Cumbia, irama tradisional Kolombia

cumbia

Tanpa mangu-mangu irama musik sing paling disambung Kolombia, kanggo budayane lan bangsane, yaiku cumbia. Ora ana pesta utawa perayaan ing negara iki sing kord ora muni lan nari swarane Cumbia Kolombia. Ikon identitas nasional.

Genre musik lan tarian rakyat sing ramai iki lair ing pesisir Karibia, nanging ora suwe banjur dadi populer ing saindenging negara. Ing kiriman iki, kita bakal ngobrol babagan asal usul, tradhisi, lan akeh liyane sing ana gandhengane karo cumbia Kolombia.

Asal saka cumbia Kolombia

Kaya ekspresi seni lan budaya liyane ing jagad iki, cumbia minangka asil saka campuran. Kanggo nglacak asale, sampeyan kudu lelungan menyang abad kaping XNUMX, menyang pesisir Atlantik sing saiki dadi Kolombia. Ana ing kana unsur budaya saka telung tradhisi beda banget: ing Asli Amerika, ing European (tangan karo Spanyol) lan africana, digawa dening budak sing digawa menyang jagad anyar.

Saben kutha utawa tradhisi budaya nyumbang unsur liyane. Melodi bisa didhasarake karo irama aborigin, dene tema lan lirik lagune duwe akar Spanyol sing jelas. Pungkasan, protagonisme saka perkusi lan njoget Afrika Dheweke rampung resep sing pungkasane bakal ngasilake cumbia Kolombia.

Lan iki mula asale campuran hebat lan macem-macem jinis iki.

cumbia, musik tradisional saka Kolombia

Cumbia minangka irama musik paling tradisional ing Kolombia

Nanging, ing Asal Etimologis saka tembung cumbia kayane ora cetha banget. Umume sarjana mbela sing asale saka istilah kasebut kumbé, sing tegese "pesta" utawa "swara" ing pirang-pirang basa Afrika.

Sing ora diragukan, yaiku sukses penemuan sing apik banget, sing wiwit saka cradle ing Kolombia, pirang-pirang taun kepungkur akeh negara liya ing Amerika Tengah lan Selatan. Cumbia saiki ditembangake lan nari ing papan sing adoh banget kaya Meksiko, Peru, El Salvador, Venezuela, Argentina utawa Peru.

Cumbia Kolombia: instrumen

Maneh, nyawa telung telu (Amerian, Eropa lan Afrika) saka cumbia kasebut nyata ing instrumen musik sing digunakake kanggo kokwaca.

Peran utama ora mesthi kanggo instrumen perkusi. Irama saka drum, Kontribusi budaya Afrika, dadi tulang punggung saka kabeh komposisi. Dheweke nyetel irama utama lan dibantu dening instrumen pribumi kayata tebu gedang utawa bagpipe, asal saka Spanyol sing ora diragukan.

cañamillero

Caña de millo, instrumen dhasar cumbia Kolombia

Ing cumbia ana telung jinis drum utama:

  • El Sugeng Drum, sing nderek irama wirama.
  • El Nelpon Drum, sing digunakake kanggo nyetel iring-iringan lagu.
  • La Tambora. Iki minangka siji-sijine drum cumbian sing ora duwe asal-usul Afrika. Disabetake nganggo tangan, tanpa nggunakake drumsticks, ing kulit lan ing kothak kayu.

Uga ana telung jinis bagpipe:

  • Kantong lanang, sing kaya latar mburi.
  • Kantong wadon, sing ngiringi lagune.
  • Bagpipe cekak, digunakake minangka instrumen solo lan misuwur ing siji-sijine instrumental.

Cañamillero minangka pemain penting ing saben klompok cumbia Kolombia. Dheweke sing ndemek Millo tebu, instrumen angin sing rupane ngelingake suling transversal. Kaya jenenge, digawe nganggo tebu gedang, nanging uga bisa digawe saka balung utawa malah pring. Maria, akordeon lan instrumen sekunder liyane ngrampungake gambar kasebut.

Cumbia Kolombia: ageman tradisional

Cumbia dudu acara musik, nanging uga acara visual. Lan ing aspek iki, para penari melu-melu nganggo busana tradisional sing warna-warni. Sandhangan sing digunakake kanggo cumbia uga digunakake ing tarian khas Kolombia.

Klambi cumbia Kolombia

Kostum khas cumbia Kolombia

  • Wong wadon: pesen bahan baku supaya para penari nganggo klambi putih klasik kanthi rok utawa rok sing jembar. Iki dihiasi pita lan, meh mesthi, kanthi bolero kanggo pamer warna flag Colombia (kuning, abang lan biru). Dheweke uga nganggo blus nganggo lengen klambi sing amba nanging pundhak ora katon.
  • Wonge: klambine luwih gampang. Iki kalebu celonone lan kaos putih, lan kanggo menehi sentuhan warna, syal abang sing dikenal kanthi jeneng "buntut jago." Bagéyan dhasar saka setelan pria yaiku tradisional topi vueltiao.

Kabeh rincian lan ornamen saka gaun iki duwe peran penting ing eksekusi tarian cumbia.

Cumbia Kolombia: beksan

Ana sawetara jinis tarian lan koreografi sing ana gandhengane karo cumbia Kolombia. Iki makili utamane siji joget pacaran. Pria lan wanita mlebu panggung saka ngarepke ngelawan. Banjur padha kumpul ing tengah lan nari-nari tekan drum liyane. Ing video iki, kita duwe conto tarian sing apik:

Antarane modalitas utawa varian regional Sing paling misuwur ing cumbia Kolombia kalebu ing ngisor iki:

  • Cumbia klasik, ora ditembangake. Instrumental murni.
  • Cumbia sabanera, ing endi alat aneh sing diarani godhong lemon digunakake. Iki ditari ing departemen Sucre, Córdoba lan Bolívar.
  • Cumbia vallenata, ing endi akordeon (instrumen sing paling khas saka vallenatos) melu. Ing subgenre cumbia Kolombia iki ana macem-macem jinis.
  • Cumbiamba. Ditari nganggo bentuk joget paduan suara sing apik banget.

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   dianita ngandika

    Cumbia, minangka tarian khas Kolombia, bisa nari klompok papat wanita utawa homble kasebut penting banget.

    Gracias

  2.   nati melcon ngandika

    che que vuena pag ing Argentina dheweke njaluk ngerti babagan cumbia apa sing apik