Религија во Австралија

Религија во Австралија

Постојат неколку фактори кои ја сочинуваат културата на една земја, како што се валутата, гастрономијата, обичаите, политиката и религијата. Религијата на Австралија Тоа е силна и многу важна тема, која, како и сè друго, се организираше со текот на времето, да го достигне тоа што е сега, станувајќи своја во местото каде што е усвоено.

Австралија се наоѓа главно во југозападна Азија, опкружена со Индискиот и Пацифичкиот океан, тоа е место кое е полно со култура и пред се со историја, во моментов како што е вообичаено со новите идеологии што се појавија со текот на времето концептот на религијата, во некои случаи предизвикувајќи ги луѓето да ги отфрлаат ваквите верувања и Австралија е една од нив.

Во моментов, повеќето од Австралиско население Се наоѓа во 60% кои практикуваат Христијанска или католичка религија, друг процент ја зачувува религијата како што е познато, но не припаѓа на христијанската, а минималното ниво на население се смета за целосно атеистичко.

Во овој поглед, кога зборуваме за Христијанска религија Треба да се има на ум дека тоа е едно од најдоминантни во светот, бидејќи го задржува првото место со најголемите следбеници и верници, но како што е јасно во текот на времето на христијанството, произлегле неколку подрелигии, кои, сепак, имаат верување на истиот бог, тие немаат ист начин да го почитуваат . Следно ќе го решиме сомнежот за која е религијата на Австралија или, поточно, религиите.

Австралиските религии добиени од христијанството

Религии во Австралија

Англиканска

Религија што се создава во Англија по разводот помеѓу Хенри VIII и Кетрин, што предизвика верскиот однос да го раскине договорот со Рим. Оттука и неговата нова религија на като-протестантски лик.

Баутиста

Тоа е движење на евангелска природа Христијански цркви преку заеднички небесни верувања. Тие главно веруваат дека достигнувањето на спасението доаѓа преку вера во нив самите и во Исус Христос, покрај Божествената интервенција.

Лутерански

Лутеранизмот доаѓа после Реформи на Мартин Лутер, тој му пркосел на папскиот авторитет, затоа бил екскомунициран. По некое време се појави ова ново верување… при што се разгледува целосното спасение преку нашата вера.

Пентекостализам

Е евангелско движење Преку црквите, има поджанови на ова и секој од нив ќе ги прославува или слави во зависност од струјата со која се идентификува.

Други австралиски религии

Девојки кои уживаат во религијата во Австралија

Како што споменавме погоре, не само што е позната католичката религија во Австралија, туку се присутни и други видови религии, како што се:

Будистички

Доаѓајќи од Индија, тој почитува многу различни традиции и верувања каде што е неговото главно признато божество Гвадама Буда што се почитува со голем жар. Покрај тоа што се смета за четврта најважна религија во светот.

Исламот

Тоа е религија на Австралија од абрахамска монотеистичка природа, каде што нејзината вера ќе биде водена од книга на Куранот, што диктира дека нема друг бог освен Ала. Во моментов е втора најважна религија во светот, бидејќи има импресивен број на лојални следбеници.

Хиндуизам

Тоа е религија на Австралија која има многу груба антика, се смета за трета најважна религија во светот, поради големиот број верници кои го практикуваат. Политеистички, што значи дека тие имаат голем број богови на кои треба да се поклонуваат.

Јудаизмот

Без сомнение, ова е најстарата религија За кои има запис, бидејќи христијанството започна од ова, се карактеризира со почитување на волјата на Бога во целост, покрај тоа што има длабоко вкоренета вера.

„Религијата е куќа што има многу врати ...“ без сомнение Австралија има многу голема количина кога станува збор за религијата, дури и да е место што не треба да го пропуштите да ја знаете и впивате историјата и зошто да не? од различни религии, кои како и сите претрпеа промени со текот на времето, но сепак; тоа не значи дека тие ја изгубиле својата суштина. Секогаш треба да имате отворен ум за нови знаења и искуства, како и да можете да го разберете светот.

Дали веќе знаете што Религија во Австралија?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.