Фауна и флора на Гран Сабана од Венецуела

венезуела мачка од леопард

Кога зборуваме за фауна и флора, сите знаеме дека станува збор за разновидност на видови кои живеат на одредено место. Денес сакам да разговарам со вас за фауната и флората што можете да ги најдете во Гран Сабана. Ако знаете малку за ова место или сте чуле за ова место, ќе знаете дека постои огромна разновидност на видови кои живеат тука.

Ла Гран Сабана е регион кој се наоѓа на југоистокот на Венецуела, точно во масивот Гвајана. Не е вообичаено за посетителите да наоѓаат животни, но можам да ве уверам дека има многу разновидност, а патот од Ел Дорадо до Санта Елена де Уарен е пример за ова. 

Отворена шума

голема савана-

Постои таква разновидност на фауна и флора бидејќи преовладува отворената шума, каде што животните претпочитаат да живеат, тие го избираат своето место или во шумата на островите, во шумите на брегот на реката или во џунглите што се на планините, во подножјето на тепуисот.

Меѓу видовите на диви животни можеме да најдеме видови кои денес се во опасност од истребување, како што се:

 • Giantиновскиот мравојад
 • Giantиновското армадило
 • Amazonиновската видра на Амазон
 • Оцелот
 • Агути бале паца
 • Ендемичен торбар на самитите на тепуи
 • Кондорот
 • Спектакуларната мечка

голема-савана-мачки

Тие изгледаат како животни што можевте да ги видите само повторно во филмови или документарни филмови, но тие се животни кои се уште се живи и се размножуваат денес, но должност на целото човештво е да ги заштити од истребување. Тие се животни кои живеат во шуми и џунгли, а исто така заслужуваат да бидат почитувани во нивните домови за да можат да раѓаат и да продолжат да живеат на овие места.

Други интересни животни

Во овие области ќе најдете и мајмун каричун Ориноко, мајмун завивач и мајмун вдовица. Тие се видови на мајмуни кои имаат свое живеалиште во овој регион и коегзистираат со остатокот од животните.

Тука е и авиона, што е исто како да зборуваме за фауната на птиците. Тој е многу разновиден, особено петел на карпите или харпи орел. Меѓу влекачите можеме да најдеме некои кои се многу страшни и дека е подобро тие да останат во нивното живеалиште без да им пречат на нивната природа. Мислам на стегачот Боа, анакондата и ананасот куаима.

Исто така, постојат многу видови водоземци кои живеат во влажни подрачја, вклучувајќи ја и жабата рудар.

Заеднички видови

погледи на големата савана

Постојат некои видови кои се почести и кои можете да ги најдете кај повеќе животни како што се:

 • Армадило
 • Малата куспа
 • Капринчо - кој е најголемиот глодар во светот -
 • Јагуарот
 • Пума
 • Оцелот
 • Тигрито
 • Свињи
 • Кучикуши
 • Ласици

Овие животни се обично животни по навика, други сакаат да бидат на дрвјата. На пример, фауната на тепуисот не е толку многу поради малата количина на хранливи материи што постојат и до условите на животната средина што постојат во висорамнините што им го отежнува животот.

Гран Сабана

мравојад во голема савана

Саваните го заземаат првото место во големата разновидност на екосистеми што се развиваат во регионот. Гран Сабана вклучува различни поставки за кои вреди да се размислат. Овие се предмет на комплексен микс на климатски и еколошки услови кои се движат од топли температури во пониските земји до многу студени температури на високите планини. Animивотните кои живеат во различни области мора да се навикнат на овие промени на температурата за да преживеат на едно или друго место. Значи, има животни на планините кои не би преживеале во низините или обратно.

За сето ова, покрај животните, има и многу видови растенија кои се прилагодуваат на различни екосистеми за да преживеат. Вегетацијата се карактеризира со присуство во целиот регион и со прилично кисела почва, нешто што е предизвикано од распаѓање на песочниците.

Во врвовите на тепуисот, и покрај непријателското опкружување, има голема разновидност на растенија кои се доста големи. Бидејќи тие можат да достигнат од најмалите 30 сантиметри до високи не помалку од 4 метри. Реките што постојат се бурни и со големи количини на вода. Растенијата растат на карпи или создаваат природни зелени или кафеави теписи. Без сомнение во Гран Сабана можете да најдете одлични пејзажи.

голема венецуелска савана ноќе

Како сте биле во можност да ја проверите фауната и флората во Гран Сабана е разновидна и целосно зависи од висината на која се наоѓаат растенијата и животните. Theивотните што ги именувавме се само најчестите или оние кои се во опасност од истребување, но не смеете да заборавите дека има многу повеќе видови и дека сите имаат свој дом во оваа Гран Сабана, толку неверојатна по сите свои карактеристики. Глувци, лилјаци, верверички, зајаци, камелеони, игуани, желки, змии, колибри, токани, жаби, жаби ... сите тие имаат свое место на ова одлично место.

Покрај тоа, не можеме да заборавиме на инсектите кои исто така коегзистираат со сите животни. Пајаци, пеперутки, црви ... има толку многу животни кои живеат на ова место, па дури е тешко да се именуваат сите, но она што е јасно е дека е важно да се препознаат поретки видови. Многу од животните што живеат во Гран Сабана, нема да ги најдете на друго место во светот.

Што мислите за големата количина и толку разновидната флора и фауна што можете да ги најдете во Гран Сабана? Ако некогаш сакате да се осмелите да го знаете ова во прво лице, не заборавајте да одите кај вашиот лекар во случај да мора да се вакцинирате за нешто особено. Но, пред сè, ќе биде многу важно да имате личност водич што може да ве води и може да ги посочи најбезбедните начини за тоа патува. Кога сте во џунгла, веќе не сте во цивилизација, вие сте во средина на природата и исто така е неверојатно, застрашувачко.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Коментар, оставете го вашиот

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1.   хуана де ла вега dijo

  здраво како си ахахахахахахахахахахахахахаха