Agama ing Inggris

Gambar | Wikipedia

Wiwit abad kaping nembelas, agama sing paling umum ditindakake ing Inggris sing duwe status resmi ing negara kasebut yaiku Anglikanisme, cabang agama Kristen.. Nanging, evolusi kedadeyan sejarah lan fénoména kayata imigrasi nyebabake macem-macem kapercayan bisa urip bebarengan ing watese. Ing postingan sabanjure, kita bakal maneh agama sing paling umum ditindakake ing Inggris lan sawetara rasa penasarane.

Anglikanisme

Agama resmi Inggris yaiku Anglikanisme, sing ditindakake dening 21% populasi. Greja Inggris tetep bersatu karo Greja Katolik nganti abad kaping XNUMX. Iki muncul kanthi keputusan Raja Henry VIII sawise tumindak supremasi ing taun 1534 ing ngendi dheweke ngumumake minangka kepala Greja paling dhuwur ing kerajaane lan ing ngendi dheweke mrentahake para subyek supaya pisah saka patuh agama marang Paus Clement VII, sing nentang kasunyatan manawa raja kasebut pegatan karo Ratu Catherine saka Aragon kanggo omah-omah karo kekasihe Ana Bolena.

Undhang-undhang Treason ing taun sing padha nemtokake manawa wong-wong sing nolak tumindak kasebut lan nyuda drajate dadi kepala Greja Inggris utawa negesake yen dheweke bidaah utawa schismatic bakal dikenani tuduhan kriminal amarga ukuman mati. Sing nyebabake . Ing taun 1554 Ratu Mary I saka Inggris, sing dadi Katolik sing taat, mbatalake tumindak kasebut nanging mbakyune Elizabeth I mbalekake nalika dheweke tilar donya.

Mula diwiwiti periode intoleransi agama tumrap umat Katolik kanthi ngumumake sumpah tumindak Undhang-undhang sing wajib kanggo kabeh wong sing bakal nyekel jabatan umum utawa gereja ing kerajaan kasebut. Ing rong puluh taun pungkasan pamrentahan Elizabeth I, amarga umat Katolik ora duwe kekuwatan lan kekayaane, ana akeh wong Katolik sing dipateni ratu sing nggawe dheweke akeh martir kanggo Greja Katulik kayata Campuran Jesuit Edmundo. Dheweke kanonisasi dening Paus Paulus VI ing taun 1970 minangka salah sawijine patang puluh martir Inggris lan Wales.

Doktrin anglikan

Raja Henry VIII dadi Katulik anti-Protestan lan teologis. Kasunyatane, dheweke diproklamasekake "Pembela Iman" amarga nolak Lutheranisme. Nanging, kanggo njamin pembatalan perkawinan dheweke mutusake putus karo Greja Katulik lan dadi kepala gereja Greja ing Inggris.

Ing level teologis, anglikanisme wiwitan ora beda banget karo agama Katolik. Nanging, tambah akeh pimpinan agama anyar iki sing nuduhake simpati karo Reformasi Protestan, utamane Calvin lan akibate Greja Inggris kanthi bertahap berkembang dadi campuran antara tradhisi Katulik lan Reformasi Protestan. Kanthi cara iki, Anglikan katon minangka agama sing ngidinke macem-macem piwulang lan kalebu unsur penting ing agama Kristen.

Gambar | Pixel

Katulik

Kurang saka 20% pedunung, Katulik minangka agama nomer loro sing ditindakake dening wong Inggris. Ing taun-taun pungkasan, doktrin iki ngalami lair maneh ing Inggris lan saben dina ana luwih akeh ing negara kasebut. Alesané beda-beda, sanajan loro duwe bobot sing luwih gedhe: ing sisih siji, penurunan Greja Inggris amarga sawetara wong sing wis setya wis dadi agama Katulik amarga padha karo iman utawa mung duwe atheisme. Saliyane, akeh imigran Katulik sing wis teka ing Inggris sing aktif ngetrapake keyakinane, saengga narik napas seger menyang komunitas Katulik.

Iki uga mbantu revitalisasi Katulik ing Inggris manawa tokoh-tokoh publik sing ana ing posisi sing relevan ngumumake dheweke Katulik ing sawijining negara ing ngendi nganti sawetara wektu iki para setia urip ing ostracisme lan dipisahake karo posisi publik sipil lan militer. Tuladha selebriti Katulik ing Inggris yaiku Menteri Buruh Iain Duncan Smith, Direktur BBC Mark Thompson utawa mantan Perdana Menteri Tony Blair.

Gambar | Pixel

Islam

Agama katelu sing paling akeh ditindakake masarakat ing Inggris yaiku Islam, kanthi 11% pedunung lan agama sing paling akeh tuwuh sajrone dekade pungkasan miturut Kantor Statistik Nasional. Kutha iki ana ing ibukutha, London, ing endi akeh umat Islam konsentrasi diikuti karo papan liya kayata Birmingham, Bradford, Manchester utawa Leicester.

Agama iki lair ing taun 622 Masehi kanthi dakwah Nabi Muhammad ing Mekah (Arab Saudi saiki). Miturut pimpinane lan para penggantine, Islam nyebar kanthi cepet ing saindenging planet iki lan saiki dadi salah sawijining agama sing paling akeh setya ing Bumi kanthi 1.900 milyar wong. Salajengipun, umat Islam minangka mayoritas populasi ing 50 negara.

Agama Islam minangka agama monoteistik adhedhasar Al Qur'an, sing dhasar dhasar kanggo wong sing percaya yaiku "Ora ana allah kajaba Allah lan Muhammad yaiku nabine."

Gambar | Pixel

Agama Hindhu

Agama sabanjure sing duwe agama paling gedhe yaiku agama Hindu. Kaya Islam, para imigran Hindu sing teka ing Inggris nggawa adat lan iman. Akeh wong sing pindhah kerja ing Inggris sawise kamardikan India ing taun 1947 lan perang sipil ing Sri Lanka sing diwiwiti ing taun 80an.

Komunitas Hindhu ukurane gedhe ing Inggris, mula ing 1995 candhi Hindu pertama didegake, ing sisih lor ibukota Inggris ing Neasden, saengga wong sing setya bisa ndonga. Diperkirakan yen ing jagad iki ana 800 yuta wong Hindu, dadi salah sawijining agama sing paling setya ing jagad iki.

Doktrin Hindhu

Beda karo agama liya, agama Hindu ora duwe pendiri. Iki dudu filsafat utawa agama homogen, nanging sawetara kapercayan, ritus, adat istiadat, kultus lan prinsip moral sing kalebu tradhisi umum, ing endi ora ana organisasi pusat utawa dogma sing ditemtokake.

Sanajan panteon Hindhu duwe akeh dewa lan dewa, umume wong sing setya setya karo manifestasi kaping telu saka dewa paling dhuwur sing dikenal minangka Trimurti, trinitas Hindu: Brahma, Visnu lan Siva, pangripta, pengawet lan perusak. Saben dewa duwe avatar sing beda, yaiku reinkarnasi dewa ing Bumi.

Gambar | Pixel

Buddhisme

Sampeyan uga umum kanggo golek penganut agama Buddha ing Inggris, utamane saka negara-negara Asia sing duwe sejarah sing padha karo Inggris minangka asil saka kekaisaran Inggris sing diadegake ing benua kasebut nganti abad kaping XNUMX. Kosok baline, uga ana akeh wong sing mlebu agama iki saka agama liya.

Agama Buddha minangka salah sawijining agama gedhe ing planet iki miturut pandhereke. Iki nuduhake macem-macem sekolah, doktrin lan praktik sing miturut kriteria geografis lan sejarah wis diklasifikasikake ing agama Buddha saka sisih lor, kidul lan wétan.

Doktrin Buddha

Agama Buddha muncul ing abad kaping XNUMX SM saka ajaran sing diwenehake dening Siddhartha Gautama, pangadege, ing India sisih lor-wétan. Wiwit iku, mula wiwit tuwuh ing Asia.

Piwulang Buddha dirangkum ing "Papat Bebener Noble" minangka dogma utamane yaiku ukum saka Karma. Undhang-undhang iki nerangake manawa tumindak manungsa, apa sing apik utawa sing ala, duweni pengaruh ing gesang kita lan ing inkarnasi sabanjure. Kajaba iku, Buddhisme nolak determinisme amarga manungsa bebas mbentuk nasibe adhedhasar tumindak, sanajan bisa uga duwe konsekuensi tartamtu saka apa sing wis dialami sajrone urip sadurunge.

Gambar | Pixel

Yudaisme

Agama Yahudi uga ana ing Inggris lan minangka salah sawijining agama paling tuwa ing donya, sing pertama kalebu jinis monoteistik, amarga negesake yen ana siji-sijine Gusti Allah sing maha kuwasa lan maha ngerti. Kekristenan asale saka agama Yahudi amarga Prajanjian Lawas minangka bagean pisanan ing Kitab Suci Kristen lan Yesus, putraning Allah kanggo wong Kristen, asale saka wong-wong Yahudi.

Doktrin Yahudi

Isi piwulang kasebut diwujudake Torah, yaiku angger-anggering Toret sing ditulis liwat dhawuhe sing diwenehake marang Musa ing Sinai. Liwat prentah kasebut, manungsa kudu mrentah uripe lan tundhuk marang kekarepan ilahi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   derly ngandika

    endi persentase