Budaya Walanda

Pasar keju ing Alkmaar

Pasar keju ing Alkmaar

La budaya walanda Macem-macem, nggambarake beda daerah uga pengaruh asing amarga pedagang lan njelajah semangat Walanda lan pengaruh para imigran.

Holland lan Walanda duwe peran penting sajrone pirang-pirang abad dadi pusat budaya liberal lan toleran, nalika Jaman Emas Walanda dianggep minangka puncak.

Basa

Basa utama yaiku Walanda, dene Frisian uga basa sing diakoni lan digunakake dening pamrentah provinsi Friesland.

Sawetara dialek Sachon Hilir (Nedersaksisch ing basa Walanda) dituturake ing sisih Lor lan Timur lan diakoni Walanda minangka basa regional miturut Piagam Eropa kanggo Basa Daerah utawa Minoritas.

Dialek Walanda liyane sing dianut status basa dhaerah yaiku Limburgish, sing dituturkan ing propinsi Limburg sisih kidul-wétan. Nanging, saklawasé Low Saxon lan Limburgish Walanda nyebar ing tapel wates Walanda-Jerman lan kalebu wong Walanda Low Dial terus ing Dialek Umum.

Agama

Calvinisme dadi sistem teologi ing Walanda sajrone pambrontakan Walanda ing Perang Wolung puluh Taun. Agama liya ditoleransi, nanging dheweke ora bisa nindakake agamane ing ngarep umum.

Walanda saiki dadi salah sawijining negara sing paling sekuler ing Eropa. Kira-kira 49,6% penduduk nyebutake dudu agama. Sisane 27% Katulik, 15,7% Protestan, lan 5,3% Muslim (data CBS 2005, 2007).

Ing jaman biyen, Protestan minangka agama paling gedhe ing Walanda, nanging mesthi ana persentase Katolik Roma sing akeh, sing akeh banget nduwe propinsi sisih kidul, nanging uga ana ing sisih lor.

Nanging, sajrone abad kepungkur, gereja-gereja Protestan sing luwih tuwa wis mudhun. Islam wiwit ngukir ceruk lan mesjid dibangun. Holland uga omah kanggo minoritas Hindu sing signifikan, umume kalebu imigran sing asale saka tilas jajahan Suriname sawise kamardikan.

Uga ana saklompok cilik wong Yahudi (40.000) sing manggon ing negara kasebut lan mayoritas manggon ing Amsterdam.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*