Религијата во Англија

Слика | Википедија

Од шеснаесеттиот век, најчесто практикуваната религија во Англија која ужива официјален статус во земјата е англиканизмот, гранка на христијанството.. Сепак, еволуцијата на историските настани и феномени како што е имиграцијата, предизвика различни вери да коегзистираат во нејзините граници. Во следниот пост прегледуваме кои се најчесто практикуваните религии во Англија и некои куриозитети за нив.

Англиканизам

Официјална религија на Англија е англиканизмот, кој го практикуваат 21% од населението. Англиската црква останала обединета со Католичката црква сè до XNUMX век. Ова произлегува со декрет на кралот Хенри VIII по чинот на надмоќ во 1534 година каде тој се прогласува за врховен поглавар на Црквата во рамките на неговото кралство и каде им наредува на своите поданици да се одделат од верската покорност кон папата на Климент VII, кој беше против монарх се разведе од кралицата Кетрин од Арагон за да се ожени со неговата overубовница Ана Болена.

Законот за предавства истата година утврди дека оние кои го одбиле овој чин и го лишиле кралот од достоинството како поглавар на црквата во Англија или тврделе дека тој е еретик или расколник, ќе бидат обвинети за велепредавство со смртна казна. . Во 1554 година, кралицата Марија I од Англија, која била побожна католичка, го укинала овој чин, но по нејзината смрт нејзината сестра Елизабета Прва го вратила на дело.

Така започна период на верска нетрпеливост кон католиците со прогласување на заклетвата на Актот за врховна власт како задолжителна за сите оние што требаше да заземаат јавни или црковни функции во кралството. Во последните дваесет години од владата на Елизабета Прва, бидејќи на католиците им беше одземена моќта и богатството, имаше бројни смртни случаи на католици, нарачани од кралицата, што ги направи бројни маченици за католичката црква, како што е језуитскиот камион Едмундо. Тој беше канонизиран од папата Павле Шести во 1970 година како еден од четириесет маченици на Англија и Велс.

Англиканска доктрина

Кралот Хенри VIII бил антипротестантски и теолошки побожен католик. Всушност, тој беше прогласен за „Бранител на верата“ за неговото отфрлање на лутеранизмот. Меѓутоа, за да обезбеди поништување на неговиот брак, тој одлучи да раскине со Католичката црква и да стане врховен поглавар на Англиската црква.

На теолошко ниво, раниот англиканизам не се разликувал многу од католицизмот. Сепак, сè поголем број водачи на оваа нова религија ги покажаа своите симпатии кон протестантските реформатори, особено Калвин и, следствено, англиската црква постепено еволуираше кон мешавина помеѓу католичката традиција и протестантската реформација. На овој начин, на англиканизмот се гледа како на религија која толерира широк и разновиден спектар на доктрини покрај основните елементи на христијанството.

Слика | Пиксабеј

Католицизам

Со нешто помалку од 20% од населението, католицизмот е втора религија што ја практикуваат Англичаните. Во последниве години, оваа доктрина доживува преродба во Англија и секој ден има повеќе во земјата. Причините се различни, иако две имаат поголема тежина: од една страна, падот на Англиската црква бидејќи некои нејзини верници се претворија во католицизам поради сличноста во верата или едноставно прифатија атеизам. Од друга страна, многу католички имигранти пристигнаа во Англија кои активно ги практикуваат своите верувања, со што вдишуваат свеж воздух во католичката заедница.

Исто така, помогна да се заживее католицизмот во Англија што јавните личности на соодветните позиции отворено се прогласија за католици во земја во која до неодамна овие верници живееја во острацизам и беа одделени од граѓански и воени јавни позиции. Пример за познати католички познати личности во Англија се министерот за труд Иин Данкан Смит, директорот на Би-Би-Си, Марк Томпсон или поранешниот премиер Тони Блер.

Слика | Пиксабеј

Исламот

Третата религија што најмногу ја практикуваат населението во Англија е исламот, со 11% од неговите жители и тоа е верата која најмногу расте во последните децении според Заводот за национална статистика. Тоа е во главниот град Лондон, каде што се концентрирани поголем број муслимани, проследени со други места како Бирмингем, Брадфорд, Манчестер или Лестер.

Оваа религија е родена во 622 година од новата ера со проповедање на пророкот Мухамед во Мека (денешна Саудиска Арабија). Под негово водство и од неговите наследници, исламот брзо се шири низ целата планета и денес е една од религиите со најголем број верници на Земјата со 1.900 милијарди луѓе. Понатаму, муслиманите се мнозинство од населението во 50 земји.

Исламот е монотеистичка религија заснована на Куранот, чија основна премиса за верниците е дека „Нема друг бог освен Алах и Мухамед е неговиот пророк“.

Слика | Пиксабеј

Хиндуизам

Следната религија со најголем број верници е хиндуизмот. Како и со исламот, хинду-имигрантите кои дојдоа да работат во Англија со себе ги донесоа своите обичаи и вера. Многу од нив се преселија на работа во Обединетото Кралство по независноста на Индија во 1947 година и со граѓанската војна во Шри Ланка, која започна во 80-тите.

Хинду-заедницата има значителни размери во Англија, така што во 1995 година беше подигнат првиот хиндуистички храм, северно од англиската престолнина во Нисаден, за верниците да можат да се молат. Се проценува дека во светот има 800 милиони Хиндуси, една од религиите со најверна во светот.

Хиндуистичка доктрина

За разлика од другите религии, хиндуизмот нема основач. Тоа не е филозофија или хомогена религија, туку збир на верувања, обреди, обичаи, култови и морални принципи кои ја сочинуваат заедничката традиција, во која нема централна организација или дефинирани догми.

Иако хинду-пантеонот има бројни богови и полубогови, повеќето верници се посветени на тројната манифестација на врховниот бог познат како Тримурти, хиндуинското тројство: Брама, Висну и Сива, творец, заштитник и уништувач, соодветно. Секој бог има различни аватари, кои се реинкарнација на богот на Земјата.

Слика | Пиксабеј

Будизмот

Исто така, вообичаено е да се најдат следбеници на будизмот во Англија, особено од азиските земји кои имаат заедничка историја со Англија, како резултат на англиската империја основана на тој континент до XNUMX век. Од друга страна, има и голем број на преобразувања во оваа религија од други вери.

Будизмот е една од најголемите религии на планетата според бројот на следбеници. Претставува огромна разновидност на училишта, доктрини и практики кои според географски и историски критериуми се класифицирани во будизмот од север, југ и исток.

Будистичка доктрина

Будизмот се појавил во XNUMX век п.н.е. од учењата дадени од Сидарта Гаутама, нејзиниот основач, во северо-источна Индија. Оттогаш, започна брза експанзија во Азија.

Учењата на Буда се сумирани во „Четирите благородни вистини“ кои се нејзина централна догма, закон на Карма. Овој закон објаснува дека постапките на човекот, без разлика дали се добри или лоши, имаат последици во нашите животи и во следните инкарнации. Исто така, будизмот го отфрла детерминизмот затоа што човечките суштества се слободни да ја кројат својата судбина врз основа на своите постапки, иако може да наследат одредени последици од она што го доживеале во минатите животи.

Слика | Пиксабеј

Јудаизмот

Јудаизмот е присутен и во Англија и е една од најстарите религии во светот, првото од монотеистички тип, бидејќи го потврдува постоењето на единствениот семоќен и сезнаен Бог. Христијанството потекнува од јудаизмот затоа што Стариот завет е првиот дел од христијанската Библија и Исус, Божји син за христијаните, имал еврејско потекло.

Еврејска доктрина

Содржината на нејзината доктрина е конституирана од Тората, односно законот Божји изразен преку заповедите што му ги дал на Мојсеј на Синај. Преку овие заповеди, човечките суштества треба да владеат со своите животи и да се потчинуваат на божествената волја.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

  1.   глупо dijo

    каде се процентите