Sable sable, animalia altxor errusiarra

Zibila, animalia altxor errusiarra, a da mustelidoa animaliaren familia berekoak Nutrias eta azkonarrak. Bat da ugaztun orojalea haren larrua zoritxarrez famatua bihurtu da jantzien fabrikazioan.

Baina batez ere, esan genizuen bezala, a da Errusiako altxor biologikoa. Herrialde honetan bizi da batez ere hegoaldean, baina biztanleria ere hedatzen da mongolia eta Hokkaido uhartera iristen da, urtean Japonian. Itxura atsegina duen animalia honi buruz gehiago jakin nahi baduzu, irakurtzen jarraitzera gonbidatzen zaitugu.

Zergatik da zibila Errusiako animalien altxorra?

Asteartea zibellina, animalia hau zientifikoki ezaguna denez, Errusiako altxorra da funtsezko arrazoi batengatik: espezieetako bat da garrantzitsuagoa eta herrialde erraldoi horretako ugari.

Zablearen pertsonaia enblematikoa

Mustelido hau Errusiako eskualdeetan bizi izan da garaia hasi zenetik. Badirudi bere izena ere eslaviar hizkuntzetatik datorrela. Zehazki errusierazko terminoa zobol, eta horrek hitzak ekarriko lituzke zibelina frantsesetik eta sable o zebelina gaztelaniaz.

Sable sable

Marta zibelina

Baina garrantzitsuagoa da Errusiarentzat herrialde horretako animaliarik ohikoenetakoa delako eta, beraz, horietako bat enblematikoa. Biztanleria gutxitu aurretik, nazioaren hegoaldean eta iparraldean bizi zen, osorik barne Europako Errusia y Siberia (iparraldeko zatian ere iritsi zen Japonian, esan genizuen bezala). Baina ere izan zen Polonia eta penintsula eskandinaviarra.

Errusiarrek hainbeste baloratzen dute animalia hori non joan den mendearen erdialdean, desagertzear zegoenean, konpromisoa hartu baitzuten. bizi zen eremuen birpopulazioa. Horri esker, gaur egun espezieak osasun bikaina du eta lurralde handiagoetara ere hedatu da ekialdeko asiako mendiak eta hamabost azpiespezie baino gehiago ditu.

Nola dago zibila zibila, Errusiako animalien altxorra

Igarabiaren antzeko animalia txikia da, eta harekin familia partekatzen du, adierazi dugun moduan. Normalean bizi da pinudi, zedro edo urki baso trinkoak eta, zehazkiago, ibaietatik gertu dauden zuloetan. Nahiko sedentarioa da, nahiz eta, janaria urria denean, egunean hamabi kilometro egin ditzakeen elikagai bila.

Fisikoki, sableak gorputz txikia du hanka motzekin eta ile ugariz beteriko isats luzea. Ale arrak normalean inguruan neurtzen dute berrogeita hamabost zentimetroemeek gutxitan gainditzen duten bitartean hogeita hamabost. Era berean, lehenengoek bigarrenak baino bi kilo inguru gehiago pisatzen dute. Biek buru eta mutur motzak dituzte, belarri txikiak eta bibote luzeak. Azkenean, berokia kolorekoa da beltza edo marroia, distiratsuagoa neguan, ilea argiagoa duten aleak badaude ere.

Sable sable

Sable Marten fur ilunagoarekin

Sable ohiturak

Morta normalean bere zulotik ateratzen da eguneko lehen orduetan, batez ere udan gertatzen den estaltze garaian. Gorteiatzerakoan, arrak emeen inguruan korrika eta salto egiten dute eta beraien artean borrokatzen dute onarpena izateko. Haurdun geratzen direnean, haurdunaldiak hamar hilabete irauten du eta hala izaten dute hiru-zazpi gazteko zaborrak.

Gutxi gorabehera pisuarekin jaiotzen dira hogeita hamabost gramo eta begi itxiekin. Hilabete inguru behar dute irekitzeko. Garai horretan amak elikatu eta zaindu egiten ditu, honek bularreko esnea eta gero regurgitatzen dituzten janari solidoagoak ematen dizkie. Goiz uzten dute hobia, baina ez dira heldutasunera iristen bi urte bete arte eta hemezortzi inguru bizi.

Animalia da omnivore eta batez ere karraskariak, hegaztiak eta beste untxi batzuk bezalako ugaztun txikiez elikatzen da. Baina basoko fruituak eta aurreko hankekin harrapatzen dituen arrainak ere jaten ditu. Negua hurbiltzen denean, egiten du janari bilketa hotzean gosez ez galtzeko.

Badu usain indartsua Harrapakinak harrapatzeko eta harrapariengandik ihes egiteko nahiz bere lurraldea markatzeko balio du. Etsai txarrenen artean tigreak, otsoak, azeriak, katamotzak, arranoak eta hontzak daude.

Sable Marten zuhaitz baten gainean kokatuta

Sable Marten zuhaitz enbor baten gainean kokatuta

Bere jokabideari dagokionez, basatian animalia bortitza izan daiteke. Eta horrela esaten dugu, aleak etxekotu egin direlako. Kasu hauetan jokabide otzana eta ludikoa dute. Baina ez da ahaztu behar hain zuzen ere animalia basatiak eta, beraz, haien patua ez da inoiz maskota gisa aritzea.

Bukatzeko, zibila, animalia altxor errusiarra, herrialde erraldoi horretako espezie enblematikoetako bat da. Gainera, bere lurralde zabalak dira itxura jatorra duten animalia hauek ugariagoak diren habitatak, hedatu direnak Txina. Hain lotua dago Errusiako mora, non nazio horretan egindako edo girotutako film, dokumental eta literatura lan askotan agertu den.


Artikuluaren edukia gure printzipioekin bat dator etika editoriala. Akats baten berri emateko egin klik hemen.

Idatzi lehenengo iruzkina

Utzi zure iruzkina

Zure helbide elektronikoa ez da argitaratuko.

*

*

bool (egia)