Kali paling dawa ing donya

Kali paling dawa ing donya bisa uga dudu kali sing kita pikirake nalika ditakoni. Utawa, paling ora, iku ora mung siji. Amarga ilmu ora rampung sarujuk babagan iki, malah ora babagan kriteria sing bakal ditindakake kanggo mutusake keputusan kasebut.

Mesthine, yen sampeyan kudu ujar manawa kali paling dawa ing donya, sampeyan bakal nuduhake Amazon. Lan sampeyan ora bakal salah kabeh. Nanging, bagean ahli sing apik, sing adhedhasar ciri liyane, bakal ngandhani manawa iku Kali Nil. Sing paling penasaran yaiku kita kabeh bakal bener. Iku gumantung karo kritéria sing dadi dhasar kita.

Kriteria kanggo milih kali sing paling dawa ing saindenging jagad

Priori, kayane gampang kanggo nggawe ukuran kali. Bakal cukup kanggo njupuk titik lair lan cangkeme lan ngukur jarak kasebut. Nanging, iku ora gampang kanggo nemtokake watesan fisik kasebut. ana anak perusahaan sing gabung kanggo mbentuk siji saluran. Mula, angel diandharake persis ing endi wiwitane kali.

Kajaba iku, nalika sawetara ahli gumantung ing kriteria dawane, wong liya nindakake kanthi ndeleng aliranipun. Yaiku, ing meter kubik banyu sing dibuwang menyang segara. Intine, yen pengin nggawe kali sing paling dawa ing saindenging jagad, kriteria pertama kayane luwih bisa dipercaya. Nanging, ilmu ngakoni kalorone.

Mula, sing paling apik yaiku nawakake sampeyan kabeh data relatif kanggo rong kali sing kasebut supaya sampeyan bisa nggawe pendapat sampeyan dhewe. Lan, satleraman, amarga kita urusan karo lelungan ing web, kita bakal nuduhake sawetara papan sing paling apik sing dialami.

Kali Nil, kali paling dawa ing saindenging jagad iki

Kaya sing wis dakkandhani sadurunge, papan kelairan Nil ora cetha. Wis dingerteni ing tanzania kulon lan akeh ahli menehi asal usul ing lake victoria. Nanging nalika banyu ing tlaga kolosal iki disedhiyakake dening kali, ana ilmuwan sing nemokake sumber Nil ing Kali Kagera, anak perusahaan sing paling gedhe.

Lake Victoria

Lake Victoria

Dilema iki relevan amarga, ing kasus pertama, kali gedhe ing Afrika bakal dawa 6650 kilometer. Nanging, ing nomer loro, yaiku, yen Kagera dijupuk minangka papan kelairan, mula bakal lelungan 6853 kilometer.

Kanggo ngrampungake perkara rumit, kali kolosus iki duwe loro cabang. Kapisan yaiku telpon Nil Putih, negara kelairan bakal dadi Rwanda lan bakal ngliwati wilayah Great Lakes. Kanggo bagean, sing nomer loro yaiku Nil Biru, sing lair ing tlaga tana, paling gedhe saka Ethiopia, lan liwat Sudan gabung karo sing pertama ing ibukota negara iki, Khartoum.

Pungkasane, dheweke kosong ing sisih kidul-wétan Segara Mediterania sing mbentuk sing diarani Delta Nil sawise ngliwati sepuluh negara. Nanging saliyane iku, kali Afrika duwe aliran sing luwih sithik tinimbang Amazon. Iki menehi rata-rata 200 meter kubik menyang Samodra Atlantik, nalika Nil nggawa banyu akeh kurang sewidak kaping. Lan Amazon uga luwih jembar, amarga jembaré paling jembaré tekan wiyaré sewelas kilomèter.

Kosok baline, kaya sing wis dijanjekake, sampeyan bakal menehi saran babagan sawetara papan sing paling apik sing bisa sampeyan kunjungi ing pinggir Kali Nil.

Lake Victoria

Kanthi meh pitung puluh ewu kilometer persegi, iku minangka tlaga paling gedhe nomer loro ing donya sawise Superior, ing Inggris. Sisih gisik kalebu telung negara: Tanzania, Uganda y Kenya lan entuk jenenge saka ratu Inggris kamenangan.

Kanthi ekstensi kasebut, logis yen ana keajaiban alam. Kanggo menehi conto, kita bakal nyebutake Murchison Falls utawa Kabalega, sing kalebu Uganda lan sing nuwuhake taman nasional. Pancen sejatine pesawat saka telung air terjun gedhe sing dhuwure maksimal patang puluh telu meter.

Bendungan Aswan

Sanajan dudu monumen alami, kita ngomong babagan bendungan iki amarga pentinge kanggo saluran Nil. Sejatine, digawe saka rong empangan, inggil lan andhap. Nanging sing paling apik yaiku sing pertama, dibangun ing taun XNUMXan.

Bendungan Aswan

Bendungan Aswan

Iki minangka karya rekayasa kolosal sing ditindakake kanggo nyegah kali kasebut ora bisa kakehan. Ukuran gedhe tenan bakal menehi sampeyan kasunyatan manawa ukurane meh meh dawane patang kilometer y dawane meh satus sepuluh. Minangka kanggo kekandelan dhasar, yaiku meh sak kilo.

Supaya ora ilang, akeh monumen sing ana ing wilayah kasebut kudu dipindhah sadurunge kerja kasebut ditindakake. Antarane, yaiku Candi debod, dipindhah menyang Madrid. Nanging uga Ramses II lan Dendur, digawa menyang Khartoum lan New York.

Kutha kuno Meroe

Dumunung ing Sudan, yaiku ibukutha Kerajaan Kush, salah siji saka loro sing nggawe lawas Nubia. Eksistensi diwiwiti wiwit abad kaping 350 sadurunge Masehi, nanging nganti ngancurake udakara XNUMX Masehi. Nanging, sisa-sisa tembok disimpen, ing Kraton, sing kuil agung Amun lan bocah cilik liyane. Ora spektakuler kaya wilayah Mesir sing bakal dibahas sabanjure, nanging duwe nilai arkeologi ageng.

Lembah Para Raja

Uga ing pinggir Kali Nil, ana sawetara monumèn sing paling penting ing donya: ing Mesir Kuno. Antarane, sing dununge ana ing Lembah Raja, sing banjur wujud karo Thebes kuno pesawat sing diumumake Warisan Donya.

Lembah kasebut arupa makam saka macem-macem firaun Kerajaan Baru lan cedhak banget yaiku makam sing apik banget candhi Luxor lan Karnak, uga sing diarani Lembah Ratu, kanthi makam sing digali ing watu. Tanpa mangu-mangu, iki minangka salah sawijining gamelan monumental sing paling apik ing pinggir Kali Nil, sing bisa ndeleng akeh keajaiban liyane, nanging saiki kita bakal fokus ing Amazon.

Candi Luxor

Candi Luxor

Amazon, kali paling gedhe ing donya kanthi aliran banyu

Kanggo bagean kasebut, Amazon rada luwih cendhek tinimbang Kali Nil. Nanging dawane uga kena kontroversi. Kartografer hidrografi dhewe ora setuju.

Miturut Layanan Taman Nasional Amerika Serikat, Amazon dawane 6400 kilometer. Nanging, Institut Geografi lan Statistik Brasil nerbitake sawijining panaliten pirang-pirang taun kepungkur, sing ujar manawa kali gedhe iki asale ing sisih kidul Peru lan ora ing sisih lor, kaya sing diramalake nganti saiki. Karo, Amazon entuk dawa nganti Nil. Nanging kontroversi kasebut isih urip lan umume ilmuwan isih nganggep kali Afrika luwih dawa.

Yen ngono, yen ora dawa, aliran utawa jembaré ditrapake kanggo ngukur, Amazon bakal ngalahake Kali Nil maneh. Minangka sing sadurunge, kaya sing wis kita gunakake, kali gedhe Amerika Selatan mili menyang Atlantik rata-rata 200 meter kubik per detik. Lan, babagan jembaré, Amazon ngukur ing bagean utama 11 kilometer. Tegese, liyane meh wae ora katon saka siji pantai.

Saliyane, kaya sing wis rampung karo Kali Nil, kita bakal nuduhake sawetara saka papan sing paling apik sing bisa dideleng ing cekungan kali gedhe Amerika Selatan.

Amazon

Banyu gedhe tenan sing diangkut kali iki tanggung jawab banget amarga ing pinggire minangka alas alas paling gedhe ing jagad iki sing diarani persis Amazon. Iki minangka paru-paru sing sejati kanggo Bumi lan duwe nilai ekologis sing ora bisa dietung amarga alasan iki lan amarga duwe flora lan fauna sing akeh banget.

Amazon

Kali Amazon

Sanajan bagean saka Pitu Kaajaiban Alam ing JagadSayange, ekosistem Amazon wis bebaya pirang-pirang taun amarga kegiatan multinasional logging gedhe lan amarga sebab liyane.

Iquitos, Amazon Peru

Kutha iki minangka kutha paling gedhe ing Amazon Amazon lan wis siyap nampa para plancong. Sayange, iku minangka salah sawijining papan utama telpon Demam karet sing ngrusak akeh wilayah kasebut.

Ing kono sampeyan bisa ngunjungi sing ayu Katedral, keajaiban neo-Gothic sing dibangun ing wiwitan abad kaping XNUMX. Lan uga Casa del Fierro, Cohen lan Moreyuga sing tuwa Palace Hotel, keagungane gaya seni deco. Ing Alun-Alun Utama, ing ngendi sampeyan bisa ndeleng Obelisk to the Heroes.

Manaus, ibukutha Amazonas

Kita ngidini dolanan iki kanthi tembung sanajan kutha iki, kanthi logis, dudu ibukutha alas alas Amazon ing kabeh, Amazon. Nyatane, dununge ana ing tengah alas lan jenenge dadi pajeg sing digawe para pendiri Portugis kanggo India Manaus, sing asale saka alas kasebut.

Pusat saraf yaiku Alun-alun San Sebastian, ing endi dununge larang regane Amazonas Theater. Sampeyan uga menehi saran supaya sampeyan ngunjungi pusat bersejarah, kanthi omah mewah sing dibangun nalika Rubber Rush; ing Pasar Adolpho Lisbon, kanthi sejarah luwih saka satus taun, lan Pusat Budaya Bangsa Amazon, museum sing luar biasa babagan suku-suku sing manggon ing alas gedhe wiwit jaman kuno.

Amazonas Theatre ing Manaus

Amazonas Theatre, ing Manaus

Belém, mlebu Amazon

Kutha Brasil iki dianggep dadi salah sawijining kutha utama gerbang menyang Amazon, amarga ana ing cangkeme kali kasebut. Uga dadi ibukutha wilayah Brasil Pará lan duwe kutha lawas sing kebak istana lan museum sing megah.

Dheweke uga nyorot Catedral Metropolitana, permata klasikis, lan Bèntèng Lord Santo Cristo de Presépio de Belém. Kajaba iku, ing Pasar Ver-o-Peso bakal ngidini sampeyan nyemplungake urip saben dinane kutha lan Taman Margal de las Garzas Iki nuduhake atusan spesies unggas banyu. Pungkasan, aja lali ngunjungi Taman Botani Rodrígues Alves, inspirasi dening Bois de Boulogne saka Paris ing tata letak, nanging kalebu spesies flora asli.

Ing kesimpulan lan bali menyang kontroversi babagan kali paling dawa ing donya, kita bakal ngandhani, kanthi dawa yaiku Kali Nil. Nanging, kanthi volume, Amazon bakal entuk judhul kasebut. Ing kasus apa wae, kalorone duwe bank akeh kamulyan kanggo nawakake sampeyan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*