Cordillera ing Kolombia

Yen sampeyan pengin lelungan lan nemokake lanskap sing paling apik ing planet iki, mula aja ragu-ragu banget lan nyiyapake plancongan kanggo ngerteni Cordilleras ing Kolombia. Pegunungan Andes minangka rantai pagunungan paling apik lan penting ing Amerika Latin lan mbagi wilayah Kolombia dadi telung cabang independen: Cordillera Kulon, Cordillera Tengah lan Cordillera Wétan.

Cordillera de los Andes mlebu ing Kolombia liwat sisih kidul-kulon negara kasebut lan dipérang dadi rong ranté: Cordillera Kulon lan Cordillera Tengah. Pegunungan Gunung Tengah mbagi loro cabang menyang Massif Kolombia utawa Nude Almaguer, sing ndadekake Pegunungan Timur Wétan. Sing diarani Lingkaran Api Pasifik uga misuwur amarga digawe saka akeh gunung geni lan ditemokake ing wilayah iki. Gunung geni Galeras sing dununge cedhak karo kutha Pasto lan Nevado del Ruiz sing uga dadi gunung geni misuwur amarga kegiyatan sing anyar.

Apa gunungan kasebut?

Cordillera

Sadurunge ndeleng gunung sing paling penting ing Kolombia, ayo nerangake apa gunungan kasebut.

Apa bedane antara pagunungan, rantai utawa sistem gunung, utawa mung gunung ..? Ya, aku bakal nyoba nerangake sampeyan. Yen kita menyang kamus lan golek pegunungan, tegese minangka: seri gunung sing ana gandhengane. Ing pangertene iki beda karo sierra ing pirang-pirang gunung, sing luwih gedhe ing cordillera. Ayo dadi ngomong gunungan minangka pamisahan sing digawe saka pagunungan.

Kepiye cara pagunungan digawe

Everest

Saiki yen digali luwih jero, lan dideleng saka perspektif geologis, aku bakal menehi katrangan marang sampeyan jajaran gunung digawe saka wilayah lempitan utawa ing tahap lempitan. Ing wilayah sing dawa sing dununge ana ing pinggir bawana, akeh bahan sedimen akumulasi, yen kompresi signifikan sing disebabake dorongan lateral, lipat lan mundhak, nggawe rantai gunung. Kaya ngono umume pagunungan gedhe sing digawe, kayata Himalaya ing Asia, Andes ing Amerika Selatan utawa Pegunungan Alpen Eropa.

Proses gerakan iki, sing nyebabake lempitan bisa:

  • Kanthi tabrakan ing antarane rong lempeng benua litosfer, Piring paling njaba Bumi, sing nduweni ambane variabel antara 10 lan 50 kilometer, nyepetake, lempitan utawa istirahat lan nyebabake jajaran gunung (sengaja, padha karo rentang gunung). Mula, pagunungan Himalaya digawe, sing paling dhuwur ing lumahing. Pegunungan iki jembar liwat pirang-pirang negara: Bhutan, Nepal, China lan India lan ing kana ditemokake 10 saka patbelas pucuk pucuk luwih saka 8.000 meter, sing ing ndhuwur permukaan laut ing saindenging planet iki.
  • Kanthi tabrakan, nanging ing njero rong piring tektonik. Pyrenees diwenehi conto.
  • Kanthi tabrakan ing antarane lempeng samodra lan lempeng kontinental, banjur kerak samudra kecelup. Conto khas yaiku pegunungan Andes, yaiku gunung sing paling dawa ing saindenging jagad lan ing gunung kasebut ditemokake gunung geni paling dhuwur ing planet iki.

Agen atmosfer kayata banyu utawa angin, uga vegetasi dhewe lan karakteristik lemah, melu-melu lan mbentuk pagunungan. Miturut cara Ora mung pagunungan ing Bumi, ing planet liya, kayata Mars, uga ana, sing paling misuwur yaiku wong Tarsis.

Penasaran, ora dingerteni gunung sing paling tuwa ing bumi, nanging tepui utawa tepui minangka kelas dataran tinggi sing curam, kanthi tembok vertikal. Dipungkasi manawa jinis gunung kasebut minangka formasi paling tuwa, amarga asale saka Precambrian. Nanging kita isih durung ngerti akeh babagan lumahing segara.

Bib laut

Pulo vulkanik

TAku wis ngomong babagan gunung sing kita "ndeleng" nanging uga ana pagunungan ing samodra, yaiku punggungan segara sing diarani, sing sejatine dadi sistem gunung paling jembar, udakara udakara 60.000 kilometer. Iki digawe kanthi pamindhahan lempeng tektonik.

Rata-rata dhuwure gunung-gunung kasebut sing ana ing sangisore banyu yaiku 2.000 nganti 3.000 meter. Jinis gunung iki duwe relief sing angel banget, kanthi lereng lan jurang sing amba asring ditandhani celah longitudinal sing jero, sing diarani sinkhole utawa keretakan, ing endi gempa bumi lan letusan gunung mbledhos asring banget. Liwat endapan kasebut sing nglumpukake ing pinggir, kekandelan kerak vulkanik mundhak saya suwe.

Ing sawetara wilayah ing Samodra Atlantik, jembatan kasebut obah udakara 2 sentimeter taun, lan ing Pasifik wétan gerakane luwih cepet, udakara 14 sentimeter.

Sawetara gunung ing jajaran kasebut wis munggah ing ndhuwur segara lan nuwuhake pulau vulkanik kayata Islandia.

Cordillera ing Kolombia

cordillera kolombia

Cordillera Kulon

Cordillera Kulon dawane udakara 1.200 km lan mlaku ngalor liwat negara kasebut saka Nudo de los Pastos ing departemen Nariño ing sisih kidul-kulon Kolombia nganti Nudo de Paramillo ing departemen Córdoba, sing dununge ing sisih lor negara kasebut.

Pegunungan paling dhuwur ing Cordillera Kulon yaiku – miturut urutane dhuwur-:

  • Volcano Cumbal: dhuwure 4.764 meter.
  • Gunung geni Chili: dhuwure 4.748 m.
  • Gunung geni Azufral: dhuwure 4.070 m.
  • Farallones de Cali: saka 200 nganti dhuwure 4.280 m.
  • Bukit Tatamá: dhuwure 4.200 m.
  • Paramillo massif utawa Paramillo del Sinú: dhuwure 100 nganti 3.960 m.
  • Bukit Munchique: dhuwure 3.012 m.

Pegunungan Tengah

Cordillera pusat wiwit saka Nudo de Almaguer utawa Kolombia Massif ing departemen Cauca nganti Serranía de San Lucas de Bolívar ing sisih lor Kolombia. Iki minangka pagunungan paling dhuwur ing negara iki kanthi pucuke luwih saka 5.700 meter lan dawane 1.000 km.

Pegunungan paling dhuwur ing Cordillera Tengah yaiku – miturut urutane dhuwur-:

  • Nevado del Huila: dhuwure 5.750 m.
  • Nevado del Ruiz: dhuwure 5.321 m.
  • Nevado del Tolim: dhuwure 5.216 m.
  • Nevado de Santa Isabel: dhuwure 5.150 m.
  • Nevado del Cisne: dhuwure 4.800 m.

Kaya sing sampeyan ngerteni, gunung kasebut pancen nduwur banget, yen dideleng saka kadohan wis apik banget amarga ukurane gedhe. Dheweke pancen keajaiban alam sing dikatutake Kolombia. Ana akeh wong sing lelungan menyang pegunungan iki kanthi tujuan ngerti gunung kasebut lan nikmati kabeh kaendahane kanthi nyata.

Cordillera Wétan

Cordillera wétan minangka pagunungan paling gedhe ing negara iki kanthi dawane kurang saka 1.200 km. Pegunungan iki wiwit saka simpul Almaguer menyang pegunungan Perijá, ing departemen La Guajira, sisih lor-lor Kolombia.

Cordillera dipérang dadi rong cabang: pegunungan Motilones sing tekan sisih lor lan pegunungan Táchira sing nyebrang tapel wates antara Kolombia lan Venezuela.

Pegunungan paling dhuwur ing Cordillera Wétan yaiku miturut urutan dhuwur-:

  • Sierra Nevada del Cocuy: dhuwure 5.330 m.
  • Jawah Sumapaz: dhuwure 3.820 m.
  • Páramo de Pisba: dhuwure 3.800 m.
  • Sierra de Perijá: dhuwure 3.750 m.
  • The Choachí moor: dhuwure 2.980 m.

Uga ing Cordillera sisih wétan kita bisa nemokake plato gedhe, uga kaendahan lan regane apik kanggo Kolombia. Dheweke misuwur:

  • Savana Bogotá: dhuwure 2.600 meter, dununge dununge kutha bogotá.
  • Savana Ubaté: dhuwure 2.570 m.
  • Lembah Sogamoso: dhuwure 2.570 m.

Peningkatan lahan sing paling penting ing Kolombia

Saliyane Pegunungan Andes lan kabeh sing kasebut ing ndhuwur, ana lahan sing penting banget kanggo kabeh Kolombia lan Amerika Latin sing dadi ide sing apik kanggo sampeyan ngerti, yen sampeyan kepengin plancong ing sawijining tanah ngerti kamulyan ing jagad iki.

Sierra Nevada de Santa Marta

Iki ditemokake ing dataran pesisir Karibia. Iki tekan departemen Magdalena, Cesar lan La Guajira. Ndhuwur dhuwure 5.775 meter (18.947 kaki) ing sadhuwure segara. Pucuk paling dhuwur sing bisa ditemokake yaiku Cristóbal Colón banjur Simón Bolívar. Iki minangka massa gunung sing ditutupi salju paling dhuwur ing Kolombia. Pegunungan iki jembaré 17.000 kilometer persegi.

Pegunungan Montes de María utawa San Jacinto

Dununge dununge ing antarane departemen Bolívar lan Sucre ing dataran pesisir Karibia sing duwe ketinggian 810 meter.

Serranía de la Macuira

Dununge ana ing Departemen La Guajira lan dhuwure 810 meter. Uga jembar 250 km persegi.

Serranía del Darién

gunung Kolombia

Dumunung ing departemen Chocó. Wilayah tapel wates antarane Kolombia lan Panama. Ndhuwur ketinggian 1.910 meter ing Bukit Tacurcuna.

Serranía del Baudo

Dumunung ing departemen Chocó, cedhak pesisir Samodra Pasifik. Iki dipisahake saka cekungan kali Atrato lan Baudo lan sejajar karo pesisir kanthi gambar gunung sing apik ing jejere segara. Nduwure 1.810 meter.

Serrania de la Macarena

Dumunung ing departemen Meta, ing sisih kidul-wétan Cordillera Wétan. Nduwure udakara 2.000 meter. Sampeyan bisa nemokake area 625 kilometer persegi.

Serranía del Perijá utawa Serranía de los Motilones ing wilayah kidul

Dununge ing Kolombia Lor. Iki dadi wates sebagean karo Venezuela ing antarane departemen La Guajira lan Norte de Santander. Ndhuwur 287 meter.

Dhuwur kidul-wétan

Dheweke ditemokake ing Dataran Wétan. Bukit-bukit kasebut nyebar kaya Iguaje lan Yambi kanthi dataran rendah, lan Sierra de Araracuara.

Kaya sing sampeyan ngerteni, Cordilleras saka Kolombia kudu dituduhake ing jagad, lan yaiku kaendahane angel dikalahake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

61 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   jenengku ngandika

    Iki reguar, sing paling penting dudu kepentingan ekonomi
    Kayane ora ana gunane

  2.   FAISTIAN FABIAN LOEZ N. ngandika

    Pemandangan wilayah sing apik nuduhake kita kepiye macem-macem relief nyedhiyakake papan wisata sing apik lan macem-macem iklim sing luwih milih panen lan cadangan alam ing endi flora lan fauna sing bisa ditemokake.

  3.   toni ngandika

    sampeyan ora mbayar nanging kasedhiya ing peta

  4.   camila ngandika

    noooooooooooo sing aku ora bisa aser

  5.   karol ngandika

    halo piye kabare

  6.   yudy ngandika

    halo kanca

  7.   yudy ngandika

    Halo kanca, muga-muga sugeng rawuh

  8.   elkin ngandika

    halo piye kabare jejjejjejjejejjjejje

  9.   linda ngandika

    ha ha ha ha ha ha
    banget charro

  10.   julian ngandika

    sampeyan kudu maca buku cilik-cilik

  11.   natali ngandika

    ala banget dheweke kudu mungkasi kaca iki wong bodho § haha

  12.   JUAN PABLO ngandika

    =(

  13.   segara ayu ngandika

    bobno

  14.   SHARIM ngandika

    KAMU SADAYANA TANPA JUJUR YEN KITA GOLEKI ENTOK LARGENSE Y CALENSE ALMEN LAYANI KAMI KANGGO NIKI LURA NATUR NEGARA KITA

  15.   SHARIM ngandika

    Bodho

  16.   jacob ngandika

    wonten pundi 4

  17.   Viviana Lopez ngandika

    hahahaha kowe padha edan _________________ »a _ —– ____________ dening _ - ______– ora ____——– hahaha

  18.   camila ngandika

    hello ojo crita apa sing dak goleki ya, matur nuwun kanggo apa-apa

  19.   valverde ngandika

    Aku ora preduli bab iku, iku reged

  20.   Pedro Luis ngandika

    piye mboseni

  21.   Pedro Luis ngandika

    reged

  22.   Pedro Luis ngandika

    ojo ngomong apa-apa yen ora ngerti

  23.   daniel rincon ngandika

    buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

  24.   yo ngandika

    Aku ora nemu apa-apa sing mangsuli pitakonku nooooooooooooo

  25.   deysy santoso ngandika

    yen ngladeni sampeyan bodho oke kaca menehi kuldi bodho kabeh

  26.   Bbii ngandika

    Olaa

  27.   nidia tobon ngandika

    Yen sampeyan ora seneng karo kaca kasebut…. sumur klip ... ing papan liya. Napa akeh kekasaran?…. saliyane ejaan sing ora apik, ayo luwih konsisten karo apa sing ditulis….

  28.   gabriela sanjuan ngandika

    Aku mikir yen kaca iki pancen bener kanggo kabeh sing nyebutake_________________________________________________________________________________________________________________________________________ lan apa sing sampeyan pikirake?

  29.   EMANUEL CRISTIAN ngandika

    || || || ||

  30.   EMANUEL CRISTIAN ngandika

    MASTERKU

  31.   yudy ngandika

    TAPI ZO RELINDOZ ESTOZ PAIZAJEZ

  32.   caren ngandika

    Iki minangka kopi paling apik ing saindenging jagad, goderos Spanyol, warga Afrika sing dadi kopi karo tomat lan tomat

  33.   ana maria saza nuansa ngandika

    Muga-muga aja nyelehake akeh perkara amarga nulis pancen mboseni lan uga banget nglarani, coba njupuk desicon sandi

  34.   alex vanegas ngandika

    nulungi aku butuh jeneng pegunungan sing duwe cabang

  35.   asli ngandika

    keren banget gabung karo feisbookku vicky-mueses@hotmail.com

  36.   cello ngandika

    apa ora duwe rasa hormat tumrap para pemuda iki, uga ora kabeh sing paling apik kanggo aku

  37.   paola ngandika

    lowongan lan ngrampungake program iki lan kabeh program

  38.   paola ngandika

    chebre banjur gambar kabeh peta sing sampeyan gambar + ´, l545444425

  39.   THE CAMI ngandika

    KANGGO KANGGO PALING APIK APIK APIK APIK APIK KANGGO LANGSUNG MUNG NYAWANG IKI KECIL SETINGAN

  40.   Daniela ngandika

    Woof! Sampeyan Kasar banget Iki Bn Q 'Kaca Ora Lengkap Nanging Ninggalake Kekasaran Q' Asquito Uishh '🙂 1 Dheweke Ora Nggoleki Basa Basane lan Dheweke Wis Komentar Ngendi Iki

  41.   sara gomez ngandika

    omong kosong apa

  42.   Juan Manuel ngandika

    Aku ora ngerti carane nyalin 😛

  43.   angie ngandika

    Aku katon keren banget

  44.   catalina mendoza ngandika

    Iki sing paling apik ing kene aku bisa nemokake apa sing dakkarepake lan gunung sing misuwur yaiku sing paling gedhe lan yaiku tulla

  45.   catalina mendoza ngandika

    Aku nyaranake kaca iki lan aku bakal nulungi sampeyan yen pengin ngerti gunung sing paling dawa lan dhuwur sing paling cilik yaiku sing kulon. Sing paling dhuwur yaiku sing paling dhuwur. lan pegunungan sing jembar lan jembar yaiku sisih wétan sing dakkarepake kanggo sampeyan mmmmuuuuuccccchhhhiiissssiiiimmmooo

  46.   isabel rodriguez ngandika

    Aku seneng wangsulan iki

    iku apik tenan

  47.   paola andrea R ngandika

    wangsulan kasebut bener nanging aku ora seneng karo wujude

  48.   Juliianita Mosquera ngandika

    duwe kabeh sebab lan yen jawaban sing bener

  49.   merlys sanchez ngandika

    Sampeyan ora ala, dheweke nulungi aku karo cathetan sing dakkarepake

  50.   gusti ngandika

    utawa narik munggah, ngawula kula

  51.   YAYA CANTIK ngandika

    instagram: YELIBETH2402
    Apik banget

  52.   samuel ngandika

    apik aku iso menang ujian jam 5.0

  53.   angelpte ngandika

    kita kabeh nindakake

  54.   "Aku" ngandika

    Iki ora ditulis kanthi apik

  55.   santiago loaiza ngandika

    Bantuan liyane: pop:

    1.    lindiitha gonzalez ngandika

      Aku bisa nulungi sampeyan yen pengin

  56.   laura ngandika

    Pegunungan paling cedhak lan paling endhek yaiku sisih kulon

  57.   valentina12@homil.com ngandika

    Lansekane apik hahahahahahahahahahaha

  58.   frank ngandika

    😀

  59.   Camilo ngandika

    Aku mikir teks kasebut dawa banget & aku ora seneng, aku luwih seneng kaca liyane sing dakkira luwih ringkes & luwih jelas 😉.

  60.   Angie daniela ngandika

    Aku pengin matur nuwun marang Catalina Mendoza amarga ora sopan lan wis nulungi aku, dheweke kayane wong hebat.
    Aku seneng banget, dak kira keren banget.