Adat istiadat Walanda ing Natal

sinterklaas natal holland

ing Adat lan tradhisi Walanda nalika Natal padha banget karo negara-negara Eropa tengah lan lor liyane. Nanging, nduweni sawetara keanehan sing ndadekake beda lan utamane nengsemake.

Ing kiriman iki, kita bakal mriksa sawetara tradhisi kasebut sing ana gandhengane karo perayaan, pasar lan gastronomi khas tanggal kasebut. Gabung karo lelungan sing narik kawigaten iki Natal ing Walanda.

Sinterklaas, Walanda 'Santa Claus'

Beda karo liyane ing saindenging jagad, ing Walanda, dina sing paling penting kanggo bocah yaiku Desember 5. Yaiku tanggal, telung minggu sadurunge Natal, yaiku Sinterklaas (Saint Nicholas) nggawa hadiah kasebut.

Kaya ngapa ngageti, legenda kaya ngono Sinterklaas urip ing Spanyol sajrone sisa taun. Nanging dheweke ora ketinggalan tanggal Natal karo bocah-bocah Walanda, lelungan numpak prau menyang Walanda sing adhem kanthi kapal layar sing kebak hadiah lan kejutan.

Kanggo ngrampungake misine, Sinterklass duwe pitulung saka abdine, Zwarte piet (Pedro el Negro), uga dikenal minangka Sooty piet o Roetpiet (Pedro Hollin utawa Pedro de la Chimney).

Tekan pelabuhan (saben taun milih sing liyane) minangka wektu sing nyenengake, uga salah sawijining tradhisi Walanda sing paling nyenengake nalika Natal. Kulawarga rame ing dermaga. Nalika Sinterklaas lan kang pieten ("pedros") nyelehake sikil ing lemah, lonceng greja wiwit muni lan bocah-bocah padha bengak-bengok kaget.

Nalika bocah turu, Sinterklaas bakal tur ing kutha-kutha lan kutha-kutha ing jaran putih kasebut. Dheweke bakal ninggalake hadiah lan permen kanggo bocah sing wis apik; dheweke bakal nyelehake wong ala ing karung lan digawa menyang Spanyol.

Yen kabeh kedadeyan ing wayah wengi tanggal 5 Desember, kepiye Wengi Natal ing Holland? Nedha bengi dirayakake minangka kulawarga, nanging amarga bocah cilik wis nampa hadiah sawetara minggu kepungkur, saiki dadi giliran wong diwasa. Nanging, akeh rumah tangga ing endi Rama Natal utawa Santa Claus (ing Walanda sing diarani dheweke Kerstman) uga kedadeyan ninggali hadiahe.

Pasar lan dekorasi Natal ing Walanda

Natal ing Holland

Amsterdam nalika Natal

Wiwit Dina Saint Nicholas (6 Desember) nganti Wengi Natal, lurung-lurung ing kutha-kutha gedhe ing negara kasebut diisi lampu lan ornamen. Amarga akeh kutha Walanda sing diantrekake saluran, cahya kasebut dibayangke ing banyune saengga cahya iki pancen endah banget.

Ing omah umume dipasang wit Natal lan pasang lampu lan ornamen liyane ing lawang, windows lan fasad. Kulawarga lan kanca ijolan salam nalika nulis Prettige kerst (Merry Christmas ing basa Walanda). Biasane, Malam Natal lan Dina Natal kudu dirayakake ing omah, karo kulawarga.

Nanging, tanggal 26 Desember (Tweede Kerstdag utawa "dina kapindho Natal") biasane kanggo ngunjungi kulawarga sing paling adoh utawa lunga Natal blanja, amarga meh kabeh toko mbukak dina kasebut.

ing Pasar natal ing Holland dheweke luwih ayu lan asli ing kutha-kutha cilik tinimbang ing kutha-kutha gedhe. Sawetara sing paling apik yaiku sing diatur Haarlem y Dordrecht, kanthi rinks es sing amba lan kios-kios dalan kayu sing bisa ngrasakake anggur sing dibungkus. Sebutan khusus kanggo pasar Natal ing Valkenburg, ing pedalaman negara kasebut, sing dipasang ing sawetara guwa lemah, utawa pasar ngambang Leiden.

Tradhisi Walanda nalika natal ana ing meja

gurmettten natal holland

Gourmetten nalika nedha bengi Natal Walanda

Sanajan gastronomi Walanda ora dingerteni internasional, masakan Natal tradisional nyedhiyakake sawetara panganan istimewa sing kudu dingerteni.

Ana tradisi lawas sing diarani Gourmetten sing kalebu nyelehake kompor cilik ing meja nalika Dina Natal (diarani Eerste Kerstdag utawa "dina pertama Natal"). Para tamu mangan ngubengi kompor kasebut ing endi panganan enak digawe panas ing bagean cilik, saben nggunakake nampan dhewe-dhewe. Sampeyan bisa ngomong iku kaya raclette Prancis.

Ing nedha bengi Natal ing Holland, sampeyan ora bisa lali daging panggang (daging sapi, bebek, pheasant ...) uga diiringi beda sayuran lan saos. Mesthi, macem-macem jinis Keju Walanda. Minangka kanggo ngombe, sanajan ing negara iki luwih akeh bir sing dikonsumsi tinimbang anggur, nanging minuman bir sing paling disenengi kanggo nedha awan utawa nedha bengi jinis iki.

Sawise nedha awan utawa nedha bengi, panganan cuci mulut teka. Wayahe ngrasakake Banketletter, sawetara cookie marzipan digawe kanthi bentuk huruf. Biasane yaiku masak ing omah kanthi nggunakake inisial saka macem-macem anggota kulawarga. Pilihan liyane sing manis yaiku Pepernoot, kue kayu manis lan bumbu sing enak.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*