Zibela zibelo, rusa bestotrezoro

La zibelo, rusa bestotrezoro, estas mustelid apartenanta al la sama bestofamilio kiel la lutroj kaj la meloj. Ĝi estas ĉ ĉiovora mamulo kies felo bedaŭrinde famiĝis en la vesta fabrikado.

Sed ĉefe, kiel ni diris al vi, ĝi estas biologia trezoro de Rusujo. Ĝi loĝas tra ĉi tiu lando, ĉefe en la sudo, sed ankaŭ ĝia loĝantaro etendiĝas Mongolio kaj atingas la insulon Hokajdo, en Japanio. Se vi volas scii pli pri ĉi tiu amikaspekta besto, ni invitas vin plu legi.

Kial zibelo estas rusa bestotrezoro

Mardo zibellina, ĉar ĉi tiu besto estas science konata, ĝi estas trezoro por Rusujo pro fundamenta kialo: ĝi estas unu el la specioj pli grava kaj multaj el tiu giganta lando.

La emblema karaktero de la zibelo

Ĉi tiu mustelido enloĝis la regionojn de Rusujo ekde la krepusko de la tempo. Eĉ lia propra nomo ŝajnas deveni de la slavaj lingvoj. Specife el la rusa termino zobol, kiu siavice kondukus al la vortoj zibelino el la franca kaj zibelo o cebelina el la kastilia.

Zibelo zibelo

Marta cibelina

Sed ĝi estas pli grava por Rusujo, ĉar ĝi estas unu el la plej oftaj bestoj en tiu lando kaj, sekve, unu el la emblema. Antaŭ ol ĝia populacio malpliiĝis, ĝi enloĝis kaj la sudon kaj la nordon de la nacio, inkluzive la tutan Eŭropa Rusujo y Siberio (eĉ tra sia norda parto ĝi atingis ĝis Japanio, kiel ni diris al vi). Sed ĝi estis ankaŭ en Pollando Kaj la skandinava duoninsulo.

La rusoj tiel multe taksas ĉi tiun beston, ke meze de la pasinta jarcento, kiam ĝi estis formortonta, ili entreprenis repopulacio de la areoj, kie ĝi loĝis. Danke al tio, la specio nuntempe havas grandiozan sanon kaj eĉ disvastiĝis al pli grandaj teritorioj kiel la montoj de orienta azio kaj ĝi havas pli ol dek kvin subspeciojn.

Kiel fartas la zibelo, rusa bestotrezoro

Ĝi estas malgranda besto simila al lutro, kun kiu ĝi dividas familion, kiel ni indikis. Kutime loĝas en densaj pinaroj, cedroj aŭ betuloj kaj, pli specife, en nestotruoj ĝenerale proksime al riveroj. Ĝi estas sufiĉe sidema kvankam, kiam ĝia manĝaĵo malabundas, ĝi povas marŝi ĝis dek du kilometrojn tage serĉante nutraĵon.

Fizike, la zibelo havas malgrandan korpon kun mallongaj kruroj kaj longa vosto plena de abundaj haroj. Masklaj specimenoj kutime mezuras ĉirkaŭe kvindek kvin centimetrojn, dum inoj malofte superas tridek kvin. Simile la unuaj pezas ĉirkaŭ du kilogramojn pli ol la duaj. Ambaŭ havas mallongajn kapojn kaj muzelojn, malgrandajn orelojn, kaj longaj lipharoj. Fine, lia mantelo estas kolora nigra aŭ bruna, pli brilaj vintre, kvankam estas specimenoj kun pli helaj haroj.

Zibelo zibelo

Zibela mustelo kun pli malhela felo

Zibela kutimoj

La mustelo kutime eliras el sia nestotruo ĉe fruaj horoj de la tago, precipe en sekspariĝa sezono, kiu okazas somere. Dum amindumado, maskloj kuras kaj saltas ĉirkaŭ inoj kaj batalas inter si por esti akceptitaj. Post kiam ili gravediĝas, la gravedeco daŭras dek monatojn kaj ili havas portiloj de tri al sep junuloj.

Ili naskiĝas kun pezo de proksimume tridek kvin gramoj kaj kun fermitaj okuloj. Ili bezonas ĉirkaŭ unu monaton por malfermiĝi. Dum tiu tempo ilin nutras kaj prizorgas la patrino, kiu donas al ili patrinan lakton kaj poste pli solidan manĝaĵon, kiun ili vomas. Ili forlasas la nestotruon frue, sed ne atingas maturecon antaŭ ol ili estas dujara kaj vivas ĉirkaŭ dek ok.

Ĝi estas besto ĉiovorulo kaj ĝi ĉefe manĝas malgrandajn ronĝulojn, birdojn kaj aliajn malgrandajn mamulojn kiel kuniklojn. Sed ĝi manĝas ankaŭ sovaĝajn berojn kaj eĉ fiŝojn, kiujn ĝi kaptas per siaj antaŭaj kruroj. Kiam vintro alproksimiĝas, ĝi okazas manĝkolektado en sia nestotruo por ne malsati en la malvarmo.

Havas ĉ potenca odoro Ĝi servas kaj por kapti siajn predojn kaj por fuĝi de predantoj kaj eĉ por marki sian teritorion. Inter iliaj plej malbonaj malamikoj estas tigroj, lupoj, vulpoj, linkoj, agloj kaj strigoj.

Zibela Marteno sidis sur arbon

Zibela Marteno sidis sur arbotrunkon

Pri ĝia konduto, sovaĝe ĝi povas esti perforta besto. Kaj ni diras ĝin tiel, ĉar specimenoj estis hejmigitaj. En ĉi tiuj kazoj ili havas obeeman kaj ludeman konduton. Sed vi ne forgesu, ke ĝuste temas sovaĝaj bestoj kaj tial ilia destino estas neniam servi kiel dorlotbestoj.

Konklude, la zibelo, rusa bestotrezoro, estas unu el la emblemaj specioj de tiu giganta lando. Krome, ĝiaj grandaj teritorioj estas la habitato, kie ĉi tiuj simpatieaspektaj bestoj estas plej abundaj, kiuj disvastiĝis al Ĉinio. Tiel ligita estas la mustelo al Rusujo, ke ĝi aperis en multaj filmoj, dokumentaj filmoj kaj literaturaj verkoj faritaj aŭ lokitaj en tiu nacio.


La enhavo de la artikolo aliĝas al niaj principoj de redakcia etiko. Por raporti eraron alklaku Ĉi tie.

Estu la unua por komenti

Lasu vian komenton

Via retpoŝta adreso ne estos eldonita. Postulita kampojn estas markita per *

*

*