Danau gedhe ing Amerika

Gambar | Pixel

Ing tapel wates Kanada lan Amerika Serikat ana limang tlaga gedhe sing dominasi wilayah gedhe lan ing endi konsentrasi banyu seger paling gedhe ing planet iki: Michigan, Superior, Ontario, Huron lan Erie. Sanajan polahé kaya segara sing tinutup, banyuné seger lan ora kurang saka saprima cadangan Bumi.

Lima tlaga gedhe iki nawakake pesisir, jurang, bukit pasir, pirang-pirang mercusuar, pulau sing ana ing pesisir lan kutha-kutha resor. Ora kaget yen diarani "pesisir kaping telu" amarga tlaga iki minangka habitat macem-macem spesies kewan sing luar biasa. Kajaba iku, macem-macem prau layar liwat banyu seger sing akeh banget lan umume para nelayan lan penyayang kayak bisa dicampur karo prau layar, kukus kargo, kapal tunda, lsp.

Dolan maring limang tlaga gedhe ing Amerika minangka ide sing apik kanggo plancongan petualangan. Yen sampeyan dadi masalah lan sampeyan pengin ngunjungi, mula aku bakal nemokake luwih lengkap babagan keajaiban alam kasebut.

Lake Michigan

Gambar | Pixel

Lake Michigan minangka salah sawijine saka limang tlaga gedhe ing Amerika Serikat, nanging siji-sijine tlaga sing ana ing saindenging negara kasebut amarga sing liyane dituduhake karo Kanada. Iki diubengi karo negara bagian Wisconsin, Illinois, Indiana lan Michigan, sing dijenengi miturut tlaga kasebut.

Tlaga iki jembar 57.750 kilometer persegi lan ambane 281 meter. Kutha iki dianggep minangka tlaga paling gedhe ing sawijining negara lan nomer lima ing jagad iki. Volume akehe 4.918 km kubik banyu lan Lake Michigan alamat akeh taman lan pantai.

Udakara 12 yuta wong urip ing gisik, akeh ing papan wisata cilik sing bisa nemokake kemungkinan sing ditawakake Lake Michigan. Nyawisake dina ngunjungi danau minangka apike kanggo seneng alam ing njobo, ngaso lan nyopot saka rutinitas. Rencana sing nyenengake yaiku numpak kapal feri kanggo nyebrang tlaga. Sawise iku, ora luwih becik nyoba masakan lokal sing sugih salmon lan trout.

Ing gisik Lake Michigan, ing negara bagian Illinois, minangka salah sawijining kutha paling penting ing Amerika Serikat: Chicago. Dikenal minangka Kutha Windy, iki minangka kutha nomer telu sing paling padhet ing Amerika Serikat, sawise New York lan Los Angeles.

Kutha iki minangka kutha modern lan kosmopolitan sing dadi luwih saka 1.100 gedung pencakar langit. Saiki bangunan paling dhuwur yaiku Menara Willis (biyen diarani Menara Sears), nanging ing taun 1920-an yaiku Bangunan Wrigley, sing menara dirancang sawise Giralda ing Seville.

Lake unggul

Tlaga iki wewatesan karo Minnesota, Wisconsin, lan Michigan ing sisih AS lan Ontario ing sisih Kanada. Suku Ojibwe ngarani Gichigami sing artine "banyu gedhe" lan minangka danau banyu tawar paling gedhe ing saindenging jagad. Kanggo menehi ide babagan dimensi sing apik banget, Lake Superior bisa ngemot volume kabeh Great Lakes liyane lan telu liyane kaya Danau Erie. Iki minangka tlaga paling jero, paling gedhe, lan paling adhem ing Great Lakes ing Amerika Serikat.

Minangka penasaran, badai ing Danau Superior ngasilake gelombang rekaman luwih saka 6 meter, nanging gelombang luwih saka 9 meter wis direkam. Apik tenan!

Saliyane, ing tlaga iki ana sawetara pulau sing paling gedhe yaiku Pulo Royale ing negara bagian Michigan. Iki banjur ngemot tlaga liyane sing ngemot pulau. Apa wae, pulau-pulau Lake Superior liyane sing misuwur kalebu Pulo Michipicoten ing provinsi Ontario lan Pulo Madeline ing negara bagian Wisconsin.

Lake Ontario

Gambar | Pixel

Beda karo, tlaga paling cilik ing Great Lakes ing Amerika Serikat yaiku Lake Ontario. Dununge ana ing sisih wétan tinimbang tlaga liyane lan kalebu Kanada lan Amerika Serikat: sisih lor menyang provinsi Ontario lan sisih kidul menyang negara bagian New York.

Kaya dene Danau Superior, uga duwe pirang-pirang pulau, sing paling gedhe yaiku Pulo Wolfer, dununge cedhak Kingston ing ngarepe kali St. Lawrence.

Yen ngobrol babagan pusat populasi sing diartikulasikake ing sekitar Danau Ontario, kita bakal nemokake manawa ing pinggir sisih kulon sisih Kanada ana conurbasi gedhe sing diarani Golden Horseshoe sing dadi omah udakara 9 yuta wong lan kalebu kutha-kutha Hamilton lan Toronto. Ing sisih Amerika, pesisir utamane deso kajaba Rochester ing Monroe County (New York).

Ing daratan, udakara 30 kilometer, kita bisa nemokake kutha Syracuse lan disambungake karo tlaga kanthi kanal. Udakara 2 yuta wong urip ing sisih Amerika.

Tlaga Huron

Gambar | Pixel

Lake Huron minangka salah sawijining Great Lakes ing Amerika Serikat, kanthi ukuran paling gedhe nomer loro saka lima lan nomer papat paling gedhe ing planet iki. Luwih gedhe tinimbang kabeh Kroasia! Dumunung ing antarane Amerika Serikat lan Kanada, ing wilayah tengah Amerika Utara lan minangka salah sawijining pemandangan paling apik dibukak, utamane para turis.

Lake Huron minangka papan sing dipilih akeh warga Amerika kanggo plancongan. Sajrone musim panas, tur diatur ing sekitar lingkungan kanggo ngerti alam lokal lan uga sawetara enclave sejarah ing cedhak Danau Huron, kayata Mercusuar. Tur iki ngidini para pengunjung sinau luwih akeh babagan sejarah papan iki lan ngerti babagan kekayaan alam kanthi rinci.

Kajaba iku, uga ana kegiyatan banyu kayata kayak utawa nyilem scuba. Malah hiking liwat salah sawijining ewonan pulau sing duweni danau iki. Yen ora bisa diakses, masarakat kepenak ngubengi dheweke kaya Turnip sing misuwur, sing paling fotogenik kalebu alas pinus putih ing sisih ndhuwur.

Minangka penasaran, Danau Huron kebak pulo, umume ana ing sisih lor, ing wates wates Kanada, yaiku Pulau Manitoulin, sing paling gedhe ing planet iki ing tlaga banyu tawa.

Lake erie

Gambar | Pixel

Danau Erie minangka sisih kidul saka lima Great Lake ing Amerika Serikat lan cethek. Dununge ana ing tapel wates karo Ontario ing Kanada lan dadi wates karo negara bagian Pennsylvania, Ohio, Michigan lan New York ing sisih AS.

Amarga ukurane (udakara udakara 25.700 kilometer persegi), mula dianggep minangka tlaga alam telulas ing jagad iki. Kanthi navigasi kanthi kebak, nduwure dhuwur ing ndhuwur segara 173 meter lan ambane rata-rata 19 meter; ing pangertèn iki, iku minangka tlaga sing paling cethek ing tlaga Agung.

Iki minangka pungkasan Danau Agung sing ditemokake lan penjelajah Prancis sing nggawe jeneng kasebut Danau Erie miturut suku asli kanthi jeneng sing padha sing manggon ing wilayah kasebut.

Kaya dene tlaga liyane, uga ana akeh pulau ing Danau Erie. Gunggunge ana patlikur, sangang kalebu Kanada. Sawetara pulau sing luwih gedhe yaiku Pulo Kelleys, Pulo Bass Selatan, utawa Pulo Johnson.

Minangka penasaran, Lake Erie duwe mikroklimat dhewe, sing ndadekake wilayah iki subur kanggo tuwuh woh-wohan, sayuran lan anggur kanggo nggawe anggur. Lake Erie uga misuwur amarga badai salju ing Efek Lake sing mlebu ing pinggiran kutha sisih wétan, saka Shaker Heights nganti Buffalo. Iki kedadeyan ing pungkasan mangsa salju lan awal musim semi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*