Планините Анди во Венецуела

Еден од најубавите и најобемни планински масиви во светот е Планини на Андите. Преминува неколку земји во Јужна Америка и патува вкупно 8500 километарод чиста убавина ...

Еден дел од овој планински венец ја преминува Венецуела, тоа е таканаречениот Северен Андите: фантастичен опсег на планини кои минуваат и низ Колумбија и Еквадор. Но, денес ќе се фокусираме само на Планините Андите на Венецуела.

Планините Анди

Оваа тоа е најдолгиот континентален планински масив во светот и може да се подели на три сектори, на Северни Анди, На Андите централнои Јужни Анди.

Северните Анди, оние што нè повикуваат денес, се со ширина помалку од 150 километри и просечна висина од 2500 метри. Андите во центарот се најшироки и највисоки.

Северните Анди, исто така наречени северни Анди, Тие се движат од Баркизимет - Карора депресија, во Венецуела, до висорамнината Бомбон, во Перу. Венецуелските градови како Мерида, Трухило или Баркизимето се наоѓаат на овие важни планини.

Каде што минуваат овие планини, пејзажот на Венецуела добива повеќе лични карактеристики. Постојат рамни земјишта на ниво на морето, но има и високи врвови, затоа има толку многу бои и облици на земја што е прекрасно.

Планините Анди во Венецуела имаат три главни карактеристики: Сиера де Ла Кулата, Сиера Невада и Сиера де Санто Доминго. Тие достигнуваат височини до 5 метри. На пример, највисокиот врв во земјата е овде, со неговите 5.007 метри Врв Боливар. Иако има и доста респектабилни други како Хумболд со 4-940 метри, Бомпланд со 4880 метри или Лавот со своите 4.743 метри.

Климата осцилира помеѓу поларна клима, многу висока и најжешка клима во подножјето на планините. Врне, како и во целата земја, од април до ноември. Реки преминуваат меѓу планините, кои секако не се пловни бидејќи се кратки и со поројни води. Овој проток завршува во две хидрографски саксии: од една страна, онаа на Карибите, преку езерото Маракаибо и од друга, Ориноко, преку реката Апуре.

Вегетацијата на областа е исто така предмет на климата, а климата, веќе знаеме, има многу врска со надморската височина. Постои типична вегетација на топла и многу сува клима на првите 400 метри надморска височина, потоа се појавуваат Големи дрвја, повисоки од 3 илјади метри грмушки, повисоко сè уште има вегетација Парамера и над 4 илјади метри веќе ги имаме мов и лишаи.

Андите на Венецуела на тој начин се шминкаат единствениот регион во земјата со ваков спектар на растителни видови. Во областа на големи дрвја, помеѓу 500 и 2 метри, пејзажот изгледа како прашума, така што има кедри, ловорики, букари, махагони ... Прекрасно е, бидејќи Оваа сорта на растенија се рефлектира и во фауната.

Во венецуелската андска фауна има мечки, познатиот кондор на Андите (што, иако не живее тука, секогаш минува низ нив), кацигите со шлем, вртоглави, елени, шинови, зајаци, диви мачки, црни орли, кози, бувови, ластовици, кралски папагали, клукајдрви, патки, игуани , змии, гуштери и дорадоси и гуабини, меѓу видовите риби.

Проширувањето на Андите од Венецуела прави геополитички гледано, тие преминуваат низ неколку држави на земјатаs: Баринас, Апуре, Португаза, Тачира, Мерида и Трухило. И, како што рековме погоре, постојат неколку важни градови како што се Мерида, Трухило, Боконо, Сан Кристобал ...

La економија на областа порано се концентрираа на одгледување кафе и земјоделство, но по откривањето на нафта работите се сменија. Не дека земјоделските култури престанаа да се прават, всушност од тука доаѓа производството на компири, мешунки, овошни дрвја, зеленчук, банани и целер, свињи, живина и крави за локалниот пазар, но денес маслото е суверено.

Туризам во Андите на Венецуела

Иако долго време овој дел од Венецуела беше далеку од туризам, ние секогаш ја поврзуваме земјата со Карибите, веќе некое време, таа е отворена за оваа активност. Подобрувањата во комуникациската инфраструктура (подобрена изградба на патишта во последниве децении) беа моторот.

Иако изолацијата на која беа подложени таканаречените јужни народи, ги држеше подалеку од парите што ги остава туризмот, на одреден начин им помогна да бидат толку вредни за овој пазар денес. И дали е тоа изолацијата ги сочува во целата нивна автохтона и колонијална посебност.

Оние што живеат во овој дел од земјата се залагаат за а лесен туризам, мало влијание, што го зачувува нивниот начин на живот и околината. Туризам во рацете на самите луѓе или туризам што би можеле да го наречеме заедница.

Можеме да зборуваме за некои Препорачани дестинации тука на Андите во Венецуела. На пример, градот на Мерида. Основана е во 1558 година и има прекрасна колонијален шлем, додека е опкружен со импресивни планини. Можете да ја видите архиепископската палата, седиштето на Универсидад де лос Андите, катедралата или владината палата.

Мерида има прекрасни улици, студентска душа, а општински пазар трикатна многу зафатена и популарна, салон за сладолед со повеќе од 600 вкусови на сладолед Колом сладолед, со свое место во Гинисова книга на рекорди и многу паркови и плоштади. Еден од најпознатите паркови е Лос Хорос де Мила, со езера, водопади и зоолошка градина.

Тука е и Cableичница Мерида што ве носи на Пико Еспехо на 4765 метри, едвај пониско од европскиот Мон Блан. Народниот парк Лос Алерос, Ardардин Ботанико со својата смешна прошетка по дрвјата ... И ако сакате планини што ги имате екскурзии до Сиера Невада со нивните раскошни врвови.

Друг популарен град е Сан Кристобал, главен град на државата Тахира, на помалку од 1000 метри надморска височина и затоа со многу добар врв. Датира од 1561 година и е близу до границата со Колумбија, затоа е супер комерцијална. Исто така, има многу колонијални цркви за посета.

Трухило Тој е главен град на најмалата држава Андите во Венецуела. Таа е многу колонијална и убава како целата држава. Основана е во 1557 година и тоа е на надморска височина од 958 метри. Познато е по огромната статуа на Богородица на мирот, со повеќе од 46 метри висока и 1200 тони тежина. Има добри гледишта и фотографијата од тука е задолжителна. Стариот град е прекрасен, со прекрасен барок и романтична катедрала.

Други прекрасни дестинации се Јахо, Тариба, Перибека, Капачо ... сите овие места имаат свои привлечности и нивниот гастрономски и хотелски сектор.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

бул (точно)