Unta, sarana transportasi sing efisien banget

camel

Wiwit jaman kuna, bisa uga udakara 3.000 taun kepungkur, manungsa wis nggunakake camel minangka sarana transportasi sing efisien ing wilayah tartamtu ing jagad iki.

Kewan sing duwe sikil iki misuwur amarga celengan lemak (bongkokan) metu saka sisih mburi, dijenengi manungsa ewonan taun kepungkur. Dheweke wis dadi sumber panganan (susu lan daging), nalika kulite biasane digunakake kanggo nggawe sandhangan. Nanging ing ndhuwur kabeh, panggunaan sing paling penting yaiku sarana transportasi. Matur suwun kabeh anatomi tartamtu, khusus disesuaikan karo papan ara-ara samun.

Ana pirang-pirang jinis unta sing ana?

Nanging, kudu dielingake manawa ora kabeh unta ing jagad iki padha, uga ora digunakake minangka sarana transportasi. Dheweke ana ing jagad iki telung spesies unta:

  • Unta Bactrian (Camelus bactrianus), sing urip ing Asia Tengah. Luwih gedhe lan luwih abot tinimbang spesies liyane. Kulit iki duwe bongkokan dobel lan kulit wulu.
  • Unta bactrian liar (Rahim unta), uga nganggo rong bongkokan. Urip kasebut bebas kanthi bebas ing ara-ara samun ing Mongolia lan ing wilayah tartamtu ing pedalaman China.
  • Unta Arab o Dromedary (Dromedarius camelus), spesies sing paling populer lan akeh, kanthi pedunung ing jagad iki ana 12 yuta. Nduwe hump tunggal. Iki ditemokake ing saindenging wilayah Sahara lan Timur Tengah. Sabanjure uga dikenalake ing Australia.

Unta bisa nganti kacepetan nganti 40 kilometer per jam lan bisa nahan wektu suwene tanpa ngombe sak tetes banyu. Contone, dromedary bisa urip kanthi sampurna yen ngombe 10 dina saben dina. Tahan panas iku apik banget: bisa urip ing ara-ara sing paling panas sanajan sawise ilang nganti 30% jisime.

unta bactrian

Unta Bactrian ngombe

Kepiye kewan kasebut bisa urip kanthi banyu sithik? Rahasia ana ing pelumas sing nglumpuk ing bongkokan. Nalika awak unta mbutuhake hidrasi, jaringan lemak ing celengan kasebut dimetabolisme, supaya bisa ngetokake banyu. Saliyane, ginjel lan usus duwe kapasitas gedhe kanggo ngresiki cairan.

Nanging ora ateges unta bisa urip tanpa banyu. Nalika wayahe ngombe, unta 600 kg bisa ngombe nganti 200 liter mung telung menit.

"Kapal saka ara-ara samun"

Iki tahan banget kanggo ngelak lan panas, sing ora bisa ditemokake ing mamalia, wis menehi mahkota kewan iki kanca paling apik manungsa kanggo urip ing ara-ara samun.

Wis pirang-pirang abad, kafilah Para pedagang nggunakake unta kanggo nyebrang wilayah gurun gedhe. Thanks kanggo dheweke, bisa nggawe rute lan kontak komersial lan budaya sing ora bisa ditindakake. Ing pangertene iki, kudu dingerteni manawa unta minangka elemen dhasar kanggo pangembangan masarakat manungsa ing Asia lan Afrika Lor.

Yen ara-ara samun ana segara wedhi, unta minangka siji-sijine cara kanggo navigasi ing kono lan jaminan tekan pelabuhan sing aman. Amarga alesan iki misuwur minangka "Kapal saka ara-ara samun".

karavan ara-ara samun

Karavan unta nyebrang ara-ara samun

Malah saiki, nalika kendaraan lan GPS kabeh-wilayah wis sukses ngganti minangka alat transportasi, unta isih digunakake dening akeh suku Badui. Nanging, umume ndeleng dheweke ing negara-negara tartamtu kanthi peran anyar papan wisata tinimbang dadi kendharaan.

Biasane, nalika lelungan menyang tujuan kayata Maroko, Tunisia, Mesir utawa Uni Emirat Arab, turis nyewa wisata unta liwat ara-ara samun. Karo wong-wong mau (mesthi ana ing tangan panuntun sing berpengalaman), para plancong sing golek emosi mlebu wilayah sing kosong lan ora nyenengake, banjur turu ing tenda ing sangisore langit ing ara-ara samun. Nanging unta minangka simbol wektu lelungan romantis sing dawa lan petualangan misterius.

Unta minangka gaman perang

Saliyane efektifitas sing wis kabukten minangka sarana transportasi, unta uga digunakake sajrone sejarah yaiku gaman perang. Wis ing Purba ing Persia Achaemenid Dheweke nemokake kualitas kewan iki sing migunani banget sajrone perang: kamampuane medeni jaran.

Dadi, partisipasi para prajurit sing numpak unta ing pirang-pirang pertempuran dadi umum, penangkal obat sing sampurna kanggo ngilangi kavaleri mungsuh. Akeh dokumen kuno mbuktekake babagan peran unta ing penaklukan kerajaan Lydia ing abad kaping XNUMX SM.

Unta lan dromedaries dadi bagean saka tentara sing nempuh perang ing Afrika Lor lan Timur Tengah wiwit sadurunge jaman Romawi lan nganti jaman saiki. Malah tentara saka Amerika Serikat digawe ing abad kaping XNUMX minangka unit unta khusus sing dikerahkan ing negara bagian California.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

3 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   sebas karang ngandika

    yen iku gelombangaaaaaaaaaa liyane

  2.   sebasola ngandika

    yen iku gelombangaaaaaaaaaa liyane

  3.   sebas ngandika ngandika

    yen iku gelombangaaaaaaaaaa liyane