Земјоделски култури во Венецуела

Земјоделски култури во Венецуела
Земјоделското производство во Венецуела е нерамномерно распределено како и нејзиното население. На Главните области на земјоделски култури во Венецуела се наоѓаат во долините на Андите и крајбрежјето, покрај падините на истите. Во областите со мала надморска височина, преовладуваат тропските и суптропските култури, додека пченичните и компирските култури се одгледуваат на поголема надморска височина. Но, таму каде што е концентриран голем дел од земјоделското производство на земјата е во долините Карабобо и Арагва, бидејќи едвај наоѓаме рамни и обемни региони, бидејќи тие имаат блага клима што овозможува да се одгледуваат голем број производи.

Венецуела е многу склона кон поплави на целата територија, кои ја зголемуваат дебелината на слојот на вегетацијата. Проблемот со овие поплави е тоа што малку по малку другото обработливо земјиште се прави бескорисно бидејќи тие треба да поминат низ две фази. Во првиот, треба да почекате да исчезне водата. Во втората фаза, многу од овие земји се исполнети со песочен материјал и камења, давајќи им повеќе работа од вообичаеното на овие земји, доколку жителите треба да бидат повторно продуктивни.

Општо, Венецуела не е земја во која земјоделството е особено добро. Плодноста на земјата често се расипува, што предизвикува миграторни движења на жителите, како и предците, да се обидат да избегнат ризик од губење на производството од една во друга година. Пред појавата на нафта во Венецуела, економијата на земјата се засноваше на земјоделство за да обезбеди храна за нејзините жители. Во тоа време пред нафтата, поголемиот дел од територијата беше рурален и немаше скоро никаква инфраструктура за дистрибуција на основните елементи за храна до населението.

Земјоделското производство во Венецуела е концентрирано во производи што се користат како суровина за индустријата во земјата, особено за прехранбената индустрија. Главните земјоделски култури на Венецуела се:

Главни земјоделски култури во Венецуела

Во последните децении земјоделски култури во Венецуела, производите како пченка, ориз, сорго, сусам, кикирики, сончоглед и памук станаа огромно популарни. Иако водечките производи во рамките на земјоделството во земјата се оние од шеќерна трска, кафе, какао, тутун, пченка и ориз.

кафе

Фабрика за кафе

Воведени од Шпанците во XNUMX век, сè до почетокот на XNUMX век, тие ја направија Венецуела најголем извозник на кафе во светот. Од африканско потекло, нејзината главна област за одгледување е тропските предели бидејќи бара постојана влажност, заедно со умерено количество сонце. Идеалната надморска височина за нејзино одгледување е висока помеѓу 600 и 1800 метри. Главните држави каде што се одгледува кафе се Тачира, Мерида, Трухило, Лара, Португаза и Монагас.

Какао

Насади со какао

Историски какао секогаш бил еден од столбовите на економијата на земјата за време на колонијалниот период кога нејзиниот квалитет беше препознаен низ целиот свет. Какаото е сребро увезено од шпанска религија од Мексико, иако други извори потврдуваат дека е типично за оваа земја. Како и кафето, какаото бара многу специфична влажност, а посевите се наоѓаат на надморска височина над 450 метри во висина. Миранда и Сукре се главните држави каде се одгледува какао во Венецуела.

Рајс

Плантажа со ориз

До почетокот на XNUMX век, оризот го немаше значењето во венецуелската економија што го претпоставуваше во последните децении. Доаѓајќи од Северна Азија, се одгледува главно во пламени земјишта поплавени. Потребна е постојана влажност и топли температури, поради што неговото одгледување е карактеристично за тропските области. Најголемите насади со ориз може да се најдат во Баринас, Португаза, Коједес, Гварико и Делта дел Амакуро.

Тутун

Плантажа со тутун

Шпанците го правеле тутунот познат низ целиот свет во XNUMX век. Тоа е деликатна култура за која е потребно многу внимание. Секое невнимание во производството на тутун може да влијае на квалитетот на листот, од кој е извлечен тутунот, суровина за цигари и пури. Португаза, Коједес, Гварико и Арагва се главните региони каде наоѓаме големи насади за тутун.

Шеќерна трска

Шеќерна трска

Потекнувајќи од Индија, шеќерната трска е уште еден производ што Шпанците го донеле во Венецуела во колонијално време. Тропската клима во Венецуела фаворизира адаптација на шеќерна трска во венецуелските земји. Идеална висина за одгледување на овој производ е околу 2000 метри. Главна држави кои се посветени на одгледување шеќерна трска со Лара, Португалеза, Јаракуј, Арагва и Сукре.

Пченка

Земјоделски култури на растенија од пченка

Бидејќи е релативно ефтина култура, можеме да најдеме полиња со пченка во различни држави, но главните се Лара, Јаракуј, Португаза, Баринас, Арагва, Гуарико, Боливар и Монагас.

Сорго

Сорго

Од африканско потекло, тие се одгледуваат главно во тропските области на земјата. Тоа е житарица слична на пченка се користи и за човечка исхрана и за животни во форма на добиточна храна. Но, се користи и за производство на алкохолни пијалоци. Лара, Португаза, Баринас, Коједес и Гварико се државите во кои се одгледува сорго.

Сусам

Семиња од сусам

Од ова сребро семе богато со масло и кои се користат и во слатки и во пекари. Сусамот не е многу плоден во Венецуела и можеме да го најдеме само во Анзоатеги и Монагас.

Кикирики

Кикирики

Како Сорга, Кикириките не се многу распространета култура во Венецуела, така главниот регион каде можеме да го најдеме е во Португаза. Кикириките беа спас за рецесијата на нафтата за време на 60-тите години на минатиот век во областа на соништата во регионот. Но, во средината на 80-тите, кога увозот на кикирики беше либерализиран, влијанието врз производството на овој производ беше пред исчезнување од земјата. За среќа, во последниве години, производството на кикирики стана многу слично на она од минатото.

Сончоглед

Поле сончогледи

Тоа е главниот извор за добивање трпезно масло. Пред да се зголеми на производство на сончогледово маслоАлтернативата беше масло од палма и кокос. Главните области на производство се во државите Португаза и Баринас. Можеме да најдеме насади со сончоглед на надморска височина која се движи од 50 до 500 метри висока, со просечна температура од 26 степени и просечна годишна количина на врнежи од 1200 до 2000 mm.

Памук

Одгледување памук во Венецуела

Португаза, Баринас, Гварико, Анзоатеги и Монагас се главните држави каде можеме да најдеме памучни култури. Во селата што го опкружуваат Ориноко, секогаш изработено од памук претставува главната економска активност на автохтоните етнички групиНо, воведувањето на хемикалии го става под контрола еко-системот на реката. Памукот бара почви со соодветни физичко-хемиски карактеристики за плодност да биде идеално, во спротивно, производството на памук може да биде значително погодено.

Видови земјоделство во Венецуела

Поради големата географска разновидност што ја наоѓаме низ целата земја, можеме да најдеме различни земјоделски култури во Венецуела кои водат до различни видови земјоделство како што е предодредено производството. Иако е точно дека можеме да најдеме повеќе видови земјоделство, главните што можеме да ги најдеме во Венецуела се: екстензивно, интензивно, егзистенцијално и индустриско.

 • Екстензивно земјоделство: Колку добро се рефлектира името, тоа се спроведува во големи области на земјиште во мали градови и каде технологијата се издвојува по своето отсуство.
 • интензивно земјоделство: Се практикува во ограничени области на земјиште со големи инвестиции во капитал и работна сила и целта на производството е да се продаде на трети лица.
 • егзистенцијално земјоделство: Ова производство го спроведуваат мали села за да ги хранат потребите на земјоделецот и неговото семејство. Тоа е најкористената форма во домородните етнички групи на Венецуела.
 • Итирантно земјоделство: Овој вид земјоделство се карактеризира со тоа што е систем на одгледување каде земјоделското производство е раселено во секоја жетва.

Дали ви беше јасно кои се главните земјоделски култури на Венецуела?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

44 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1.   Арелис dijo

  Колку е убаво да се знае како е земјоделството, туризмот итн ... во нашата земја (ВЕНЕЗУЕЛА) и благодарение на оваа страница за истражување можеме да ја најдеме

 2.   Габриел dijo

  Поздрав кои беа 5-те земјоделци кои дојдоа во Венецуела во периодот од 1930 до 1935 година

 3.   јунеикси dijo

  земјоделството е најдобро

 4.   Витремундо Бариентос Паласиос и Бланко dijo

  Одлично

 5.   Евелис Морило dijo

  Ми се чини дека оваа страница ни покажува колку е добра нашата земја (ВЕНЕЗУЕЛА), благодарение на нашиот врховен и вечен командант Уго Рафаел Чавез Фријас ќе живееме и ќе победиме затоа што сите сме Чавез

  1.    Луис dijo

   ти си добро марико, вистина Чавез, јас ја уништувам твојата земја заедно со зрели

  2.    Зрела пичка и мајка ти dijo

   Мамагево чависта!

 6.   зулеима dijo

  Сакам

 7.   гускевин карфдона dijo

  Венецуела е една, зрела јебига и момците ја завршија

 8.   АЛИРИО САЛОМОН ВИТЕРИ ОЕДА dijo

  Сакам да применам нов вид земјоделски производи во Венецуела за влажни подрачја. ОВА Е ОБРАБОТУВА LЕ ТЕЧНО ОРГАНСКО ѓубриво и ПРИМЕНУВА SIMЕ Едноставно испарување и кондензација, ДОБИВУВАМЕ ЗГОЛЕМИ ОД САЛО ОД 70 САМИ СЕБЕ -0998013465- ДИР: 2885990 ОКТОМВРИ И ОРТЕГА.

 9.   ianанфранко dijo

  ЗАВРШНО Е

 10.   прирачник dijo

  Тоа е погрешно затоа што најголемиот производител на кафе во светот е Бразил на табелата се наоѓа редоследот на дистрибуција на кафе од она што го гледате Венецуела е на позиција 19 доколку Венецуела не е најголем извозник на кафе

  1 Бразил 33,29%
  2 Виетнам 15,31%
  3 Индонезија 6,32%
  4 Колумбија 5,97%
  5 Етиопија 4,98%
  6 Перу 4,17%
  7 Индија 4,08%
  8 Хондурас 3,45%
  9 Мексико 3,29%
  10 Гватемала 2,87%
  11 Уганда 2,46%
  12 Никарагва 1,61%
  13 Костарика 1,38%
  14 Брег на Слоновата Коска 1,22%
  15 Папуа Нова Гвинеја 1,08%
  16 Ел Салвадор 0,90%
  17 Камерун 0,83%
  18 Еквадор 0,82%
  19 Венецуела 0,77%
  20 Тајланд 0,53%

  1.    Мишел dijo

   Хахаха Се смеам со денови дека не читаат добро Венецуела беше одличен извозник на кафе до 20 век

  2.    Карлос dijo

   Мануел, прочитајте пред да зборувате ... Во делот каде што зборуваат за кафе, јасно е кажано дека Венецуела БЕШЕ и добро прочита БЕШЕ најголем извозник на кафе во дваесеттиот век. Во моментов не Се надевам дека бев јасен.

  3.    аселгуаро dijo

   добро прочитај. не зборува за сегашното време.

 11.   крисмар варела dijo

  Не ми се допаѓа страницата

 12.   Jorge dijo

  Немам ни најмала идеја за тоа како е можно читањето на оваа страница за земјоделството во Венецуела и откривањето дека претходно знаев дека Венецуела е богата земја со секој автомобил доволно за да ги снабди своите жители денес гладуваат и прават редица да се купи килограм сол, шеќер, млеко и сите основни производи, само поради несоодветноста на нивните венецуелски владетели, да се разбудат, да излезат да ја бранат својата татковина, исто што ослободителот ги ослободи и денес е како да немаше мажи со панталони За да се опорави Венецуела од затрапијата на која и биле подложени корумпираните и кукавици на власт, време е да се разбудам пред да видиме како се распаѓа прекрасна мултимилионска земја. Јас сум Доминиканка и се восхитувам на венезуелата од симон боливар ..

  1.    Милагрос dijo

   Исто така, колку е тажно да го читам ова за училишната работа на ќерка ми, сеќавајќи се на старите времиња на мојата Венецуела каде што сум родена, и ова се распаѓа, не знам ни што да и напишам на ќерка ми ...

  2.    Дејвид dijo

   Јас целосно се согласувам со тебе затоа што ја живеам целата оваа неволја

 13.   Хозе Николас Лопез dijo

  Прекрасно на оваа страница, има документарец за кој се бара истражување. Се надевам дека ќе продолжат да ги задоволуваат потребите на читателите.

 14.   јорман Александар Силва Силва dijo

  Иако сме презаситени од недостигот на вода во Венецуела, ние во него ставаме свет за развој на мали училишни градини, борбата продолжува

 15.   Лисенелис Родригез dijo

  вљубен

 16.   Андреа dijo

  добро е што имаме земјоделство

 17.   Андреа dijo

  зрели дајте дом на мајка ми

 18.   маринела фуенмајор dijo

  дај ни куќа

  1.    Слава dijo

   Вака купуваат од сиромашните. Со подароци. Штета

 19.   маринела фуенмајор dijo

  зрелиот не ни дава ништо, единственото нешто што дава е лидија

 20.   Софик dijo

  Многу пченка се одгледува и во државата Сукре.

 21.   Џастин dijo

  Сакам да садам

 22.   Алфредо Е. Авендано. dijo

  Вистина е за нашиот пријател Хорхе, ние мора да станеме независни за да ја направиме Венецуела голема земја за производство на земјоделски производи, како што се постигнува со промена на менталитетот, правење напредок и правење на секоја држава непосреден производител за да се извлече од ова одложување што не доведе до лошо политики и дека сега треба напорно да работиме на Венецуелците за да му покажеме на светот дека не сакаме да продолжиме со оваа несреќна ситуација што ја доживува нашата земја. Бог сака тој да нè чуе и ние ќе бидеме најдобрата земја во Латинска Америка и Карибите.

 23.   Франциско dijo

  Ми се допадна

 24.   Хуго Роберто Кастанеда dijo

  Би сакал да знам за главните земјоделски извозни производи и нивната дестинација. Што е со состојбата на тахирата?

 25.   Инг Агр Луис М Мартинез dijo

  Како конструктивна критика, мислам дека тие треба да бидат документирани и ажурирани уште малку, со цел да се приближат на реалноста на земјоделството во земјата, мислам дека тие беа засновани врз чисто библиографско истражување и не ги посетија различните производствени области во Венецуела , генерално, написот недостасува и застарен

 26.   Дајана dijo

  Јас сум наставник и барам вистински податоци, не се. Да беа вистинити, немаше да има толку многу недостаток. Морам да работам на земјоделско производство во Венецуела и не сакам студентите да изложуваат лаги.

 27.   Делимар Ларадор dijo

  Те молам, зрели и чавез се чуми што завршија со венецуела, тие го претворија рајот во пустина.

 28.   Делимар Ларадор dijo

  зрела е најлошата чума

  1.    Јован dijo

   Добро утро Пријателе во стиховите овој, не судете за да не ве судат Верувам дека не е начин да ги оправдате другите, вината за сè што се случува им припаѓа на сите Венецуела, поради недостаток на совест и принципи, почитта кон другите е нешто што не чини само да го сториме тоа, тоа е причината за нашиот проблем, да не обвинуваме, да бараме решенија и да почитуваме. Христос те сака

 29.   рајмари dijo

  шеќерна трска

 30.   КАРВИЛ dijo

  ЕБА СО ПОЛИТИЧАРИТЕ ИСТРАУВАЕ СО НЕМА ОДИ ВО СЛУЧАЈОТ И МЕСТАТА СЕ НАЈВЕСНИ ВЕНЕЦУЕЛАНИ СО ОДЛОГ БАЧАКЕО ..

 31.   Миријам Медина dijo

  Добро попладне, сите оние луѓе кои додаваат грд коментар за нашата земја, Венецуела, тоа е иморантна улога.

 32.   Денис Иван Аревало Суазо dijo

  Открив дека одредени видови на јадење, не е потребно да ги јадете, ако не и стеблата, нивните зготвени лисја, итн., Но никогаш семето, на тој начин секогаш имате семе од форма, можеби експоненцијално, благодарам.

 33.   Петерсон dijo

  Открив x многу коментари x дека почнувам да анализирам дека лицето ако не се жртвува нема да триумфираме благодарение на наклонетоста на семоќниот Бог семоќниот qx неговата благодат и наклонетоста да ни го даде животот и здравјето на многу Венецуелци кои сега се во многу земји; Ајде да имаме трпеливост, да научиме како да се оставиме со надеж, да не чекаме некого, да побараме некој да му верува на единствениот Спасител кој храни илјада луѓе до вечен живот, x умре на тој крст, x нашите гревови, сила, клекне , побарајте од Бога за прошка. 2хроники 7: 14 Сува 3: 16

 34.   весталија Изабел dijo

  Добра можност да им дадам неколку зборови на моите браќа Венецуела. Браќа сите сме жртви на лоши политики, не! за 20 години, но за целиот „демократски“ живот на нашата земја. Мора да ја прочитаме економската историја на земјата за да не одиме толку далеку од колонијалната ера до сега, отсекогаш сме имале чизми со колонијализам на вратот за да не креваме дури ни прашина, воопшто немаме култура на работа толку лошо зборуваме за Венецуела Ние исмеваме сè, критикуваме сè, судиме на сите како да сме совршени и многумина од нас не знаат ни да сеат лук, што е најлесната работа на светот, чиста жалба, чиста неусогласеност, затоа што владата не ги покрива во целост нашите потреби затоа што нејзината заштита не е доволна за нас, но дали знаеме како да ги напуштиме нашите деца, нашите стари луѓе исекуваат дрвја го фрлаат своето гнасно ѓубре во ќелијата за да го контаминираат околината и престани да бројам ги сакам

 35.   ДОРИС МЕНДОЗА dijo

  ОДЛИЧНО !!!! ВИ БЛАГОДАРАМ