Apa ana budak ing Mesir Kuno?

Yen sampeyan seneng sejarah peradaban pisanan, sampeyan bisa uga ora ngerti apa ana budak ing Mesir Kuno. Minangka wong Kulon, kita wis biasa maca babagan perbudakan ing Yunani Klasik lan uga ing Kakaisaran Romawi. Nanging, kahanan kasebut wis kurang ditliti babagan pangripta piramida.

Peran kelas sing kurang mampu ing tanah firaun cukup didokumentasikake amarga prasasti sing ditemokake ing monumen, gundukan, lan liya-liyane. Lan sumber-sumber kasebut uga menehi informasi babagan apa ana budak ing Mesir kuna lan apa kahanane urip.

Ana babu ing Mesir kuna, nanging ora ketat

Wangsulan: Bab ingkang sapisanan kita kudu nyritakake ya ana babu ing Mesir kuna. Nanging sampeyan ora kudu dibuwang film saka Hollywood liwat jagad pharaohs. Kaya dene prekara sejarah liyane sing kacathet, kemiripan realita sejatine kebetulan.

Film-film kasebut nuduhake kepiye piramida dibangun dening tentara budak sing kerja wiwit srengenge munggah nganti surup ing ara-ara samun sing surem. Nanging iki isih klise lan muspra sinematik. Kasunyatane beda.

Pedunung kanthi hak

Kaya sing ditindakake Yunani lan Roma, wong Mesir ngrebut akeh tawanan ing macem-macem perang, dheweke nambah wilayah. Lan, kaya sing pertama, dheweke ora dianggep warga negara bebas kanthi hak sing padha karo warga Nil.

Perwakilan babu Nubia

Bantuan karo abdi Nubia

Nanging, ora kaya budak Yunani utawa Romawi, sing dianggep kurang saka properti saka bendarane kaya umume, yaiku budak Mesir hak tartamtu.

Sejatine dheweke ora duwe kebebasan kanggo mbuwang urip miturut kekarepane, lan malah bisa dipasrahake utawa didol lan bisa uga dadi kekarepan minangka warisan. Mangkene carane dokumen kaya sing diarani Ouah Bakal, tanggal wiwitaning paprentahan ing Aminemhat IV, firaun kaping pitu saka wangsa XII lan sing mrentah antara taun 1802 lan 1793 SM.

Nanging, dibandhingake karo kanca bencana saka Roma o Yunani, abdi Mesir duwe kahanan urip sing luwih apik, amarga, kaya sing bakal dingerteni, dheweke duwe hak lan bendarane ora bisa, kayata, ngukum dheweke dilaporake menyang pejabat.

Tahanan status perang

Kaya sing wis dakkandhani, akeh batur tukon perang. Nanging, iki uga duwe status khusus sing beda karo kolega ing Yunani lan Roma. Sejatine dheweke bisa uga sequerwanj utawa kaiket kanggo urip lan pungkasane dadi kerja paksa.

Nanging biasane kondisine yaiku transitory. Dokumen Mesir ditemokake sing nuduhake carane bisa ninggali lapangan kasebut nalika perang sing nyebabake kahanane rampung. Yaiku, nalika konfrontasi antarane negarane lan firaun rampung.

Malah tahanan bisa oleh warisan saka para panggedhe y outsource kanggo wong liya supaya bisa diganti ing lapangan kerja sing angel kasebut. Lan ana uga bukti yen ana wong sing nguciwani majikane sing dianggep sawetara kahanan sing dianggep ora adil.

Sawetara rowers

Para Panguwasa

Kajaba iku, dheweke bisa omah-omah karo wanita Mesir lan bocah-bocah sing ana ing kana padha dadi warga negara kaya wong asli negara kasebut. Ing kasus kasebut, dheweke bisa kerja miturut profesine lan dicathet manawa ana sing dadi pejabat firaun.

Kabeh iki ndadekake kita mikir manawa tawanan perang sing dianggep dadi budak padha nguntungake kaluwihane para prajurit konflik modern, sing dianggep luwih ala, sing dikarepake dhewe.

Bakal dakcritakake luwih akeh. Klompok budak Mesir kuno liyane yaiku warga negara sing wis ilang hak amarga nindakake tindak pidana serius, umume sipate ekonomi. Malah, iki uga duwe kaunggulan luwih sithik tinimbang tawanan perang.

Pertimbangan liyane manawa ana babu ing Mesir kuno

Saiki kita bakal nemokake hak-hak sing duwe budak Mesir. Tembung sing diarani wis menehi indikasi manawa dheweke duwe. A) Ya, Semedet o merejw Dheweke nyebutake wong sing ana gandhengane karo sawetara wilayah. Nanging dheweke ora nuduhake manawa sing duwe iki uga duweke. Kayane dheweke duwe luwih mirip abdi abad pertengahan tinimbang karo babu kanthi teges ketat.

Istilah liya sing digunakake kanggo nyebut yaiku lan, nanging iki uga digunakake kanggo nyebut wong sing nindakake layanan kanggo wong liya lan uga kanggo wong sing nyambut gawe kanggo para dewa (hem neher). Lan iki luwih seneng dadi jinis pandhita.

Hak-hak budak

Peradaban Mesir suwene telung ewu taun. Mula, abdi ora mesthi duwe hak sing padha. Nanging kita bisa nuduhake sawetara sing umum dienggo sacara praktis ing saindenging jagad Mesir.

Sawetara abdi

Para abdi

Budhak ing Mesir duwe hak legal, padha nampa gaji lan, kanggo wong sing kerja ing omah, dheweke uga nampa bayaran. Sing duwe wajib menehi kain, minyak lan produk panganan liyane.

Pakaryan sing ditindakake bisa uga angel banget. Antarane sing sadurunge, ekstraksi mineral lan watu ing tambang lan tambang utawa pambanguning cemara. Nanging, kanggo sing terakhir, bisa uga juru masak, pembantu rumah tangga utawa petani. Malah ana budak sing, amarga kualifikasi, makarya dadi akuntan utawa sekretaris kanggo bendarane. Kajaba iku, ing posisi tartamtu padha duwe kemungkinan munggah.

Kanggo kabeh iki ditambahake manawa kondhisi budak ing Mesir kuno iku ora bisa dibalekake. Yaiku, wong bisa dadi budak ing wektu tartamtu lan banjur bakal bebas maneh. Ing pangertèn iki, ana malah babu sukarelawan. Dheweke minangka wong sing, amarga duwe utang utawa amarga alasan liyane, adol sawetara wektu kanggo wong sing kuwat.

Kesimpulan, kanggo pitakonan apa ana budak ing Mesir kuna, kita bakal mangsuli ya. Lan uga kahanane tangguh, nanging luwih apik tinimbang wong-wong sing padha ing kahanan sing padha ing papan liya Yunani. Ing kahanan apa wae, kaping pirang-pirang kahanan budak sing paling apik utawa paling ala gumantung karo dheweke hubungan karo master lan, khusus, babagan kamanungsan sing luwih gedhe utawa kurang.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   IDEXNAMI ngandika

    CATHETAN: «Wong-wong Yahudi wis ngowahi ejaan lan mbusak surat saka subyek sing wis ditulis sadurunge. Sanajan ngono, bisa dingerteni. Iki cara kanggo mbela kesalahan sampeyan. Kabeh sing daktulis ditulis kanthi salah gambaran saka komputer. Dheweke duwe kula papan. Kaca iki digawe dening kapentingan Yahudi lan minangka sarana auskultasi (survey) babagan perkara kasebut.
    Aku bakal nggedhekake situs web kita: «Siji-sijine budak sing duwe dhuwit yaiku wong-wong Yahudi lan umat liyane sing pengin urip kanthi cara Yahudi»… IDEXNAMI

  2.   albert ngandika

    kabodhoan ... .. kabodhoan yaiku takon apa sing diandharake ing alkitab. Dheweke percaya yen dheweke wis sinau, wong sing budaya, lan dheweke pura-pura ngerti akeh ... lan sejatine dheweke ora ngerti apa-apa.