Taiga Siberia

taiga

Taiga utawa alas boreal minangka tembung sing digunakake kanggo ngenali ekosistem tartamtu, yaiku saka akeh alas alas konifer sing ngluwihi wilayah paling lor ing planet iki, ing tapel wates wates Arktik.

Tembung taiga iku basa Rusia, sanajan asale saka basa yakuta, dituturake dening macem-macem suku Turki Siberia. Maknane yaiku "wilayah sing ora ana pedunung" utawa "wilayah alas." Sanajan konsep kasebut katon semantik beda, saka sudut pandang masarakat angon nomad, praktike padha.

Domain geografis taiga kalebu telung bawana: Amerika Utara, Khusus ing Inggris, sing Eropah Lor y Siberia, ing Rusia. Ing endi mujur nengen alas alas sing jembar lan liar iki entuk kamulyan sing luwih gedhe. Umume, nalika ana sing ngomong babagan taiga, ora diragukan, ana uga sing ngomong babagan taiga Siberia, taiga sing paling asli.

Alas tanpa wates iki udakara ewonan kilometer tanpa mandheg (udakara 7.000 km saka wetan nganti mangulon), liwat gunung, dataran lan rawa. Sawetara alas sing ana ing taiga Siberia kalebu sing paling tuwa ing planet iki.

Taiga Siberia Kulon

La taiga siberian barat Iki minangka alas gedhe sing ngluwihi tanpa gangguan ing antarane Pagunungan Ural lan Kali Yenisei. Iki minangka alas prawan sing amba lan praktis sing jembar udakara 1.670.000 kilometer persegi.

Kabeh wilayah iki sacoro prakteke ora didunungi, sanajan ing wates kidul alas ana kutha gedhe lan penting kayata Yekaterinburg, dununge udakara 300.000 wong. Ing sisih lor, sawise jalur transisi udakara 100 kilometer, taiga menehi dalan menyang tundra.

taiga mangsa

Amarga garis lintang, ing iklim taiga Siberia umume adhem. Iki dikenal minangka iklim boreal, ditondoi musim panas sing cekak, garing banget lan mongso adhem sing dawa. Suhu rata-rata musim panas biasane ora ngluwihi 18-19º C, nanging ing mangsa adhem mudhun dadi -30º C. Rata-rata udan 450-500 mm saben taun.

Ing antarane wilayah lindung sing paling penting ing wilayah kasebut, kita kudu nyebutake Cadangan alam Denezhkin Kamen, Ilmen, Sosva, Pripyshminskiye Bory lan Yugansky. Cadangan iki dikenal ing Rusia miturut istilah kasebut zapacednik, tegese "wilayah sing mesthi liar."

Tanduran khas taiga Siberia

Spesies wit utama taiga Siberia yaiku konifers, dhuwur lan ijo. Ing wilayah sisih lor umum banget larches, cemara, spruces lan pine ireng. Nanging ing sisih kidul, konifer campur karo spesies wit godhong liya kayata maples, birch, wit awu, willows y Wit ok.

Alas Siberia

Flora taiga Siberia

Makutha wit-witan kasebut dhuwur lan kandel, ora ngidini sunar srengenge, mula tuwuh ing ndhuwur kabeh ing lemah lumut lan lumutDiperkirakan meh 40% lemah ing taiga kebanjiran. Ing zona sing luwih lembab, rawa gambut akeh banget. Ing sisih kidul-kulon wilayah kasebut yaiku Rawa Vasyugan, salah sawijining rawa paling gedhe ing saindenging jagad, sing gambut nganti jerone luwih saka 2 meter. Ing wilayah pinggir sisih lor, tanpa wit, lemah dibekukan dening permafrost.

Ing taiga Siberia, utamane ing wilayah kidul, uga ana shrubs khas alas campuran. Antarane tanduran beri sing paling misuwur yaiku gooseberrying cranberries, las raspberry arktik utawa buckthorn. Ing musim semi, nalika salju dicopot, dheweke katon tanduran kembang putih.

Fauna taiga

Alas gedhe saka taiga minangka habitat akeh lan macem-macem jinis kewan. Ing antarane mamalia, kita nemokake spesies hérbivora kayata Reno, sing ciervus utawa Aku wungu. Uga ana akeh rodent, saka kelinci putih, ing Marta lan mink nganti macem-macem jinis bajing, terwelu lan tikus.

beruang coklat

Beruang coklat, salah sawijining penduduk taiga sing hebat

Kanivor utama yaiku lobo, sing Zorro, sing kadhang Lan weasel. Pantes bab kapisah beruang coklat, salah sawijining kewan sing paling misuwur ing fauna taiga Siberia.

Ing antarane manuk, kita kudu nyorot sawetara raptor kayata elang, sing Elang lan manuk hantu arktik. Ing wilayah kidul uga manggon ing grouse ireng lan akeh jinis manuk alas kayata manuk pipit utawa pelatuk. Amarga iklim sing adhem ing wilayah kasebut, reptil ora umum, sanajan ana sawetara spesies kadal lan ular.

Akeh kewan sing slamet ing mangsa dawa, adhem lan salju salju taiga Siberia kanthi nggunakake negara anabiosis (ing kasus invertebrata) utawa hibernación (kaya mamalia tartamtu kayata bruwang coklat utawa bajing). Manuk-manuk kasebut "minggat" saka kahanan iklim sing angel kanthi pindhah menyang kidul.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1.   aileona peteng ngandika

    papan impenku!