Apa sing kudu dideleng ing Lapland

Tampilan aurora borealis

Lampu Lor

Sembarang penggemar lelungan wis nate kepengin weruh apa sing bakal katon ing Lapland. Amarga sing umum dingerteni babagan wilayah Eropa sisih lor iki, sithik banget. Mung yen adhem banget lan ing wilayah kasebut bisa katon apik banget Aurora borealis. Nanging wilayah iki, dipérang antara Rusia, Norwegia, Suecia lan Finlandia duwe luwih akeh tawaran.

Kaya sing wis kedadeyan ing pirang-pirang panggonan liyane, klompok etnis sing asale saka Lapland, samis, wis dikurangi dadi udakara satus ewu wong sing tetep duwe dialek lan tradhisi. Meh setengah saka dheweke manggon ing wilayah kasebut Wong Norwegia, sanajan wilayah sing paling misuwur kanggo wisata yaiku Basa Prancis. Yen sampeyan pengin ngerti luwih akeh babagan apa sing bakal dideleng ing Lapland, amarga ora dingerteni kanthi asri, kita ngajak sampeyan ngetutake.

Apa sing kudu dideleng ing Lapland

Minangka wisatawan sing apik, kita seneng nemokake, ora mung papan sing paling turis, nanging uga papan sing kurang dikunjungi. Mula, kita arep crita dhisik babagan wilayah Lapland ing ngisor iki Gendéra Rusia, Swedia lan Norwegia, mengko fokus ing Basa Prancis, sing paling akeh dibukak.

Apa sing kudu dideleng ing Lapland Norwegia

Papat provinsi Norwegia ana ing wilayah Lapp utawa Sami: ing Troms, Trondelag Utara, Nordland y Pungkasan, sanajan sing terakhir iku sing paling penting. Ibukuthané yaiku Wadso, udakara XNUMX jiwa.
Bagéan saka istilah kotamadya yaiku Taman Alam Varangerhalvoya, ing endi ditemokake sisa-sisa arkeologi masarakat Sami sing udakara patang ewu limang atus taun kepungkur. Kajaba iku, ibukutha duwe pusat bersejarah bangunan kayu lan ing pulau sing cedhak Vadsoya Sampeyan isih bisa ndeleng pilar docking saka kapal udara sing nggawa Nobile lan Amudsen menyang Kutub Lor ing taun 1926. Nanging, kutha sing paling penting ing wilayah iki yaiku Tromso, ing endi sampeyan bisa ndeleng telpon Katedral Arktik.

Nanging salah sawijining mujur nengen sing paling apik sing bisa dideleng ing Lapland umume lan khusus ing Norwegia yaiku impose fjords sing akeh banget ing garis pantai. Nanging, Finmark isih duwe kejutan kanggo sampeyan. Ing kutha cilik saka Alta Situs seni rock ditemokake saiki dadi Situs Warisan Dunia.

Ndeleng saka Tromso

Tromso

Lapland Swedia

Rong propinsi Swedia ana ing wilayah Lapp: Norrbotten y Vasterbotten. Ibukutha sing pertama yaiku lulea, kutha sing ora kondhang sing apik lan menehi kamulyan. Iki nduwe kahanan istimewa, ing semenanjung ing endi Teluk bothnia gabung karo Teluk Lule. Kajaba iku, bagean kutha ditemokake ing sawetara luwih saka pitung atus pulau sing dadi apa sing diarani Nusantara Lulea.

Secara tugu, kutha Lapp duwe Desa greja Gammelstad, sing dadi Situs Warisan Dunia. Ana luwih saka patang atus omah kayu sing dibangun ing abad kaping XNUMX ing sekitar gereja watu.
Nanging, bisa uga sing paling misuwur ing Norrbotten yaiku kirun, kutha paling lor ing Swedia, amarga gereja nouveau seni kayu sing apik lan amarga nawakake es Hotel.

Kanggo bagean kasebut, Västerbotten duwe ibukutha Umea, sing wis dadi pusat komersial penting ing abad kaping 2014. Dina iki lan sanajan ora ana sangang puluh ewu pendhudhuk, iki minangka pusat budaya sing penting karo sawetara museum, festival jazz lan perusahaan opera Norrland. Nyatane, ing XNUMX lan bareng karo Riga, dheweke dipilih Ibukutha Budaya Eropa.

Apa sing kudu dideleng ing Lapland Rusia

Pungkasan, kita bakal mampir ing Lapland Rusia sadurunge pindhah menyang Finlandia. Kutha sing paling penting yaiku Murmansk, dununge ing sisih lor Semenanjung Kola lan madhep karo Segara Barents. Udakara meh sewu limang atus kilometer sisih lor Moskow lan udakara rong ewu telung atus saka Kutub Lor.

Kasunyatane, iki minangka kutha paling gedhe ing sisih lor Lingkaran Arktik lan markas armada pemecah es nuklir Federasi Rusia. Ing njerone sampeyan bisa ndeleng sawetara museum kayata Museum Seni Daerah utawa Museum Armada Lor. Nanging salah sawijining obyek wisata utamane yaiku daya tarik sing apik icebreaker Lenin, kapal nuklir pisanan ing sajarah.

Lan manawa Murmansk mesthi dadi kutha sing akeh penasaran. Ing, sampeyan uga bisa ndeleng ing Alyosha, patung dhuwur sangang puluh meter makili prajurit Rusia. Nanging, yen ngomong babagan dimensi gedhe, sampeyan bakal ngerti manawa wilayah kasebut ana Kola uga. Iki minangka bolongan paling jero sing wis digali manungsa ing bumi amarga dawane telulas kilometer.

Lenin icebreaker

Lenin Icebreaker

Lapland Finlandia

Pungkasane, kita tekan bagean Finlandia ing wilayah kasebut, sing paling apik kanggo wisata. Iki utamane amarga Aurora borealis sing bisa dideleng ing wilayah kasebut. Disebut uga "lampu lor", bakal gampang banget sampeyan plancongan kanggo ndeleng tontonan Alam sing unik iki.

Sampeyan uga bisa mbukak tur sled ditutup ing es krim Laut Baltik, lelungan ing kapal es sing otentik utawa tur ing salju sing ndeleng pemandangan malang beku sing apik ing Lapland lan mancing ing es kasebut. Nanging uga, wilayah Lappish iki duwe sawetara kutha kanthi atraksi unik. Ayo padha kenal.

Rovaniemi

Kira-kira sewidak ewu jiwa penduduk, dadi ibukutha Finlandia Lapland lan uga dununge Santa Claus. Kasunyatane, salah sawijining obyek wisata utama ing kutha kasebut yaiku Desa Santa Claus, taman tema kabeh khusus kanggo tokoh iki. Ing njero sampeyan bisa ngunjungi kantor Santa Claus, kantor pos, saka ngendi sampeyan bisa ngirim surat kanthi tandha pos Santa Claus, toko lan restoran.

Sampeyan uga bisa nemokake ing Rovaniemi ing Arktikum, musium sing dikhususake kanggo sejarah lan urip wong Sami. Amarga atap kaca, mula sampeyan uga bisa ndeleng lampu sisih lor tanpa adhem.

Kemi

Daya tarik utama kutha cilik iki sing dununge ing pinggir Segara Baltik yaiku Kastil salju, kastil es kanthi kabeh kamar lan uga duwe hotel.

Kuusamo lan Ruka

Pisanan sampeyan duwe omah Santa Claus liyane, luwih raket lan tradisional tinimbang omah sadurunge. Lan ing kaloro ana resort ski sing luar biasa, uga papan kanggo sampeyan nyoba sauna Finlandia tradisional.

Taman Tema Desa Santa Claus

Desa Santa Claus

Apa sing bakal dipangan ing Lapland

Sawise wis mriksa apa sing bakal katon ing Lapland, ora luwih becik ngisi daya batere kanthi panganan khas sing apik. Sampeyan ora bakal nemokake ing wilayah Nordik sing padha karo gastronomi kita. Piringane beda banget karo sing awake dhewe. Nanging, ana sawetara persamaan lan yen sampeyan duwe pikiran sing mbukak, sampeyan bisa nikmati sawetara panganan istimewa.

Bahan baku masakan Lapp yaiku daging kayata daging domba, Reno o Aku wungu lan iwak kaya dheweke salmon utawa herring, kabeh mau dibumbui karo woh-wohan ing alas, sayuran lan jamur kanthi macem-macem jinis.

Miwiti panganan pembuka, sampeyan bisa nyoba suutarinlohi, yaiku herring sing diasinake karo mrico lan bawang. Uga ing pangsit, sing diisi meh kabeh, kayata beras, keju utawa iwak.

Babagan daging, reindeer minangka ratu. Panganan tradisional sabenere rebusan reindeer utawa poronkäristys. Saliyane daging iki, kalebu kentang tumbuk, cranberry lan acar rasa asem lan asem. Merata tradisional, ing kasus iki kanggo Sami, yaiku suova, sing disiapake nganggo rusa asap, jamur, bawang, sayuran ijo lan sayuran. Kanggo kasedhiya, kentang lan woh wohan sing wis dimasak ditambahake.

Sawijining mitra ing iwak yaiku salmon. Khas banget yaiku loimulohi, sing kalebu masak, mbukak langsung ing geni lan disajikake ing meja sing diiringi salad lan kentang tumbuk. Bebarengan karo salmon, iwak liyane luwih disenengi ngrokok. Nanging sampeyan uga bisa nyoba burbot ing saus utawa roe nganggo krim sing ora nguntungke, uga herring marino, sing wis dakkandhani.

Saliyane, yen sampeyan pengin nyoba sethithik, sampeyan duwe smorgasbord, tray sing nggawa hors d'oeuvres daging, iwak, salad lan charcuterie. Lan, kanggo ngancani panganan, Rieska, yaiku roti tanpa ragi, uga ombenan kayata bir utawa susu.

Pungkasan, panganan penutup khas Lapland yaiku leipäfair, roti keju, kayu manis, krim lan camemoro. Sing terakhir yaiku blackberry buatan sing uga disajikake dhewe. Kajaba, tradisional glodkaka, sejenis jajan.

Ing smörgasbord

Smorgasbord

Carane njaluk menyang Lapland

Minangka wilayah Arktik, sampeyan bisa uga mikir manawa Lapland kurang dikomunikasikan, nanging ora. Nyatane, wis macem-macem bandara. Wilayah Finlandia kalebu ing kutha-kutha kayata Rovaniemi, Kittilä. Ivalo, Kuusamo utawa Kemi. Pesawat saben dina teka ing Helsinki. Saka kutha iki uga ana garis saka ril sepur menyang Rovaniemi sing malah ngidini sampeyan nggawa mobil sampeyan. Nanging, ora nyaranake amarga perjalanan luwih kurang udakara rolas jam.

Saliyane, kanggo tekan Lapland Rusia, sampeyan duwe Petersburg nganti Murmansk. Nanging, kutha iki uga duwe bandara, sanajan pesawat kasebut bakal luwih larang tinimbang sepur.

Babagan Lapland Norwegia, uga ana lapangan udara ing Alta karo penerbangan saka Oslo Suwene suwene rong jam uga nawakake pemandangan gunung-gunung sing ditutup salju lan tlaga beku.

Pungkasan, kanggo entuk Swedia Lapland sampeyan duwe bandara ing Kiruna, sing teka saka Stockholm. Nanging, sampeyan uga bisa lelungan liwat segara menyang kutha Tromso.

Sejatine ing feri Iki minangka cara sing efektif kanggo sampeyan ngubengi macem-macem kutha ing Lapland. Amarga yen ing wilayah iki, bis lan sepur langka. Nanging, ana alternatif liyane kanggo ngubengi Lapland.

Contone, utamane ing bagean Finlandia, ana dalan sing kondhisi apik banget. Sampeyan bisa uga nyewa mobil kanggo mbukak liwat. Sanajan musim salju lan trotoar ditutupi salju, aja padha kuwatir. Kendharaan kasebut dilengkapi gembong khusus sing nggawa paku lan adaptasi nganti es.

Mesthi wae ana transportasi liya sing asli ing wilayah kasebut. Contone, disaranake sampeyan mlaku-mlaku terus rusa digiring giring, kayane sampeyan padha karo Santa Klaus. Ana uga sing dibuwang asu husky. Uga, pilihan sing kurang puisi yaiku mobil salju.

Gerbang bandara Kiruna

Bandara Kiruna

Kapan luwih becik lelungan menyang Lapland

Wilayah Lapland wiyar banget sing diwenehake beda iklim. Nyatane, yen sampeyan plancongan ing musim panas lan mangidul, kemungkinan sampeyan ora bakal weruh salju. Kosok baline ing musim salju, nalika kemul putih nutupi kabeh permukaan Lapland.

Fenomena khas liyane ing wilayah kasebut yaiku kaamos. Kaya sing sampeyan ngerteni, ing garis lintang kasebut ing sisih lor, srengenge katon pirang-pirang wulan tanpa katon. Ing wektu kaya ngono, sampeyan ora bakal weruh sunar srengenge sing apik lan wayah wengi bakal mangan. Nanging, nalika jam tengah awan kaamos katon, lampu sing alus lan santai.

Sampeyan uga umume mikir yen ing Lapland sampeyan bakal adhem. Secara logis, musim salju beku (Januari suhu rata-rata -14 derajat Celcius). Nanging musim panas ora beda banget karo liyane Eropa. Kasunyatane, kanthi awan, bisa tekan udakara rong puluh lima derajat.

Ing kasus apa wae iklim bawana garing khas wilayah kasebut nggawe sensasi termal ora enak amarga suhu beku bisa uga mikir.

Mula, wektu paling pas kanggo plancongan menyang Lapland, yen sampeyan pengin ngerti kanthi kamulyan, yaiku antarane wulan Maret lan Mei. Sampeyan bakal bisa ngrasakake lanskap salju lan tlaga sing ditutupi es.

Tlaga beku ing Lapland

Tlaga Frozen Nagirjávri

Nanging, salah sawijining obyek wisata ing Lapland yaiku Aurora borealis. Iki diprodhuksi sajrone taun. Nanging wektu sing paling apik kanggo ndeleng yaiku musim gugur lan mangsa, sing pas karo tataran peteng ing wilayah sing cedhak karo Lingkaran Arktik.

Minangka kesimpulan, sampeyan ngerti apa sing bakal bisa dideleng ing Lapland, sing durung dingerteni kanggo kita sing manggon ing Eropa sisih kidul. Wilayah iki, wiyar telung prapat saka Spanyol, nawakake monumen lan gastronomi sing beda. Nanging sing paling penting, sing paling apik babagan Lapland yaiku alam kiat lan fenomena atmosfer kayata lampu sisih lor.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*