O cóndor dos Andes, ave nacional

ave colombia

El Cóndor dos Andes É un dos animais máis emblemáticos de Sudamérica. Este maxestuoso paxaro está cargado de simbolismo e é considerado un paxaro nacional nos seguintes países: Bolivia, Chile, Ecuador, Perú e Colombia.

Ademais, o cóndor está presente nos escudos de varias provincias destes países, así como nos emblemas de institucións como a Policía do Perú, o Universidade Nacional Autónoma de México (Unha toupa Universidade de Mendoza en Arxentina.

A fascinación dos humanos por este magnífico paxaro remóntase a un longo camiño. Por exemplo, incas creron que o cóndor era inmortal. Outras lendas prehispánicas presentan o cóndor como un animal máxico e sabio que, cando se achegaba o momento da súa morte, voou ata o alto dunha montaña, pechou as ás e caeu ao baleiro para cumprir o ciclo da vida.

Tanto antes como agora, o Cóndor dos Andes é un símbolo de poder e intelixencia. Os pobos andinos considerábanos portadores de animais de boa ou mala sorte, segundo o caso. Algúns incluso creron que era el o encargado de "levantar o sol" ao comezo de cada día.

Características do Cóndor dos Andes

descrición

El Gryphus Vultur (tal é o nome científico do Cóndor dos Andes) é unha das aves voadoras máis grandes do mundo. Os exemplares adultos miden uns 140 cm e as ás estendidas alcanzan unha lonxitude de case tres metros. Pesan entre 12 e 15 kg.

Distínguese pola súa cabeza avermellada e espida rematada por unha crista no caso dos machos). O seu peteiro está enganchado e moi afiado. Ten unha plumaxe negra, aínda que ao redor do pescozo ten unha especie de colar de plumas brancas máis finas.

cóndor de lso Andes

Exemplar macho de Cóndor dos Andes, coa característica crista

Comportamento

O cóndor é capaz de voar a grandes alturas, por riba dos 6.500 metros sobre o nivel do mar. Por esta razón é así perfectamente adaptado á vida nas zonas máis altas dos Andes. De feito, é posible atopalo en toda a franxa occidental do continente suramericano, así como na rexión da Patagonia, ao sur de Chile e Arxentina.

Este paxaro aliméntase principalmente de carroña, aínda que ás veces pode cazar pequenos mamíferos. Adoita aniñar nos ocos e cavidades das partes máis inaccesibles das montañas.

Aínda que normalmente se concentran en grupos para protexerse do vento e da choiva nos chamados "postos", os cóndores son animais solitarios. Son monógamos e manteñen a mesma parella ao longo da vida. O seu ciclo reprodutivo é longo (cun ​​período de incubación de case dous meses) e as femias poñen só un ovo.

Unha especie en perigo de extinción?

Segundo as estimacións de Birdlife Internacional, a poboación mundial do Cóndor dos Andes rolda os 6.700 exemplares. As colonias máis grandes atópanse no norte de Arxentina, con preto de 300 individuos adultos.

Principais ameazas

O número total destas aves foi diminuíndo de xeito imparable dende o século XIX ata os nosos días. A crenza de que os cóndores andinos alimentados pola caza das crías máis pequenas de vacas, ovellas e outros animais domésticos é a causa das súas caza indiscriminada y envelenamento por gandeiros sudamericanos durante décadas.

Outras razóns que motivaron esta caza masiva baséanse en crenzas populares que atribúen poderes terapéuticos ou máxicos a certas partes da anatomía do cóndor.

Cóndor dos Andes

Cóndor en voo

Por outra banda, a destrución sistemática do hábitat do cóndor levou a esta especie a unha situación de vulnerabilidade extrema. Por todo isto, o Cóndor dos Andes é hoxe un Especie ameazada, especialmente en certos países como Colombia.

Proxectos de conservación

Actualmente hai varios programas en marcha para a conservación desta especie que traballan no reintroducción á natureza dos cóndores criados en catividade. Estes proxectos leváronse a cabo nos últimos anos en Arxentina, Venezuela e Colombia.

Tamén é de destacar o Proxecto de conservación do cóndor andino (PCCA), organizado polo zoo de Bos Aires, a Fundación Temaikén e a Fundación Bioandina Arxentina. O traballo destas organizacións céntrase na preservación da especie e o seu medio ambiente na provincia arxentina de Córdoba.


O contido do artigo adhírese aos nosos principios de ética editorial. Para informar dun erro faga clic en aquí.

6 comentarios, deixa os teus

Deixa o teu comentario

Enderezo de correo electrónico non será publicado. Os campos obrigatorios están marcados con *

*

*

  1.   paspalhão dixo

    Buscaba un cóndor para bordar, pero o que sería nunha paisaxe máis colorida de todos os xeitos, moitas grazas pola túa contribución

  2.   Jorge Alejandro Páez Romero dixo

    Ola amor

  3.   yajaira dixo

    é orible

  4.   yajaira dixo

    é noxento

  5.   karolay dixo

    Pois moitas grazas porque atopei o que quería

  6.   María dixo

    Pareceume estupenda esta páxina, moitas grazas