di varie pruvincie di sti paesi, è ancu in l'emblemi di l'istituzioni cum'è u Pulizia Peruana, la Università Autonoma Unica di Messico (Una talpa Università di Mendoza in Argentina.

A fascinazione di l'umani per questu magnificu acellu và in daretu. Per esempiu, incas anu cridutu chì u cundore era immurtale. Altre legende preispaniche presentanu u cundore cum'è un animale magicu è saggiu chì, quandu u mumentu di a so morte s'avvicinava, vuleria versu a cima di una muntagna, chjuderia l'ale è si lasciava cascà in u viotu per compie u ciculu di a vita.

Sia prima sia avà, u Condor de los Andes hè un simbulu di putere è intelligenza. I populi andini li cunsideravanu purtatori d'animali di bona o di mala furtuna, secondu u casu. Certi anu ancu cridutu chì era ellu chì era incaricatu di "alzà u sole" à u principiu di ogni ghjornu.

Caratteristiche di u Condor di l'Ande

Descripción

El vultur gryphus (tale hè u nome scentificu di u Condor di l'Andes) hè unu di i più grandi acelli volanti in u mondu. L'esemplari adulti sò altu circa 140 cm è e so ale stese righjunghjenu una lunghezza di quasi trè metri. Pisanu trà 12 è 15 kg.

Si distingue per a so testa russiccia nuda sopra à una cresta in casu di masci). U so beccu hè chjappu è assai acutu. Hà un piumaghju neru, ben chì intornu à u collu abbia una spezia di collu di piume bianche più fine.

cundore di lso Andes

Esemplare maschile di Condor de los Andes, cù a cresta caratteristica

Comportamentu

U cundore hè capace di vulà à grande altezza, sopra i 6.500 metri sopra u livellu di u mare. Per questa ragione hè perfettamente adattatu à a vita in e zone più alte di l'Ande. In fatti, hè pussibule di truvallu in tutta a frange occidentale di u cuntinente sudamericanu è ancu in a regione Patagonia, à u sudu di u Cile è di l'Argentina.

St'acellu si nutrisce principalmente di carrughie, ancu se pò qualchì volta caccià picculi mammiferi. Di solitu face u nidu in e cavità è in e cavità di e parti più inaccessibili di e muntagne.

Ancu s’elli tendenu à cuncentrassi in gruppi per prutegge si da u ventu è da a pioggia in i cusì detti «riposi», i cundori sò animali solitarii. Sò monogami è mantenenu u listessu cumpagnu per tutta a vita. U so ciclu riproduttivu hè longu (cù un periudu d'incubazione di guasi dui mesi) è e femine ponenu solu un ovu.

Una spezia in periculu?

Sicondu e stime di Birdlife International, a pupulazione mundiale di u Condor di l'Andes hè di circa 6.700 esemplari. E più grandi culunie si trovanu in u nordu di l'Argentina, cù circa 300 individui adulti.

Principali minacce

U numeru tutale di sti acelli hè in calata inarristabile da u XNUMXu seculu finu à oghje. A credenza chì i condori andini nutriti da a caccia di i più chjucchi ghjovani di vacche, pecure è altri animali domestici hè a causa di i so caccia indiscriminata y avvelenamentu da l'agricultori sudamericani dapoi decennii.

Altre ragioni chì anu motivatu sta caccia massiccia si basanu nantu à e credenze pupulare chì attribuiscenu puteri terapeutichi o magichi à certe parti di l'anatomia di u cundore.

Condor di l'Ande

Condor in volu

D'altra parte, a distruzzione sistematica di l'habitat di u cundore hà purtatu sta spezia à una situazione di vulnerabilità estrema. Per tuttu què, u Condor de los Andes hè oghje un Spezie minacciate, in particulare in certi paesi cum'è Culumbia.

Prughjetti di cunservazione

Attualmente ci sò vari prugrammi in corso per a cunservazione di sta spezia chì travaglia in u reintroduzione in u salvaticu di cundori di razza prigiunera. Questi prughjetti sò stati realizati in l'ultimi anni in Argentina, Venezuela è Colombia.

Da nutà dinò hè u Prughjettu di Conservazione Andor Condor (PCCA), urganizatu da u Zoo di Buenos Aires, a Fundazione Temaikén è a Fundación Bioandina Argentina. U travagliu di queste organizzazioni si concentra nantu à a preservazione di e spezie è di u so ambiente in a pruvincia argentina di Cordova.


U cuntenutu di l'articulu aderisce à i nostri principii di etica edituriale. Per signalà un errore cliccate quì.

6 cumenti, lasciate i toi

Lasciate u vostru cummentariu

U vostru indirizzu email ùn esse publicatu.

*

*

  1.   boule dijo

    Cercava un cundore da ricamà ma ciò chì seria in un paisaghju più culuritu quantunque, ti ringraziu assai per a vostra cuntribuzione

  2.   Jorge Alejandro Paez Romero dijo

    Salutu amore

  3.   yajaira dijo

    hè oribuli

  4.   yajaira dijo

    hè disgustosu

  5.   karolay dijo

    Ebbè ti ringraziu assai perchè aghju trovu ciò chì vulia

  6.   Maria dijo

    Pensu chì sta pagina era super, ti ringraziu assai