Kepiye adat istiadat wong Maya

Kepiye adat istiadat wong Maya? Yen sampeyan wis ngunjungi Meksiko kidul lan ndeleng panggonan kaya Chichen Itzaing Semenanjung Yucatanutawa Comalcalco, mesthine sampeyan wis takon babagan pitakon iki. Amarga iku peradaban Mesoamerika kuna isih nuwuhake minat marang kita.

Sajrone sejarah luwih saka telung ewu taun, budaya Maya tekan tingkat pembangunan sing dhuwur. Dheweke bisa nggawe piramida kolosal lan konstruksi liyane sing wis tahan suwe karo wektu; kanggo ngatur sistem politik sing kompleks miturut struktur negara kutha; kanggo nggawe jaringan komersial kanthi wilayah sing wiyar lan kanggo entuk tingkat pangembangan intelektual sing penting, kanthi tulisan sing paling maju ing kabeh Amerika Tengah. Yen sampeyan pengin nemokake kaya adat istiadat wong Maya, luwih becik sampeyan terus maca.

Kepiye adat istiadat wong Maya ing jaman sing paling apik

Cara paling apik kanggo nyedhaki adat istiadat wong Maya yaiku fokus ing wektu tekane wong Spanyol. Lan iki amarga rong sebab: minangka tahap sing paling didokumentasikan lan wektu nalika peradaban kasebut entuk tingkat pangembangan sing luwih dhuwur. Kita bakal ndeleng adat kasebut nyusun struktur kasebut ing macem-macem wilayah ing masarakat.

Agama

Kaya tangga teparo ing Amerika Tengah, wong Maya uga musyrik. Ing antarane dewa-dewa kasebut yaiku Itzamna, dewa pangripta sing uga mujudake kosmos lan, sing luwih khusus, srengenge. Nanging uga papat cah utawa dewa badai; ing Pawatun dianakaké Bumi lan bacab padha uga nindakake ing cakrawala.

Uga penting banget yaiku dewa ula wulu, sing nampa jeneng beda-beda gumantung saka wilayah kasebut (contone, ing Yucatán diarani Kukulcan), lan Quetzalcoatl, dewa gesang. Wong Maya malah duwe buku suci babagan asal usul mitos ing jagad iki. Iku dheweke Popol Vuh, uga diarani Buku Saran kanggo ngurmati ilmu babagan peradaban sampeyan.

Ndeleng Comalcalco

Comalcalco

Saliyane, wong Maya duwe konsep dewa sing rada kejem. Dheweke menehi pajeg marang dheweke kanthi korban manungsa amarga dheweke yakin yen kaya ngono anggone menehi panganan lan nyenengake. Nanging, Kajaba iku, kita bisa ujar manawa dheweke mateni urip luwih dawa. Wong-wong Maya percaya manawa kanthi nylametake dewa-dewa kasebut, dheweke bakal nambah dewa.

Ora mung siji-sijine alesan ngorbanake manungsa. Dheweke uga digawa menyang njaluk panen sing apik lan masalah liyane sing ana gandhengane karo fungsi Semesta kaya musim lan cuaca.

Pungkasane, nalika Olimpus mung ditemtokake kanggo para dewa, wong Maya duwe langit dhewe. Ing Xibalba Yaiku papan kasebut, nanging sing apik lan sing ala uga mara ing kana. Gumantung saka tumindake, dheweke dianggep entheng utawa kasar ana ing kana.

Upacara Maya

Gandheng raket karo agama yaiku upacara masarakat Maya. Kabeh kasus iki ora kedadeyane, ana sing reget. Nanging, ing kasus apa wae, kabeh sing ana gandhengane karo tumindak ritual kasebut mesthi bakal narik kawigaten sampeyan. Kita bakal nuduhake sawetara upacara kasebut.

Nyembah para cenote

Torcas utawa wilayah medan karst cekak asring banget ing semenanjung Yucatan, ing kana ana kutha wisata sing diarani Riviera Maya. Kepiye sampeyan ngunjungi dheweke yen sampeyan lelungan menyang wilayah kasebut, bakal dikandhani, kanggo wong Maya, cenote kasebut Papan suci. Dheweke dianggep minangka gapura ing jagad ngisor lan mulane nindakake upacara lan pangurbanan.

Dolanan bola, ora bisa diendhani nalika ngomong babagan adat isine wong Maya

Karakter beda banget kanggo kutha iki pok kanggo pok utawa game bola, salah sawijining upacara sing paling populer ing adat istiadat. Malah nganti saiki, sampeyan bisa ndeleng ing situs-situs arkeologi lapangan sing digunakake. Nanging uga penting banget kanggo wong Maya. Liwat partai, dheweke ngrampungake perselisihan ing antarane kutha, yaiku alternatif kanggo perang.

Lapangan game bal

Lapangan game bola ing Monte Alban

Nanging, wong-wong sing ilang kejut biasane dipotong. Mula, uga ana sing misuwur komponen ritual. Amarga sampeyan bakal kepengin ngerti apa sing kalebu ing game iki, kita bakal menehi katrangan babagan babagan bal liwat jaring tembok tanpa nutul lemah. Lan dheweke mung bisa nggegem pundhak, sikut utawa pinggul.

Hanal Pixan, dinane wong mati

Kaya saiki, wong-wong Maya uga wis padha sedina. Iku festival hanal pixan lan kelingan wong sing dak tresnani kanthi menyan, musik, dhaharan, lan upacara liyane.

Tumindak apresiasi kanggo panen

Bersyukur amarga panen minangka tumindak sing ana ing kabeh budaya ing donya, biyen lan saiki. Wong Maya duwe macem-macem upacara kanggo kabeh proses kesuburan tanah.

Kanthi Pa Puul padha njaluk langit udan lan Sak Ha dheweke njaluk jagung dikembangake. Sawise woh-wohan ing bumi diklumpukake, dheweke matur nuwun kanthi tarian saka Nan Patch. Kanggo upacara pungkasan iki, dheweke nggawe boneka saka potongan jagung, diselehake ing misbyah lan ndedonga nalika ngombe. pinol, digawe nganggo jagung dhewe.

Ritual liyane

Pungkasan, sing xukulen Minangka upacara nyedhaki Itzamna, dewa pencipta, kanggo njaluk kesehatan lan kesejahteraan, nalika Hetzmek iku kalebu upacara baptis kanggo bocah cilik.

Politik lan struktur sosial

Wong Maya duwe pamrentahan yaiku monarki, sanajan beda banget karo sing ana tuladhane ing Spanyol, Inggris utawa Francia ing jaman semana. Nanging, ana kamiripan tartamtu. Rajane dianggep putra-putrine dewa, mula, kekuwatane teka saka ketuhanan. Sanalika, dheweke nggunakake pamrentahan ing negara kutha utawa wilayah lan malah tumindak kaya ngono pandhita.

Candi Jaguar Agung

Candi Jaguar Agung

Babagan masarakat, pamimpin utawa kelas ndhuwur dibentuk, kajaba raja dhewe, dening liyane pandhita watak dukun. Agama penting banget ing jagad Maya lan mulane dukun duwe kekuwatan sing gedhe. Dheweke malah melu keputusan raja. Pungkasane, tangga kaping telu ing antarane wong sing sugih yaiku para luhur, sing judhul turun temurun lan sing uga menehi saran marang raja.

Saliyane, ana kelas ngisor sing kalebu buruh lan abdi ing jejere link paling ngisor, ing babu. Sing terakhir ora duwe kabeh hak lan duweke bangsawan sing tuku. Pungkasan, kanthi pangembangan peradaban Maya, a kelas menengah, kasusun saka pegawai negeri, saudagar, tukang, lan personel militer rangking tengah.

Tentara lan perang

Justru perang kasebut penting banget kanggo mentalitas masarakat pra-Columbian iki. Dheweke asring ana ing antarane utawa nglawan wilayah sing cedhak lan tentara Maya uga wis siyap lan tumindak disiplin ageng. Ana tentara bayaranNanging kabeh wong diwasa sing sehat diwajibake melu perang, lan katon uga wanita uga duwe pengaruh ing konflik kasebut.

Kosok baline, prajurit Maya iki digunakake minangka gaman gandhewa lan panah. Nanging, umume digunakake atlatl, tukang lempar panah, lan wis ana ing jaman Spanyol, pedhang dawa utawa greatsword. Kajaba iku, dheweke njejeri awake waja digawe saka katun quilted atos karo banyu uyah.

Kutha Maya lan arsitektur, sing paling misuwur saka adat istiadat Maya

Kutha-kutha ing kutha pra-Columbian iki ora direncanakake kutha-kutha. Dadi ditambahi kanthi ora teratur. Nanging, meh kabeh duwe pusat sing arupa bangunan upacara lan administratif, ing sekitar iki, sawetara area perumahan sing ditambahake kanthi suwe.

Akeh sing luwih kompleks yaiku arsitektur Maya, nganti peradaban iki dianggep minangka salah sawijining jaman kuno sing paling maju babagan konstruksi. Dheweke duwe buruh khusus.

Observatorium Palenque

Observatorium Palenque

Dheweke nggawe kothak, teras, lapangan kanggo game bola lan sambel utawa dalan gedhe. Nanging ing ndhuwur kabeh istana, kuil, piramida lan uga observatorium. Kajaba iku, akeh konstruksi kasebut dihiasi lukisan, patung utawa relief stucco.

Mungkin salah sawijining bangunan sing paling sukses yaiku piramida triasik. Dumadi saka bangunan utama sing diapit karo loro sing luwih cilik ing sisih lan madhep ing njero, kabeh dibangun ing permukaan dhasar sing padha. Dheweke teka kanggo nggawe dimensi gedhe tenan lan dipercaya manawa formulir iki ana gandhengane karo mitologi kutha iku.

Seni Maya

Seni Maya duwe tujuwane utamane ritual, sanajan uga kalebu topik liyane. Digawe saka patung watu utawa kayu, lukisan, watu permata, lan keramik. Dheweke duwe predilection khusus kanggo warna ijo lan biru sing asring digunakake giok nada kasebut.

Kosok baline, ing kutha-kutha kasebut stelae ing watu. Nanging ing ndhuwur kabeh, fasad sing dihiasi stucco dicet kanthi warna sing padhang. Kasunyatane, dheweke duwe jurusan utama lukisan mural. Minangka kanggo keramik, dheweke ngerti teknik nembak canggih sanajan padha ora duwe rodhane tukang pot. Amarga iku, potongan bunder kayata kacamata diprodhuksi kanthi teknik liyane kayata roll warping.

Basa lan tulisan, penting kanggo ngerti apa adat isine wong Maya

Saben wilayah peradaban iki duwe basa dhewe-dhewe. Nanging, kabeh mau asale saka basa umum sing diarani proto-mayan sing dipercaya lair ing dataran tinggi Guatemala. Kajaba iku, kabeh teks sing dijaga ing Periode Klasik (udakara abad kaping XNUMX SM) kayane ditulis ing sing diarani cholti utawa basa Maya klasik.

Justru sistem nulis kutha iki penting banget kanggo ngerti adat istiadat. Lan iki amarga rong sebab: tekan level dhuwur saka kecanggihan lan, utamane, kita ngerti amarga prasasti lan teks sing ditinggalake.

Kodhe Dresden

Dresden Codex

Nalika ana peneliti sing nolak, liyane nuduhake yen tulisan iki berkembang banget. Sampel pisanan diwiwiti saka abad kaping XNUMX SM. Nanging sadurunge, wis ana sistem panulisan Mesoamerika liyane kayata Zapotec.

Iku jinis saka nulis glyphic, tegese, adhedhasar hieroglyphics kanthi gaya, kayata, Mesir kuno. Nganti rada jero, kita bakal menehi katrangan babagan apa sing digunakake logogram utawa perwakilan saka tembung, digabung karo pratandha silabik. Lan saiki wis meh bisa diowahi.

Ana papat buku Maya Pra-Columbian sing disimpen. Ing Madrid Codex kalebu jinise divinatory lan adhedhasar tsolkin utawa siklus suci dina kanggo wong Mesoamerika iki. Ing Dresden Codex ngemot tabel astronomi lan astrologi, uga deskripsi upacara sing ana gandhengane karo taun anyar. Kanggo bagean, Paris Codex Iki dianggep minangka jinis manual kanggo pandhita Maya. Pungkasan, ing Codex Grolier, sing keasliane dibantah nganti saiki, bubar dikonfirmasi sejatine lan ngemot gambar dewa.

Astronomi lan tanggalan Maya

Wis akeh spekulasi babagan ilmu astronomi lan tanggal tanggalan Maya mula kudu dibahas kabeh. Sejatine kutha sadurunge Columbian iki sinaoni awak langit kanthi tliti.

Nanging tujuane dudu ilmu alam semesta, nanging duwe tujuan astrologi, gaib. Minangka penasaran, kita bakal menehi katrangan manawa dheweke nganggep grahana srengenge lan rembulan minangka pratandha kacilakan.

Minangka kanggo tanggalan, wong Maya entuk ngetung taun surya malah luwih apik tinimbang wong Eropa nalika semana. Dheweke mbagi wektu dadi pirang-pirang dina utawa kin, skor utawa winai lan 360 dina dina utawa tun. Nanging padha, adhedhasar telung siklus wektu sing gegandhengan: sing kasebut ing ndhuwur tsolkin, 260 dina; ing haab saka 365 lan telpon setir tanggalan, saka taun 52.

Mural Maya

Lukisan mural Maya

Ekonomi lan perdagangan

Pungkasan, kita bakal ngandhani babagan ekonomi Maya. Babagan pertaniane, kayane dheweke ngerti teknik majeng. Dheweke nindakake ing teras lan permukaan liyane sing diangkat sing disiram liwat saluran. Antarane produk pertanian sing dipikolehi, jagung, singkong, kacang polong, labu, kembang srengenge utawa katun iku penting banget. Nanging cacao, apamaneh karo kelas pamrentahane, mula kadhang kala digunakake minangka mata uang.

Kosok baline, wong Maya kaya ngono sudagar amba. Kutha-kutha gedhe dirayakake pasar lan dheweke dadi pusat komersial sing penting. Barang diangkut dening kewan ing sadawane dalan utawa liwat prau liwat kali lan tekan kabeh wilayah Mesoamerika. Barang sing paling populer yaiku tekstil, perhiasan utawa keramik, nanging uga produk panganan.

Minangka kesimpulan, kita wis nuduhake sampeyan kepiye adat istiadat wong Maya, salah sawijining bangsa pra-Columbian sing paling maju ing kabeh bawana Amerika. Dheweke mbentuk masarakat sing seneng banget karo astronomi lan arsitektur, nanging uga perdagangan lan barang-barang berharga.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

bool (bener)