Kuba lan asal usul jenenge

Jeneng Kuba

Iki minangka pulo paling gedhe ing Antillen lan salah sawijining tujuan wisata paling apik ing Karibia. Papan sing unik lan istimewa amarga akeh sebab lan sejarah sing dawa lan apik. Nanging, Saka ngendi jeneng Kuba? Asal usul jenenge? Iki minangka pitakon sing bakal kita coba ngrampungake ing postingan iki.

Sejatine yaiku asal-usul tembung etimologis Cuba babar pisan durung jelas lan isih dadi kontroversi ing antarane para sarjana saiki. Ana sawetara hipotesis, sawetara luwih ditrima tinimbang liyane, lan sawetara uga kepengin weruh.


Kaping pisanan, sawijining titik penting kudu diklarifikasi: kapan Christopher Columbus Dheweke teka ing pulau kasebut kaping pisanan (tanggal 28 Oktober 1492), dheweke ora mikir napa manawa dheweke mlaku ing bawana anyar. Nyatane, miturut petungan sing salah, tanah sing anyar mung bisa diarani Cipango (kaya Jepang saiki dikenal), sing kemungkinan mbaptis pulau kasebut kanthi cara apa wae ora dianggep.

titik ing cuba

Christopher Columbus teka ing pulau kasebut tanggal 28 Oktober 1492, ngrungokake tembung "Kuba" saka cangkeme pribumi kanggo kaping pisanan.

Pirang-pirang taun mengko, wong Spanyol mutusake arep menehi jeneng penemuan iki kanthi jeneng Pulau Juana, kanggo ngurmati pangeran enom John, anak lanang siji saka Raja Katulik. Nanging, jeneng iki ora bisa ditrapake. Ora diraguhi, iki dipengaruhi dening kasunyatan kematian prematur ing taun 1497 saka wong sing dijaluk dadi penerus makutha, ing umur 19 taun.

Banjur, liwat dekrit kerajaan tanggal 28 Februari 1515, upaya digawe jeneng resmi Kuba Pulo Fernandina, kanggo ngurmati raja, nanging jeneng papan kasebut ora bisa ditemokake. Nyatane, tumindak resmi ing paruh kaping loro ing abad kaping XNUMX mung nuduhake wilayah iki kanthi jeneng Kuba.

Asale pribumi

Dina iki panjelasan sing paling ditrima kanggo pitakonan "Asale saka jeneng Kuba? asal usul pribumi.

Akeh wong Kuba seneng ide manawa jeneng negarane asale saka tembung pribumi sing lawas: Kuba, digunakake mbok menawa ing basa sing dienggo dening Tainos Tembung iki tegese "Lahan" utawa "kebon." Miturut teori iki, mesthine Columbus dhewe sing bakal krungu denominasi iki kaping pisanan.

Kajaba iku, bisa uga tembung sing padha iki digunakake dening wong-wong pribumi liyane ing pulau-pulau Karibia liyane, sing basane asale saka basa sing padha, kulawarga linguistik Arauca.

Cuba

Saka ngendi jeneng Kuba? Miturut sawetara ahli, bisa ngrujuk ing gunung lan ketinggian

Sajrone hipotesis pribumi sing padha, ana varian liya sing nuduhake manawa makna jeneng iki bisa digandhengake karo papan-papan sing didominasi munggah lan gunung. Kayane ditampilake karo sawetara jeneng papan sing cocog kanggo Kuba, Haiti lan Republik Dominika.

Bapakne Bartolomé de las Casas, sing melu penaklukan lan penginjilan pulau kasebut ing antarane taun 1512 lan 1515, negesake ing karya sing digunakake tembung "cuba" lan "cibao" minangka sinonim kanggo watu lan gunung gedhe. Kosok baline, wiwit biyen nganti saiki jeneng pribumi saka Cubanacan menyang wilayah pegunungan ing tengah negara lan Timur.

Jeneng Kuba bakal dadi salah sawijining kasus lanskap sing menehi jeneng negara kasebut. Nanging, kekurangan pengetahuan kita babagan basa Taino lan Antillean saiki nyegah kita negesake kanthi luwih kuat.

Hipotesis sing penasaran babagan asal usul tembung Kuba

Sanajan ana sawetara konsensus ing antarane sejarawan lan ahli basa babagan asal saka jeneng Kuba, ana hipotesis penasaran liyane sing kudu dikatutake:

Teori Portugis

Uga ana a Hipotesis Portugis kanggo nerangake asal saka endi jeneng Kuba, sanajan saiki meh ora dipikirake. Miturut teori iki, tembung "Cuba" asale saka sawijining kutha ing sisih kidul Portugal sing duwe jeneng kasebut.

Kuba, Portugal

Patung Columbus ing kutha Kuba Portugis

"Kuba" Portugal ana ing wilayah Baixo Alentejo, cedhak kutha Beja. Iki minangka salah sawijining papan sing ngaku dadi papan kelairan Columbus (nyatane ana patung sing ditemokake ing kutha kasebut). Gagasan sing ndhukung teori iki yaiku dheweke sing bakal mbaptisake pulo Karibia kanggo ngelingi kelairane.

Sanajan hipotesis sing kepengin weruh, nanging ora nduweni sejarah sing kaku.

Teori Arab

Luwih apik banget tinimbang sing sadurunge, sanajan uga duwe sawetara pendukung. Miturut dheweke, jeneng top Cuba «Kuba» bakal dadi variasi saka tembung arab koba. Iki digunakake kanggo milih mesjid sing paling ndhuwur karo kubah.

Teori Arab didegake ing situs pendaratan Christopher Columbus, ing Teluk Bariay, saiki ing propinsi Holguín. Ing kana, mesthine bakal ana bentuk pagunungan sing rata ing cedhak pesisir sing bakal ngelingake para navigator koba Arab.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*