Charles I, Kaisar Austria pungkasan

manten-saka-carlos-i lan-zita-de-parma Sanajan saiki Austria minangka negara cilik sing meh ora katon ing warta (saiki uga akeh lan amarga krisis migrasi ing Eropa), ana nalika dadi kepala kekaisaran gedhe: Kekaisaran Austro-Hongaria sing ilang sawise Perang Dunia Pertama.

Kaya dene Revolusi Tiongkok mungkasi pirang-pirang atus taun dadi raja lan kaisar lan saiki Pu Yi misuwur dikenal kaisar chin pungkasanutawa sing ana kaisar pungkasan Austria? Yaiku Charles I saka Austria, uga dikenal minangka Charles IV saka Hongaria, wong sing lair ing taun 1887 sing tilar donya ing taun 1922. Saliyane dadi Kaisar Austria pungkasan lan Raja Hongaria pungkasan, dheweke uga dadi raja pungkasan kulawarga sing menehi akeh raja donya, Omah Habsburg-Lorraine.

Charles I saka Austria Dheweke pancen mrentah sauntara suwe: wiwit taun 1916 nganti 1919 nalika dheweke metu saka pamrentahan tanpa nyulik. Monarki seda, sanajan dheweke nyoba ora kelakon nganti tumekane sedane dhewe ing taun 1922. Dheweke lair tanggal 17 Agustus 1887 ing Kastil Persenbeug, ing Lower Austria, nalika Kaisar lan Raja Hongaria dadi pamane Francisco Jose, wong lanang sing ora nate akrab karo dheweke.

Dheweke nikah karo Putri Zita saka Bourbon-Parma lan nalika mateni Archduke Franz Ferdinand ing Sarajevo, dheweke dadi ahli waris. Nalika semana kaisar wiwit nganggep luwih serius lan kepengin ngenalake dheweke babagan masalah negara. Nalika Francisco José tilar donya, pungkasane dheweke entuk tahta, ing taun 1916. Ora suwe sawise iku, Polandia bakal ngumumake kamardikan lan Austria bakal dadi konfederasi negara-negara, sing tegese wiwitan pungkasan Kekaisaran. Kedadeyan kasebut ing taun 1918 nalika pindhah saka negara kasebut lan diwenehake menyang wong Austria lan Hongaria kanggo mutusake bentuk pamrentahane.

Charles I saka AustriaSanajan dheweke nyoba njaga monarki ing Austria lan mengko ing Hongaria, dheweke ora sukses. Dheweke lan garwane menyang pengasingan menyang pulau Madeira. Ing taun 1922, dheweke adhem nalika mlaku-mlaku ing kutha kasebut, bronkitis rumit lan mengko ing radhang paru-paru. Ora ana antibiotik sing katon, durung ditemokake, dheweke ngalami sawetara serangan jantung lan tilar donya tanggal 1 April ing ngarepe garwane sing lagi ngandut anak kaping wolu. Sisane isih dikubur ing pulau Madeira, kajaba ati, sing uga garwane dikubur ing Swiss.

Ing taun 2004, dheweke diwenehi beatifikasi karo Greja Katolik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*