Колумбија, мултикултурна земја

култури на Колумбија

Како и многу други американски земји, Колумбија е мултикултурна земја, сад за топење на сите видови раси и цивилизации. Токму ова богатство и разновидност Тоа е една од најголемите гордости на колумбискиот народ и добар дел од нејзината суштина престојува во него.

Културната и етнографската разновидност на оваа јужноамериканска земја е резултат на мешавина од три главни етнички групи кои потекнуваат од три различни континенти: Америка, Европа и Африка. Овој процес започна со доаѓањето на Шпанците пред пет века и продолжи да се развива до денес со пристигнувањето на имигрантите од многу земји во Европа, Блискиот исток и, во помала мера, азиските земји.

На последниот попис извршен во Колумбија, огромното мнозинство од населението (околу 87%, односно повеќе од 38 милиони луѓе) беше класифицирано како „без етничка припадност“. Ова е изразено во податоците на Национален административен оддел за статистика (ДАНЕ). Сепак, вистината е дека голем дел од населението, во поголема или помала мера, е резултат на погрешно генерирање.

Во реалноста, оваа категорија „без етничка припадност“ служи за да го опфати огромното мнозинство Колумбијци кои не можат да бидат обележани во по специфични категории како што е Афро-колумбиски (скоро 3 милиони луѓе) или домородните (1,9 милиони).

етничка разновидност Колумбија

Колумбија, мултикултурна земја.

Главни етнички групи на Колумбија

Колумбија е една од земјите со најголема етничка и јазична разновидност во светот. Ова се најважните групи:

Местизос

Тие се мнозинска група. Заблудата помеѓу Европејците и Индијанците започнала уште од првите години на шпанското освојување. На група местито Најмногу е во Колумбија и се наоѓа многу редовно на целата територија. Се проценува дека околу 80% од Колумбијците имаат европско и домородно етничко потекло.

Кавкаски

Тоа е помала група во која преовладува европското потекло. На бела популација тоа претставува повеќе или помалку една третина од вкупното население на Колумбија. Неговото потекло е главно шпански и, во помала мера, исто така италијански, германски, француски и од словенски земји. Богота и Меделин Тие се двата града со најголем процент на бело население во земјата.

Афроколумбијци

Вкупниот број на Колумбијци вклучени во оваа група варира според различните студии, иако се движи од 7% до 25%, во зависност од тоа дали други групи се рајзали o los паленкероси. Се чини дека има повеќе согласност за демографската дистрибуција на Афроколумбијци, јасно концентриран на брегот на Пацификот. Во Оддел за Чоко на пример, оваа група е мнозинство главно.

Овој сегмент од колумбиското население потекнува од црните робови донесени со сила од африканските земји во Америка. Денес Колумбискиот устав целосно ги признава правата, културата, обичаите и традициите на афроколумбијците.

Домородните луѓе

Процентот на автохтоно население во Колумбија е драстично намален во минатиот век и денес изнесува околу 4-5%. Според пописот од 2005 година, приближно половина од староседелци на земјата се концентрирани во одделенија на Ла Гуахира, Каука и Нарињо. Уставот од 1991 година гарантираше признавање на основните права на овие народи. На културно и јазично богатство од овие народи (во Колумбија се зборуваат 64 америндиски јазици).

Арапите

Доаѓајќи од земјите на Блискиот исток како Сирија или Либан кои започнаа да пристигнуваат во земјата на крајот на XNUMX век. Пресметано е дека има околу 2,5 милиони Колумбијци со арапско потекло, иако само мал дел од нив се декларираат како муслимани.

Фустан од колумбиска кумбија

Типични носии на колумбиската кумбија

Културни изрази на Колумбија

Шарениот резултат од мешавината на Европејци, домородни народи и Африканци доведува до бројни и разновидни културни изрази што прават Колумбија мултикултурна земја како малкумина во светот.

На културната подлога на домородните цивилизации, Шпанците, покрај технолошките придонеси од тоа време, додадоа, меѓу другите, и католицизам или феудален систем на екомиенда. Африканците, земени како робови во новиот свет, донесоа со себе нови културни и уметнички изрази, особено во областа на музиката и танцот. Зад Независност на Колумбија, Креолите се обидоа да воспостават плуралистички политички систем. Од друга страна, мешавината на различните расни групи довела до формирање на нови етнички групи.

Архитектура, визуелни уметности, литература, музика, гастрономија… Во секоја од овие области на колумбиската култура, спојот на различни елементи е присутен како елемент за збогатување.

Особено во јазично поле Колумбија се издвојува по својата разновидност. На Español, најшироко говорен јазик, има бројни варијанти на дијалект. Од друга страна, домородните јазици Тие се вредно културно богатство составено од повеќе од 60 јазици, со амазонско потекло на југот на земјата и од семејството Аравак на север.

Исто така, на религија како културен израз го доловува овој мултикултурализам. Иако огромното мнозинство Колумбијци се католици, како секуларна држава, Колумбија гарантира слобода на обожување и права на другите верски заедници како што се евангелисти, Јеховини сведоци, будисти, муслимани или евреи.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

5 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1.   ХУАН ДЕВИД РЕНГЕЛ dijo

  ХЕЛООААА

 2.   ХУАН ДЕВИД РЕНГЕЛ dijo

  Јас сум соочен со овие одговори

 3.   ХУАН ДЕВИД РЕНГЕЛ dijo

  ТИЕ НАЈДОБРИ БЛАГОДАРИЈА

 4.   николдајана dijo

  Импресивно е она во што можам да верувам, благодарам, вие сте најдобрите добри вибрации

 5.   дајана кастро dijo

  Ауу Лоо Подобрувач Добро <3