Културна разновидност во Канада

Канадска културна разновидност

La културна разновидност во Канада Тоа е една од најистакнатите и најкарактеристичните карактеристики на општеството на оваа земја. Не залудно на крајот на деценијата на 70-тите години оваа нација го зеде знамето на мултикултурализам, станувајќи една од државите кои најмногу го промовирале имиграција.

Оваа разновидност е резултат на различните религиозни традиции и културни влијанија кои, како земја на имигранти од самото раѓање, ја обликуваа канадски идентитет.

Домородните народи на Канада

На домородните народи на Канада, познати како „првите нации“ се составени од повеќе од 600 етнички групи кои зборуваат околу 60 јазици. Уставното право од 1982 година ги класифицира овие народи во три големи групи: Индијанци, Инуит и Метис.

Први нации на Канада

Канадските домородни народи („Првите нации“) денес сочинуваат околу 5% од вкупното население на земјата.

Се проценува дека ова домородно население е приближно 1.500.000 луѓе, односно околу 5% од вкупното ниво на земјата. Повеќе од половина од нив живеат во одделни рурални заедници или резерви.

Двете души на Канада: британска и француска

Веќе во XVII век териториите што сега се дел од Канада беа истражени и колонизирани од британски и француски, дека биле дистрибуирани нивните ресективни области на влијание Европското присуство во овие земји се зголемувало низ целиот XNUMX век преку големи миграциски бранови.

По постигнувањето на независност во 1867 година, раните канадски влади развија непријателска политика кон домородните народи, за која подоцна беше опишано како „Етноцид“. Како резултат, демографската тежина на овие градови беше драстично намалена.

Квебек Канада

Во Квебек (Канада со француски јазик) владее силно национално чувство

Практично до пред половина век огромното мнозинство од канадското население припаѓаше на една од двете големи европски групи: француски (географски концентрирана во провинцијата Квебек) и британски. Културните бази на земјата се засноваат на овие две националности.

Околу 60% од Канаѓаните имаат англиски јазик како мајчин јазик, додека францускиот јазик е за 25%.

Имиграција и културна разновидност

Почнувајќи од 60-тите години од минатиот век, имиграционите закони и ограничувања кои ја фаворизираа имиграцијата од Европа и САД беа изменети. Ова резултираше во поплава на имигранти од Африка, Азија и Карипскиот регион.

Стапката на имиграција во Канада во моментов е една од највисоките во светот. Ова се објаснува со доброто здравје на нејзината економија (што делува како побарување за луѓето од посиромашните земји) и нејзината политика за повторно обединување на семејството. Од друга страна, Канада е исто така една од западните држави што е домаќин на најмногу бегалци.

На пописот од 2016 година, во земјата се појавуваат до 34 различни етнички групи. Од нив, десетина надминуваат милион луѓе. Културната разновидност во Канада е веројатно најголемата на целата планета.

27 јуни Канада

Статусот на Канада како мултикултурна земја беше заштитен во 1998 година со Закон за мултикултурализам во Канада. Овој закон ја обврзува канадската влада да осигури дека сите нејзини граѓани се третираат еднакво од државата, која мора да ја почитува и слави различноста. Меѓу другото, овој закон ги признава правата на домородните народи и ги брани еднаквоста и правата на луѓето без оглед на расата, бојата, потеклото, националното или етничкото потекло, верата или религијата.

Секој 27 јуни земјата го слави Ден на мултикултурализам.

Пофалби и критики

Културната разновидност во Канада денес е знак на идентитет на оваа земја. Се смета најдобар пример за разновидно, толерантно и отворено општество. Приемот и интеграцијата на оние кои дошле во земјата од скоро сите делови на светот е достигнување на кое му се восхитува многу надвор од нејзините граници.

Сепак, определената посветеност на последователните канадски влади за мултикултурализам исто така беше предмет на остра критична. Најжестоките доаѓаат токму од некои сектори на самото канадско општество, особено во регионот на Квебек.

Канада како културен мозаик

Културниот мозаик на Канада

Критичарите тврдат дека мултикултурализмот промовира создавање геолози и ги охрабрува припадниците на различни етнички групи да гледаат навнатре и да ги потенцираат разликите помеѓу групите наместо да ги нагласуваат нивните заеднички права или идентитети како канадски граѓани.

Културна разновидност во Канада во бројки

Статистиката што редовно ја објавува канадската влада е вистински одраз на културната разновидност на земјата. Еве некои од најзначајните:

Население на Канада (38 милиони луѓе во 2021 година) по етничка припадност:

 • Европски 72,9%
 • Азиски 17,7%
 • Индијанци 4,9%
 • Африканци 3,1%
 • Латиноамериканци 1,3%
 • Океански 0,2%

Јазици што се зборуваат во Канада:

 • Англиски 56% (службен јазик)
 • Француски 22% (службен јазик)
 • Кинески 3,5%
 • Панџаби 1,6%
 • Тагалог 1,5%
 • Шпански 1,4%
 • Арапски 1,4%
 • Германски 1,2%
 • Италијански 1,1%

Религии во Канада:

 • Христијанство 67,2% (повеќе од половина од канадските христијани се католици и една петтина се протестантски)
 • Ислам 3,2%
 • Хиндуизам 1,5%
 • Сикизам 1,4%
 • Будизам 1,1%
 • Јудаизм 1.0%
 • Други 0,6%

Околу 24% од Канаѓаните се дефинираат како атеисти или се изјаснуваат дека не се приврзаници на која било религија.

 


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

бул (точно)