Кордилерите од Колумбија

Ако еден ден сакате да патувате и да ги откриете најубавите предели на планетата, тогаш не двоумете се премногу и подгответе патување за да ги запознаете Кордилерите од Колумбија. Планинскиот венец Андите е најспектакуларниот и најважен планински ланец во Латинска Америка и што ја дели колумбиската територија на три независни гранки: западна кордилера, централна кордилера и источна кордилера.

Кордилера де лос Андите влегува во Колумбија преку југо-западниот дел на земјата и е поделен на два синџири: Западна Кордилера и Централна Кордилера. Централниот планински опсег дели две гранки на колумбискиот масив или голот на Алмагер, со што се создава источниот планински масив. Таканаречениот огнен прстен на Пацификот е исто така многу популарен бидејќи е составен од бројни вулкани и се наоѓа во овој регион. Вулканот Галерас кој се наоѓа во близина на градот Пасто и Невадо дел Руиз кој е исто така вулкан се познати по својата неодамнешна активност.

Што е планински венец?

Кордилера

Пред да видите кои се најважните планински масиви во Колумбија, да објасниме што е планински венец.

Која е разликата помеѓу планинскиот венец, синџирите или планинскиот систем, или едноставно планините ..? Па, ќе се обидам да ти објаснам. Ако одиме на речникот и бараме планински венец, тој го дефинира како: едноподруго планини поврзани заедно. Во оваа смисла, тој се разликува од сиерата по бројот на планини, што е поголемо во сржта. Да речеме планините се поделби што ги правиме на планинските венци.

Како се формира планински венец

Еверест

Сега, ако истражуваме малку подлабоко, и го видиме тоа од геолошка перспектива, ќе ти го кажам тоа планинските масиви се составени од преклопени области или во фаза на преклопување. Во издолжените области што се наоѓаат на работ на континентите, се акумулира голема количина седиментни материјали, доколку тие претрпат значителна компресија предизвикана од странични нагони, тие се превиткуваат и се зголемуваат, што доведува до формирање на планински ланци. Така се формирани повеќето големи континентални планински масиви, како што се Хималаите во Азија, Андите во Јужна Америка или Европските Алпи.

Овој процес во движење, што потоа предизвикува преклопување може да биде:

 • Со судир помеѓу две континентални плочи литосферата, најоддалечената плоча на Земјата, која има променлива длабочина помеѓу 10 и 50 километри, се скратува, превиткува или се распаѓа и доведува до појава на планински масиви (патем, ова е исто што и планинските масиви). Така е формиран планинскиот венец Хималаите, највисок на површината. Овој планински венец се протега низ неколку земји: Бутан, Непал, Кина и Индија и во него наоѓаме 10 од четиринаесет врвови високи над повеќе од 8.000 метри, кои се надморска височина низ целата планета.
 • Со судир, но во внатрешноста на две тектонски плочи. Пиринеите се дадени како пример.
 • Со судир помеѓу океанска плоча и континентална плоча, тогаш тоне океанската кора. Типичен пример е планинскиот венец Андите, кој е најдолгиот планински масив на светот и во него ги наоѓаме највисоките вулкани на планетата.

Атмосферските агенси како што се вода или ветер, како и самата вегетација и карактеристиките на почвата, интервенираат и ги обликуваат планинските масиви. Патем На Земјата не постојат само планински венци, на други планети, како што е Марс, има и најпознат е Тарси.

Куриозитет, не е познато која е најстарата планина на земјата, но тепуи или тепуи се класа на особено стрмни висорамнини, со вертикални wallsидови. Се тврди дека овој вид планини се најстарите формации, бидејќи нивното потекло потекнува од прекамбрискиот. Но, сè уште не знаеме многу од површината на морското дно.

Морски библиотеки

Вулкански остров

Tи зборував за планинските венци што ги „гледаме“ но во океаните има и планински масиви, тие се таканаречени морски гребени, кои всушност го формираат најобемниот планински систем, долг околу 60.000 XNUMX километри. Овие се формираат со поместување на тектонските плочи.

Просечната висина на овие планини кои се под вода е од 2.000 до 3.000 метри. Овие типови планински масиви имаат многу груб релјеф, со широки падини и гребени често обележани со длабока надолжна пукнатина, која се нарекува дупка или раскол, во која многу често се случуваат површински земјотреси и вулкански ерупции. Преку овие седименти кои се акумулираат на рабовите, дебелината на вулканската кора постепено се зголемува.

Во некои делови на Атлантскиот океан гребенот се движи околу 2 сантиметри годишно, додека во источниот дел на Пацификот се движи побрзо, околу 14 сантиметри.

Некои планини во овие опсези се издигнаа над морското ниво и доведоа до вулкански острови како што е Исланд.

Кордилерите од Колумбија

кордилера колумбија

Западна кордилера

Западната Кордилера има должина од околу 1.200 км и поминува на север низ земјата од Нудо де лос Пастос во одделот Нарињо во југозападна Колумбија до Нудо де Парамило во одделот Кордоба, лоциран на северот на земјата.

Највисоките планини во Западна Кордилера се - по редослед на висина -:

 • Вулкан Кумбал: висок 4.764 метри.
 • Чиле вулкан: висок 4.748 м.
 • Вулканот Азуфрал: висок 4.070 м.
 • Фаралонес де Кали: висок од 200 до 4.280 м.
 • Рид Татама: висок 4.200 м.
 • Масив Парамило или Парамило дел Сињо: висок од 100 до 3.960 м.
 • Рид Мунчике: висок 3.012 м.

Централниот планински масив

Централната Кордилера се протега од Нудо де Алмагер или Колумбискиот масив во одделот Каука до Серанија де Сан Лукас де Боливар во северна Колумбија. Тој е највисокиот планински масив во земјата со врвови високи над 5.700 метри и има должина од 1.000 км.

Највисоките планини на Централна Кордилера се по редослед:

 • Невадо дел Хуила: висок 5.750 м.
 • Невадо дел Руиз: висок 5.321 м.
 • Невадо дел Толим: висок 5.216 м.
 • Невадо де Санта Изабел: висок 5.150 м.
 • Невадо дел Сисне: висок 4.800 м.

Како што можете да видите, има навистина високи планини што ги гледате од далеку е веќе импресивно поради неговата голема големина. Тие се несомнено чуда на природата што Колумбија има среќа да ги има. Постојат многу луѓе кои патуваат на овој планински масив со намера да ги знаат овие планини и да уживаат во живо во целата своја убавина.

Источна кордилера

Источната Кордилера е најголемиот планински венец во земјата со должина не помала од 1.200 км. Овој планински венец се протега од јазолот Алмагер до планинскиот венец Перија, во одделот Ла Гуахира, северо-источно од Колумбија.

Кордилера е поделена на две гранки: планинскиот венец Мотилонес кој се протега на север и планинскиот масив Тачира кој ја преминува границата помеѓу Колумбија и Венецуела.

Највисоките планини на Источна Кордилера се по редослед:

 • Сиера Невада дел Кокуј: висока 5.330 м.
 • Мурот на Сумапаз: висок 3.820 м.
 • Парамо де Пизбе: висок 3.800 м.
 • Сиера де Перија: висока 3.750 м.
 • Мур на Чоачи: висок 2.980 м.

Исто така во источна Кордилера можеме да најдеме одлични висорамнини, исто така од голема убавина и вредност за Колумбија. Тие се издвојуваат:

 • Саваната Богота: висока 2.600 метри, каде се наоѓа градот Богота.
 • Саваната Убате: висока 2.570 м.
 • Долината Согамосо: висока 2.570 м.

Најважни височини на земјиштето во Колумбија

Покрај планините Анди и сè што е споменато погоре, има и височини на земјиште што се многу важни за цела Колумбија и Латинска Америка што е добра идеја да ги знаете, во случај еден ден да ве интересира да патувате во нивните земји да ги знаат овие чуда на светот.

Сиера Невада де Санта Марта

Го има во крајбрежните рамнини на Карибите. Се протега низ одделите Магдалена, Цезар и Ла Гуахира. Има надморска височина од 5.775 метри (18.947 стапки) надморска височина. Највисокиот врв што можете да го најдете е оној на Кристобал Колон проследен со Симон Боливар. Тоа е највисоката планинска маса покриена со снег во Колумбија. Овој планински венец има површина од 17.000 XNUMX квадратни километри.

Планински венец Монтес де Марија или Сан Хасинто

Сместено е меѓу одделенијата Боливар и Сукре во крајбрежните рамнини на Карибите и има надморска височина од 810 метри.

Серанија де ла Макуира

Сместено е во Одделот за Ла Гуахира и има надморска височина од 810 метри. Исто така, има површина од 250 квадратни километри.

Серанија дел Дариен

планинска Колумбија

Сместено е во одделот за Чоко. Регион на границата меѓу Колумбија и Панама. Има височина од 1.910 метри на ридот Такуркуна.

Серанија дел Баудо

Сместено е во одделот Чоко, во близина на брегот на Тихиот океан. Одделен е од сливовите на реките Атрато и Баудо и е паралелен со крајбрежјето со прекрасни слики од планините покрај морето. Има надморска височина од 1.810 метри.

Серанија де ла Макарена

Сместено е во одделот Мета, на југоисток од Источна Кордилера. Има надморска височина од околу 2.000 метри. Може да откриете површина од 625 квадратни километри.

Serranía del Perijá или Serranía de los Motilones во јужната област

Сместено е во североисточна Колумбија. Служи како делумна граница со Венецуела помеѓу одделенијата Ла Гуахира и Норте де Сантандер. Има надморска височина од 287 метри.

Југоисточни издигнувања

Ги има во источните рамнини. Ридовите се шират како Игуае и Јамби со ниски висорамнини и Сиера де Араракура.

Како што можете да видите, кордилерите од Колумбија имаат многу што да му покажат на светот, а нивната убавина е тешко да се победи.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

61 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени.

*

*

 1.   моето име dijo

  Ова е регуар, најважната работа не е економската важност
  Мислам дека е глупост

 2.   КРИСТОФЕР ФАБИЈАН ЛОЕЗ Н. dijo

  Прекрасниот пејзаж на нашата територија ни покажува како разновидноста на релјефот ни нуди места од туристички интерес и разновидност на клими кои ги фаворизираат земјоделските култури и природните резерви каде се наоѓаат разновидна флора и фауна.

 3.   Тони dijo

  не плаќате, но тие се наоѓаат на картата

 4.   камила dijo

  неооооооооооооооооооооооооооооово не можам да асер

 5.   карол dijo

  Здраво како си

 6.   јуди dijo

  Здраво пријатели

 7.   јуди dijo

  здраво пријатели, ви посакувам многу честитки

 8.   elkin dijo

  Еј, како си?

 9.   linda dijo

  ха ха ха ха ха ха
  многу јаро

 10.   Ianулијан dijo

  од време на време треба да читате мали книги

 11.   натали dijo

  многу лошо тие треба да ја завршат оваа страница будали ... хаха

 12.   ХУАН ПАБЛО dijo

  =(

 13.   прекрасно море dijo

  Бобно

 14.   ШАРИМ dijo

  СИТЕ СЕ ОЧЕКУВАНИ АКО САКАМЕ ДА ГО ПОДГОТВИТЕ ЛАГЕНЗИЈА И КАЛЕНЗ АЛМЕН НИ УСЛУГУВА ДА ГИ ПОГЛЕДНЕТЕ ПРИРОДНИТЕ ЛЕСА НА НАШАТА ЗЕМЈА

 15.   ШАРИМ dijo

  Глупав

 16.   jacob dijo

  каде е 4-та

 17.   Вивиана Лопез dijo

  хахахаха момци сте луди _______________ »a _ —– ____________ од _ - ______– не ____——– хахаха

 18.   камила dijo

  здраво, не ми кажувај што барам, да, ти благодарам за ништо

 19.   валверде dijo

  Не ми е гајле за тоа, валкано е

 20.   Педро Луис dijo

  колку досадно

 21.   Педро Луис dijo

  бруто

 22.   Педро Луис dijo

  не кажувај ништо ако не знаеш

 23.   Даниел Ринкон dijo

  buuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 24.   yo dijo

  Не најдов ништо што одговори на моето прашање неоооооооооооу

 25.   Дејзи Санчез dijo

  ако служиш си глупав ок страната им служи на сите глупави глупи магариња

 26.   Биби dijo

  Олаа

 27.   нидија тобон dijo

  Па, ако не ви се допадна страницата. добро клип ... на друго место. Зошто толку многу вулгарност?. покрај лошиот правопис, да бидеме поконзистентни на она што го пишуваме.

 28.   габриела санџуан dijo

  Мислам дека оваа страница е многу точно сè што вели _______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________ и што мислиш?

 29.   КРИСТИЈАН ЕМАНУЕЛ dijo

  ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||| ||||||| @

 30.   КРИСТИЈАН ЕМАНУЕЛ dijo

  МИАМО

 31.   јуди dijo

  НО ЗО РЕЛИНДОЗ ЕСТОЗ ПАИЗАЈЕЗ

 32.   грижа dijo

  Тоа е најдоброто кафе во светот, шпански годеро, африканци кои се копиони со кафеавиот компир и доматот

 33.   нијанса ана марија саза dijo

  ве молам, не ставајте многу работи затоа што пишувањето е здодевно и исто така многу заморно, ве молиме земете го мојот десикон

 34.   Алекса Ванегас dijo

  помош ми треба името на планинските маси што имаат гранки

 35.   мајчин dijo

  многу кул, придружи се на мојот фејсбук vicky-mueses@hotmail.com

 36.   чело dijo

  Колку недостаток на почит има оваа младина, добро, не сите се одлични за мене

 37.   пао5ла dijo

  вакано и чебре оваа програма и сите нејзини програми

 38.   пао5ла dijo

  чебре и нацртај ги сите свои карти што ги црташ + ´, lñ545444425

 39.   КАМИ dijo

  Ми се чини извонредна страница, дури и да се толку груби, само страната промаши неколку поставувања

 40.   Daniela dijo

  Вуф! Вие сте многу груби, овој Бн Q 'Страницата не е целосна, но оставете ја грубоста' Асквито Уиш '🙂 1 Тие не гледаат на нивниот јазик и веќе коментираат овде

 41.   Сара Гомез dijo

  какви глупости

 42.   Хуан Мануел dijo

  Не знам како да копирам

 43.   Анги dijo

  Изгледав многу весело

 44.   каталина мендоза dijo

  ова е најдоброто тука што можам да го најдам она што го сакам, а мојот познат планински венец е централниот, а тоа е тулата

 45.   каталина мендоза dijo

  Силно ја препорачувам оваа страница и ќе ви помогнам за нешто доколку сакате да знаете кој е планинскиот масив со најмало проширување и висина е западниот. Оној што има најголеми височини е централниот. а најширокиот и најобемниот планински венец е источниот се надевам дека ти служел ммммууууууцццххихииссисиииимммооо

 46.   Изабел Родригез dijo

  Го сакав овој одговор

  прекрасно е

 47.   паола андреа Р. dijo

  тој одговор е вистина, но не ми се допаѓа неговата форма

 48.   Iулијанита Москера dijo

  ги има сите причини и ако се точни одговори

 49.   Мерлис Санчез dijo

  не грешиш, тој ми помогна со белешката што ја сакав

 50.   ghf dijo

  или повлечете го нагоре

 51.   УБАВАТА ЈАЈА dijo

  инстаграм: YELIBETH2402
  Многу добро

 52.   Самоил dijo

  добро јас освојувам испит за 5.0

 53.   ангелт dijo

  сите го правиме тоа

 54.   „Јас“ dijo

  Ова не е добро напишано

 55.   Сантијаго Лоаиза dijo

  Помогнете повеќе: поп:

  1.    линдиита гонзалес dijo

   Јас можам да ти помогнам ако сакаш

 56.   laura dijo

  најкраткиот и најнискиот планински венец е западниот

 57.   valentina12@homil.com dijo

  Пределот е прекрасен хахахахахахахахахаха

 58.   искрен dijo

  ????

 59.   Бак dijo

  Мислам дека текстот е предолг и не ми се допаѓа повеќе сакам други страници мислам дека се повеќе сумирани и подобро објаснети.

 60.   Енџи Даниела dijo

  Сакам да и се заблагодарам на Каталина Мендоза што не беше груба и ми помогна, се чини како одлична личност.
  Навистина ми се допадна, мислев дека е многу кул.