Uripane pria ing Sparta

Ing budaya populer, kita kabeh ngerti wong-wong lanang Sparta matur nuwun kanggo film 300. Isi kelas sejarah dumadakan ditransfer menyang bioskop lan film kasebut ngowahi gambar wong Spanyol dadi selawase.

Nanging apa sejatine urip ing Sparta? Ngluwihi badan patung kasebut lan seni perang, Kepiye kahanan urip wong lanang ing SpartaKepiye carane dheweke sinau, ing jinis kulawarga apa, kaya apa garwane?

Sparta, sejarahe

Sparta yaiku a kutha kutha Yunani kuno, dununge ing pinggir kali Eurotas, ing Laconia, sisih kidul wétan Peloponnesus. Ledakan militer ana udakara 650 SM lan klasik memungsuhan karo Athena nalika Perang Peloponnesian, antara taun 431 lan 404 SM Dheweke menang perang iki lan bisa njaga kamardikan politik nganti penaklukan Romawi ing Yunani.

Sawise ing ambruk kekaisaran Roma lan pamisahan sabanjure, Sparta ora bisa uwal saka nasib kasebut padhange mudhunMalah masarakate pungkasane ninggalake kutha kasebut nalika Abad Pertengahan.

Nanging abad-abad sing penting cukup kanggo duwe bab sejarah, lan amarga sistem sosial lan konstitusi sing negesake pentinge militerisme lan kaunggulan.

Masyarakat Spartan jelas dipérang dadi strata: yaiku warga negara kabeh hak kasebut diarani Spartan, nanging uga ana mothakes, wong sing dudu Spartan sanajan keturunan Spartan, lan bebas. Uga ana periikoi, ora Spartan gratis lan hellos, dudu wong Sparta sing dadi abdi negara.

Wong-wong Sparta minangka protagonis sejati kanggo masarakat iki, lan kadang-kadang sawetara mothake lan perioikoi, dilatih kanggo perang lan dadi prajurit sing apik banget. Wanita? Ing omah, ya, kanthi hak sing luwih gedhe tinimbang wanita liya ing jamane.

Sejarah Sparta bisa kaperang dadi a jaman prasejarah, klasik liyane, Hellenis liyane lan Romawi liyane. Mengko diterusake karo periode post-klasik lan modern. Periode kaping pisanan angel direkonstruksi amarga kabeh distorsi dening oralitas sajrone ngirim informasi. Periode Klasik, ing wektu liyane, paling akeh dicathet amarga cocog karo konsolidasi kekuwatan Spartan ing semenanjung.

Paling apik, Sparta duwe 20 nganti 35 warga., uga kategori wong liya sing nggawe masarakat. Kanthi jumlah wong iki Sparta minangka salah sawijining negara kutha Yunani paling gedhe lan paling penting.

Udakara saiki legendaris kasebut Perang Thermopylae sing kita waca ing film kasebut, nglawan tentara Persia. Babagan kasebut kedadeyan kaya ing film kasebut, sing diakhiri kanthi kekalahan sing apik kanggo Spartan. Ing kasunyatan, setaun sabanjure, Sparta bisa males kanthi dadi bagean saka aliansi Yunani nglawan Persia, ing Pertempuran Plataea.

Ing kene wong Yunani menang lan kanthi kemenangan kasebut, Perang Yunani - Persia lan ambisi Persia kanggo mlebu Eropa rampung. Sanajan aliansi Yunani sing mungkasi dheweke, nanging aliansi kasebut bobot saka prajurit Spartan sing hebat, pimpinan tentara Yunani, penting banget.

Uga ing jaman klasik iki Sparta entuk tentara dhewe, nalika tradhisional iku kekuwatan tanah. Lan tumindak apik banget nganti ngilangi kekuwatan angkatan laut saka Athena. Kasunyatane, Sparta sing paling apik ora bisa dicegah lan nguwasani kabeh wilayah lan uga negara-negara kutha liyane, lan uga Turki saiki.

Kekuwatan iki nggawe dheweke akeh mungsuh kudu ngadhepi negara-negara Yunani liyane ing Perang Korinta. Ing perang iki, Argos, Korinta, Athena lan Thebes gabung nglawan Sparta, wiwitane diwanti-wanti lan didhukung dening Persia. Sparta ngalami kekalahan sing penting banget ing Pertempuran Cridus, ing endi tentara bayaran Yunani lan Fenisia melu nglawan dheweke ing sisih Athena, lan kuatir ekspansi bisa dikurangi.

Sawise pirang-pirang taun gelut, tentrem ditandatangani, ing Katentreman Antalcidas. Karo dheweke, kabeh kutha Yunani Ionia bali menyang aegis Persia lan tapel wates Persia ing Asia dibebasake saka ancaman Sparta. Wiwit kuwi Sparta wiwit dadi kurang penting ing sistem politik Yunani, sanajan ing level militer. Lan sejatine dheweke ora nate pulih saka kekalahan ing Pertempuran Leuctra lan konflik internal antarane warga sing beda-beda.

Ing kaping Aleksander agung hubungane karo Sparta uga ora rosy. Kasunyatane, Spartan ora pengin gabung karo wong Yunani liyane ing Liga Korinta sing misuwur nalika dibentuk, nanging dheweke kepeksa melu mengko. Ing Perang Punic Sparta sisih karo Republik Roma, tansah nyoba njaga kamardikan, nanging pungkasane dheweke kalah sawise kalah saka Perang Laconia.

Sawise ambruk kekaisaran Romawi, wilayah Sparta dirusak dening wong-wong Visigoth lan wargane malih dadi batur tukon. Ing Abad Pertengahan Sparta ilang pentinge ing salawas-lawase, lan Sparta modern kudu ngenteni pirang-pirang abad, nganti abad XNUMX, kanggo didegake maneh dening raja Yunani Otto.

Sparta, masarakatipun

Sparta iku oligarki didominasi dening kraton pusaka, sing anggotane kalebu rong kulawarga, yaiku Agiad lan Eurypontid. Dheweke ngaku keturunan saka Heracles. Para raja duwe kewajiban agama, militer lan yudisial. Ing babagan agama, raja minangka imam paling dhuwur, ing perkara yudisial, pernyataan dheweke duwe wewenang lan ing perkara militer dheweke dadi pimpinan absolut.

Keadilan sipil luwih diatur dening klompok perwira senior, 28 wong diwasa ing umur 60-an, umume kalebu kulawarga kerajaan. Kabeh wis dirembug ing antarane, lan banjur masalah sing dilaporake diwenehake menyang lembaga kolektif liyane, nanging wektu iki warga Sparta, sing milih apa sing diusulake para pinituwa. Sawetara masalah organisasi kasebut lan malah kakuwasan raja saya suwe saya suwe, umume kelangan kekuwatan sing paling mutlak.

Bocah lanang Sparta dididik wiwit cilik lan kadang ana bocah manca sing diidini pendidikan kasebut. Yen wong asing kasebut apikan banget, bisa uga dheweke diwenehi kewarganegaraan.

Nanging pendhidhikan iki mbayar Dadi, sanajan sampeyan Sparta, tanpa dhuwit ora ana pendhidhikan lan tanpa pendhidhikan ora ana kewarganegaraan. Nanging ana jinis pendhidhikan liyane kanggo warga sing dudu wiwitane, minangka warga negara. Wis jenenge periiko, lan iki ditujokake kanggo sing dudu wong Sparta.

Sampeyan kudu ngerti kasunyatane ing Sparta, Sparta dhewe kalebu minoritas. Umume padha helm, wong-wong sing asale saka Laconia lan Messenia lan manawa Spartan menang ing perang lan dadi budak. Spartan ora mateni pria lan wanita lan bocah-bocah dadi jinis budak. Banjur, pilot dadi luwih kaya para pelayan, kaya ing negara-negara kutha Yunani liyane.

Helot bisa nyimpen 50% wohing pakaryan lan dhaup, nindakake agama lan duwe duweke dhewe, sanajan dudu hak politik. Lan yen wis cukup sugih, tuku kebebasan. Ngopo Dadi, ing Sparta, pria duwe 100% perang supaya ora bisa nindakake tugas kanthi manual, mula apa sing dienggo para helikopter. Hubungan kasebut ora ana sawetara crispy, nanging ketoke wong-wong Sparta percaya yen dheweke uga nggawe skuadron helikopter militer.

Nyatane, malah ana pambrontakan budak ing Athena lan sing mlayu mlayu menyang Attica kanggo golek perlindungan ing antarane pasukan Sparta. Lan aspek komunitas Spartan iki ndadekake unik. Ing kasus apa wae, pungkasane ana ketegangan amarga pilot minangka mayoritas. Lan kepiye liyane, ing periikoi? Sanajan duwe asal sosial sing padha karo para helik, dheweke ora duwe posisi sing padha. Ora ngerti apa sejatine, amarga wis bebas nanging ora duwe watesan sing padha karo para helik.

Nanging yen dadi helot utawa perioikoi ora gampang, mula uga ora dadi wong Sparta. Nalika bocah lair, yen cacat utawa lara, dibuwang saka Gunung Taygetos. Yen aku isih lanang dheweke miwiti latihan nalika umur pitung taun kanggo nggayuh disiplin lan keunggulan fisik. Dheweke cukup dipangan, ora bakal kakehan, saengga bisa sinau kanthi sithik. Saliyane sinau pertempuran lan nangani senjata, dheweke uga sinau nari, musik, maca lan nulis.

Ing umur tartamtu umume yen dheweke duwe mentor, umume wong enom, wong tuwa sing bisa menehi inspirasi dadi panutan. Uga diandharake dina iki yen dheweke uga mitra seksual, sanajan durung dingerteni kanthi pasti. Kanthi gati kanggo pendhidhikan bocah wadon sithik banget sing dingerteni, sanajan dianggep bisa uga sinau kanthi tliti, sanajan nggadhahi aspek liyane.

Ing umur 20, warga Spartan minangka bagean saka klub udakara 15 anggota, yaiku syssitia. Ikatan akhire cedhak banget lan mung nalika umur 30 taun dheweke bisa nyalon dadi pejabat umum. Nganti umur 60 taun dheweke aktif. Dheweke nikah taun 20 nanging dheweke padha karo kulawarga ing umur 30 nalika pensiun saka urip militer.

Bebener iki babagan urip militer Sparta ana akeh mitos, kabeh dihiasi. Ana wanita sing menehi tameng sadurunge perang, kanggo ngandhani "On him or with him," yaiku mati utawa menang. Nanging sejatine, Spartan sing wis mati ora bali, dheweke dikubur ing paprangan. Mitos liyane nyritakake babagan ibu-ibu Sparta sing sengit marang anake sing ringkih, nanging kayane sejatine ujar kasebut diwiwiti saka Atena, kanggo ngremehake dheweke.

Ngomong babagan wanita, ibu lan garwa ... Kepiye kawinan ing Sparta? Plutarch ujar manawa adat saka "Nyolong panganten wanita". Bocah wadon kasebut banjur nyukur sirahe lan macak kaya wong lanang kanggo turu ing kasur nalika peteng. Dadi pacar mesthi mlebu sawise mangan lan pacaran.

Menawi mekaten, ora ana kekurangan wong sing ngramal manawa kebiasaan iki, khusus kanggo Sparta, ujar kanthi jelas manawa wanita kasebut kudu nyamar dadi wong lanang, mula bojone bisa dhisik nggawe hubungan seks karo dheweke, mula wis biasa karo pria .. .

Ngluwihi sing, Wanita Spartan nyekel papan unik ing antarane para wanita jaman kuna. Wiwit lair dheweke dipakani kaya sedulure, dheweke ora nginep ing omah, dheweke bisa olahraga ing njobo lan omah-omah dadi remaja utawa malah umur 20-an. Gagasanipun supaya ora meteng banget supaya bocah-bocah sing sehat lahir lan wanita-wanita ora bakal mati luwih cepet.

Lan kanggo mesthekake uga getih sing kuwat dadi kebiasaan garwa garwa iku ditampa. Bisa uga ana wong lanang tuwa menehi idin marang wong lanang sing luwih enom kanggo turu karo garwane. Utawa yen sing paling tuwa ora bisa duwe anak. Temenan, adat istiadat sing ana gandhengane karo kasunyatan manawa pria mati ing paprangan lan kudu ora nyuda populasi. Kajaba iku, wanita duwe pendhidhikan lan duwe swarane dhewe, beda karo wanita Athena lan negara kutha liyane.

Apa sampeyan ngerti kabeh babagan Sparta?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*