Mitos Apollo

Gambar | Pixel

Salah sawijining mitos sing paling penting ing dunia klasik yaiku Apollo, yaiku babagan dewa prajurit sing dadi seniman ing wektu sing padha amarga dheweke biyen diiringi muses lan mbela puisi lan musik sing apik. Iki minangka salah sawijining dewa sing paling dihormati ing Yunani kuno lan salah sawijining dewa sing paling fleksibel.

Yen sampeyan kepengin banget mitologi Yunani, sampeyan ora bakal ketinggalan postingan ing ngisor iki sing bakal takon babagan tokoh Phoebus (kepiye bangsa Roma ngerti dewa iki), pentinge mitos Apollo, asal usul, karir lan kulawargane, kalebu masalah liyane.

Sapa Apollo?

Miturut mitologi Yunani Apollo yaiku putra saka Zeus, dewa Olimpus sing paling kuat, lan Leto, putri saka titan sing disembah minangka dewi wengi lan awan ganti.

Zeus wiwitane seneng karo Asteria, yaiku mbakyune Leto, lan nyoba nggawa dheweke kanthi paksa. Nanging, dheweke bisa lolos lan malih dadi puyuh, nanging nalika keilahian iki terus nganggu dheweke, dheweke pungkasane mbuwang menyang segara lan dadi pulau Ortigia.

Nalika dheweke ora nggayuh cita-citane, Zeus banjur mandeng Leto sing mbales maneh lan saka hubungan kasebut dadi hamil karo Apollo lan Artemis kembare. Nanging, garwane Zeus sing sah, Hera, nalika ngerti babagan petualangan bojone, miwiti penganiayaan marang Leto nganti dheweke njaluk pitulung saka putrine Eileithyia, dewi kelairan, kanggo nyegah lair saka titanid.

Gambar | Pixel

Amarga alasan iki, miturut mitologi, Leto lagi lara nemen sajrone sangang dina, nanging amarga campur tangan saka sawetara dewa sing welas karo Leto, laire Artemis diidini lan dheweke kanthi cepet diwasa dadi ibune. karo ngeterke adhine Apollo. Lan kedadeyan kasebut. Nanging, Artemis kaget banget amarga nandhang sangsara ibune, dheweke mutusake tetep prawan ing salawas-lawase.

Nanging kedadeyan kasebut ora mandheg ing kana wae. Amarga ora nggayuh cita-citane, Hera nyoba maneh nyingkirake Leto lan anak-anake kanthi ngirim python kanggo mateni. Maneh, para dewa padha welas karo nasib Leto lan nggawe Apollo tuwuh mung patang dina kanggo mateni monster kanthi ewu panah.

Amarga ula kasebut minangka kewan ilahi, Apollo kudu nindakake penyesalan amarga dheweke mateni lan ing ngendi python ambruk, Oracle Delphi didegake. Putrane Zeus dadi pelindung ing papan iki, kanggo mengko bisikan ramalan ing kuping para peramal utawa pythias.

Nanging permusuhan Hera lan Leto ora rampung ing kene, nanging mitos Apollo ngandhakake manawa kalorone Artemis lan dheweke kudu tetep dadi pelindung ibune ing salawas-lawase, amarga Hera ora nate mandheg nyiksa dheweke. Contone, miturut mitologi Yunani, bocah kembar kasebut mateni 14 putra Níobe, sing ngolok-oloki titan sing ora apik, lan raksasa Titius, sing pengin meksa dheweke.

Kepiye carane Apollo diwakili?

Gambar | Pixel

Dheweke wedi karo dewa liyane lan mung wong tuwane sing bisa nahan dheweke. Dheweke dituduhake minangka pemuda sing tampan lan tanpa jenggot, sirahe dihiasi karangan bunga laurel lan ing tangane dheweke nyekel sithok utawa lir sing diparingi Hermes. njaluk ngapura amarga nyolong bagean sapi Apollo. Nalika dheweke wiwit main instrumen kasebut, putrane Zeus kaget amarga dheweke seneng banget lan dadi kanca sing apik.

Apollo uga diwakili nitih kreta emas saka Srengenge yen ana papat jaran sing apik banget kanggo nyebrang langit. Amarga alesan iki, dheweke uga dianggep minangka dewa cahya, Helios dadi dewa Matahari. Nanging, ing sawetara periode sejarah, loro dewa kasebut diidentifikasi ing siji, Apollo.

Apa hadiah saka dewa Apollo?

  • Apollo biasane diarani dewa seni, musik, lan puisi.
  • Uga olahraga, gandhewa lan panah.
  • Dheweke minangka dewa pati, penyakit lan wabah sing tiba-tiba, nanging uga dewa penyembuhan lan perlindungan saka kekuwatan ala.
  • Apollo diidentifikasi kanthi cahya kebenaran, nalar, sampurna lan harmoni.
  • Dheweke minangka pelindung angon lan wedhus, pelaut lan pemanah.

Apollo lan clairvoyance

Miturut mitos Apollo, dewa iki duwe kekuwatan kanggo ngirim hadiah clairvoyance kanggo wong liya lan iki kedadeyan karo Cassandra, pendhita lan putrine Priam King Troy, sing menehi hadiah wangsit kanggo ngganti pasrawungan kadagingan. Nanging, nalika dheweke mlebu ing fakultas iki, wanita enom nolak tresnane dewa lan dheweke, rumangsa isin, ngipat-ipati dheweke, ora ana sing percaya prediksi dheweke.

Mula, nalika Cassandra pengin ngelingake tumiba Troy, ramalane ora dianggep serius lan kutha kasebut rusak.

Apollo lan oracle

Gambar | Pixel

Miturut mitologi klasik, Apollo uga duwe hadiah divinatory, ngungkapake manungsa babagan arahan nasib lan oracle ing Delphi (ing kana dheweke mateni ula Python) iku penting banget kanggo kabeh wong Yunani. Oracle Delphi ana ing pusat agama ing sikil Gunung Parnassus lan wong-wong Yunani lunga menyang kuil dewa Apollo kanggo sinau babagan masa depane saka tutuk Pythia, sawijining pandhita sing komunikasi langsung karo dewa iki.

Apollo lan Perang Trojan

Mitos Apollo nyritakake manawa Poseidon, dewa segara, ngongkon nggawe tembok ing sekitar kutha Troy kanggo nglindhungi mungsuh. Nalika raja Troy ora pengin menehi dewa, Apollo males dendam kanthi ngirim wabah agawe kutha kasebut.

Banjur, Apollo melu-melu Perang Trojan sanajan kasunyatane mula-mula Zeus njaluk para dewa netralake ing konflik kasebut. Nanging, pungkasane melu uga. Contone, Apollo lan Aphrodite nggawe percoyo Ares supaya gelut ing sisih Trojan amarga loro putrane Apollo, Hector lan Troilus, kalebu bagean saka Trojan.

Uga, Apollo nulungi Paris mateni Achilles, yaiku sing nuntun panah pangeran Trojan menyang siji-sijine titik pahlawan Yunani sing ringkih: tumit dheweke. Dheweke uga nylametake Aeneas saka pati ing tangan Diomedes.

Kulawarga Apollo

Apollo duwe akeh mitra lan bocah. Dadi dewa kaendahan dheweke duwe kekasih lanang lan wadon.

Kekasih lanang yaiku:

  • Gondok
  • Cipariso

Saliyane, dheweke duwe akeh mitra wanita sing duwe keturunan.

  • Kanthi Muse Talía, dheweke duwe Coribantes
  • Kanthi Dríope menyang Anfiso
  • Karo Creusa peputra Ion
  • Karo Deyone duwe Miletus
  • Karo Coronis nganti Asclepius
  • Kanthi Cyrene nymph, dheweke duwe putra Areisteo
  • Karo Ftía, dheweke ngandheg karo Doro
  • Karo Qione duwe Filamón
  • Karo Psámate, dheweke peputra Lino

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*