Кои се најголемите австралиски компании?

Кои се најголемите австралиски компании? Ова прашање е ретко надвор од специјализираните економски кругови. Ова е под влијание на фактот дека океанската земја ни се чини многу далечна и ние малку знаеме за тоа.

Сепак, треба да знаете дека Австралија има изнајмување по глава на жител повисока од онаа на Германија, Велика Британија и Франција. Покрај тоа, таа е на второ место, после Норвешкаво Индекс на човековиот развој и шесто место во тоа на квалитетот на животот подготвено од списанието „Економист“. За сето ова, знаењето кои се најголемите австралиски компании е важно во денешниот глобализиран свет.

Кои се најголемите австралиски компании? Од рударство до банкарство до здравствена заштита

Најголемите австралиски компании опфаќаат различни сектори на економијата, но сите тие делат огромна сила во нивните области на дејствување. Toе ви покажеме некои од овие компании.

Милијарда БХП

Тоа е една од најголемите рударски компании во светот. Роден е во 2001 година од спојувањето на Британците Милијарди и австралискиот Скршен сопственик на рид. Нејзиното седиште е во Мелбурн, но има делегации во дваесет и пет земји, во кои извлекува минерали како што се железо, дијаманти, никел, па дури и боксит.

Минатата година тој пријави приход што е околу 46 една милијарда долари, со приближна добивка од нешто помалку од половина, околу 20 милијарди долари.

Комонвелт Народна банка

Филијала на Комонвелт банка на Австралија

Комонвелт банка на Австралија

Како што можете да видите од нејзиното име, тоа е банка која работи, не само во океанската земја, туку и во сите други во областа, како и во Азија па дури и во САД y Британија.

Во тешка конкуренција со другата голема банка во земјата, Национален Австралија, Комонвелтот е поголем од оној со капитализација. Минатата година тој прогласи приход што беше околу 30 милијарди австралиски долари, односно приближно 45 милијарди евра.

Група Рио Тинто

Се враќаме на рударските активности за да ви кажам за оваа компанија која е исто така меѓу најголемите австралиски компании. Неговото седиште е сè уште во Лондон, но е родено од спојувањето на Британците Корпорација Рио Тинто-Цинк, со рудници во Шпанија и Австралиецот Конзинц Рио Тинто.

Es најголемата компанија за ископ на јаглен во светот и пред неколку години се обиде да го купи BHP Billion, за што само ви кажавме. Сепак, операцијата не беше завршена. Во 2020 година, групацијата Рио Тинто пријави приходи од скоро 45 милијарди УСД.

Група Вулвортс

Зазема едно од првите места во класификацијата на компаниите од биотехнологија. Меѓу неговите области на производство е онаа за вакцините, толку актуелна денес, но исто така и производи добиени од регенерација на плазмата и другите клетки. Создаден е во 1916 година од самата австралиска влада, но беше приватизиран во 1994 година.

Вработува 25 луѓе и минатата година имаше приход од скоро 10 милијарди долари од кои скоро две илјади беа придобивки. Во однос на неговата пазарна капитализација, таа има вредност од 145 милијарди долари.

Канцеларија на Вестпак

Канцеларија за банкарство на Вестпак

Банкарска корпорација Вестпак

Повторно во оваа листа се појавува банка која одговара на кои се најголемите австралиски компании. Основана во 1817 година, Западен пацифик (што значи Westpac) е посветено и на традиционалното банкарство и на комерцијалното и деловното банкарство, управувањето со богатството и институционалното банкарство.

Исто така, има гранки во НЗ. Во однос на неговата капитализирана вредност на пазарот, таа е скоро 90 милијарди австралиски долари. Вашиот бруто приход во 2020 година беше скоро 22 милијарди а профитот беше околу четири милијарди австралиски долари. Што се однесува до нејзините вработени, таа има околу 40 илјади.

Макквари Груоп

Активноста на оваа компанија има врска и со банкарството, иако во нејзиниот случај со онаа на инвестиции. Има присуство во 25 земји и има повеќе од 14 илјади вработени. Е најголемиот управител на инфраструктурни средства на планетата, бидејќи управува со околу 495 милијарди долари во овој вид средства.

Неговата пазарна капитализација е скоро 53 милијарди и, во 2020 година, објави околу три милијарди долари профит. Толку моќна е оваа компанија што австралиските медиуми ја нарекоа „Фабрика за милионери“.

Вестфармерс, малопродажба меѓу најголемите австралиски компании

Ако претходните компании беа посветени на рударството, банкарството и здравствените проблеми, ова го прави до малопродажба. Поточно, продава хемиски и индустриски производи, ѓубрива и, откако ја купи групацијата Колс, исто така храна.

Супермаркет Колс Груп

Супермаркет Колс Груп, подружница на Вестфармерс

Основана во 1914 година како земјоделска задруга, во моментот работат повеќе од 2020 луѓе. Во XNUMX година имаше бруто приход од скоро 31 милијарди долари, со приближна добивка од околу два.

Корпорација Телстра Ограничена

Една од најголемите австралиски компании не може да изостане од оваа листа на компании посветени на телекомуникациите. Поточно, таа продава фиксна и мобилна телефонија, Интернет и услуги за платена телевизија. Тој е најважен од оние што работат во океанската земја, со пазарна капитализација од скоро 45 милијарди долари.

Во 2019 година имаше околу 26 вработени и бруто годишен приход тие се околу 30 милијарди долари за нето добивка од скоро четири.

Трансбурнска група

Австралија е огромна земја, со повеќе од седум милиони квадратни километри. Затоа, нема да ве изненади компанијата посветена на изградбата и работењето на автопатите Тој е меѓу најголемите во земјата.

Покрај тоа, Transurban, исто така, работи во Канада y САД. Неговата пазарна капитализација е околу 43 милијарди долари и е создадена во 1996 година. Во моментов, има околу 1500 вработени и бруто приход што тие се околу 3 милијарди долари со нето добивка од околу илјада.

Продавница Телстра

Телефонска продавница Телстра

Amcor Limited, пакување за создавање на една од најголемите австралиски компании

Оваа компанија е посветена и на транспортот, иако во неговиот случај секторот за пакување. Таа е присутна во четириесет земји, вклучително и Шпанија, и има пазарна вредност од скоро 27 милијарди долари. Има околу 35 вработени и бруто приход од скоро 10 милијарди долари, додека нето добивката е околу 1500 милиони.

Како заклучок, ако се прашувавте кои се најголемите австралиски компанииВеќе видовте дека тие, во основа, припаѓаат на сектори како што се рударството, банкарството и транспортот. Сепак, други големи компании, како на пр CLS Limited, се занимаваат со производство на санитарни производи или, како Група Гудман, во светот на бизнисот со недвижнини.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*