Фауната на Венецуела

Фауна на Венецуела

Венецуела Таа е една од земјите со најголема разновидност на видови птици, меѓу кои се издвојуваат макави, токани, славеи, турпијали (национална птица), пауни, фламинга и голема разновидност на чапји и папагали.

Рептилите се многубројни и може да се најдат видови како што се каиман Ориноко и уште пет други различни видови желки и змии, како што се анаконда, стегачкото боа или змијата.

Присуството на 'рбетници вклучува околу 2.120 копнени видови и континентални видови кои ловат за околу 1.000 видови.

На бреговите на Венецуела или многу блиску до нив, изобилуваат паракети, желки, желки, диви патки и чапји. Присуството на влекачи е исто така многубројно, бидејќи е лесно да се најде голема разновидност на морски и копнени желки, како што е желката. Исто така, постои присуство на змии, меѓу кои ќе ги споменеме грмушката, змијата, коралите и другите сорти на жолти бради.

Морската и водената фауна во Венецуела се карактеризира со голема разновидност на сардини и други риби и производи што можат да се продаваат, како што се туна, нула скуша, риба наредник, атлантички биге, ракови, школки, остриги, јастози и други.

Исто така, вреди да се спомене, кај цицачките цицачи кои пливаат во водите на Венецуела, некогаш популарните свињи и делфини.

Во џунглите во Венецуела, разновидноста на фауната е скоро бесконечна, бидејќи екосистемот во регионот е влажен во некои делови, а сув во други, и е совршен амбиент за илјадници видови. Планинската паца, сивиот елен, еленот, спектакуларната мечка, саџиното, мравојадот, окелотот, безвлакнестата лисица, зајакот парамо, попрсканата чахалака, коралот и змијата лиана, се само некои од видовите кои ги населуваат џунглите.

Венецуелските рамнини се карактеризираат со бројот на животни што можат да се видат, особено во лето, бидејќи тоа е сезоната во која тие се собираат околу водните точки. Меѓу најкарактеристичните видови може да се споменат капибарата, спектакуларната мечка, кубанската дрвна жаба, еленот, спектакуларниот кајман, јакастата пекарија, пираната, пекариј, кралот мршојадец, сивата чапја, со глава жолта каракара, и штркот.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*