Обичаи и култура на регионот Амазон

племе од Амазон

Колумбискиот регион Амазон е еден од најбогатите во Јужна Америка, како по својата етничка, културна, пејзажна разновидност, итн.. Постојат многу луѓе кои решаваат да одат таму во потрага по емоции и добри дестинации За да можете да уживате во одмор што во друг дел од светот, едноставно е невозможно да се најде.  

Регионот на Амазон

река Амазон во регионот Амазон

Регионот Амазон се наоѓа на југоисток од Колумбија и е составен од државите: Амазони, Гваенија, Гваавиаре, Путумајо и Ваупес. Реката Амазон и нејзината околина припаѓа претежно до Мато Гросо, во Бразил, кое е познато како белодробно крило на светот бидејќи е најважниот извор на кислород за планетата, дел од него се наоѓа во Колумбија и токму поради оваа причина е наречен Амазонски регион.

Колумбија е добро позната по својот биодиверзитет во флората и фауната, природното богатство обезбедено од неговите карактеристики на различните региони што ја сочинуваат Колумбија и регионот Амазон е едно од нив. Климатската и еколошката состојба го прави овој регион богат со фауна и флора, различен од оној што се наоѓа во регионот на Андите.

Регионот Амазон зафаќа скоро 40% од територијата на Колумбија, тоа е исто така најмалку населената област во земјата. Неговата територија е рамна со џунгли, има огромен дел познат како амазонски „пиемонт“, бидејќи се наоѓа веднаш до источниот планински масив.

Колумбискиот Амазон е многу богат

племе од Амазон

Регионот Амазон е многу богат со етнички групи, додека поголемиот дел од неговото население се луѓе кои ги зачувуваат своите обичаинивниот јазик, нивната култура и традициите. Тие отсекогаш живееле во хармонија со својата околина, работејќи напорно на зачувувањето на Амазон. Можеме да споменеме дека тука се Нукаците (тие се номади), Тикуните, Туканос, Камсас, Хуитотос, Јагуа и Инга.

Нивната храна се добива со домашно земјоделство и тие ловат со посебни методи. Во регионот Амазон има некои егзотични плодови како што се копоазиú, аразата и алигатор. Во рамките на овој регион се наоѓаат Андите, покрај тоа, Колумбија има 9 неверојатни паркови за да се зачува богатството во биодиверзитетот и да се создаде засолниште за различни видови на растенија и животни кои живеат во парковите и се почитуваат.

Некои од главните градови на државите кои припаѓаат на регионот Амазон се поврзани преку патишта. Тие исто така имаат и други врски како што се реката или употребата на авиони. На овој начин се намалува употребата на моторизиран транспорт по копно и се намалува влијанието врз регионот и Амазон е многу подобро зачуван како светски резерват и може да продолжи да биде белодробно крило на светот, нешто толку важно за сите луѓе кои живеат на нашата планета.

За сето ова, регионот Амазон е идеална дестинација за сите loversубители на екотуризмот, секогаш ќе има неверојатно место за откривање.

Обичаи и култура на регионот Амазон

Река Амазон во колумбискиот Амазон

Доколку сакате да патувате во регионот Амазон, потребно е да ги знаете нејзините обичаи и култура за да се интегрирате добро штом сте таму. Дождовната шума Амазон зафаќа приближно 4.264.761 квадратни километри од Јужна Америка, тоа е повеќе од една третина од целиот континент што го прави најголемиот слив на Земјата. Во него живеат околу 400 домородни племиња, секое со своја култура, јазик и различна територија.

Преовладувачки начин на живот

Традиционално, повеќето племиња на Амазон имаат култура на ловци-собирачи. Тие се селат во нова област на секои неколку години, но многу племиња во последно време претпочитаат да имаат постационарна егзистенција. Луѓето живеат во комунални згради и споделуваат ресурси со нивната заедница.

Секое племе има свој јазик и своја култура (танц, занаети, песни, лекови ...). Тие исто така можат да имаат свои култури и честопати имаат иницијативи да се грижат за планетата.

Нивните веруваат

Амазона џунгла

Повеќето култури на Амазон практикуваат некаква форма на анимизам. Овој систем на верување ја гледа џунглата како дом на духовниот живот, со сите цвеќиња, растенија, животни ... и сите тие имаат свој дух.

Племето Јаномами од јужна Венецуела и северен Бразил често вршат ритуали и за ова консумираат халуциногени лекови што ги создаваат од кората на дрвото. Вашата цел е да можете да ги видите духовите.

Шаманите ја користат моќта на духовите за да ги лекуваат племенските членови и да побараат нивните непријатели да не ги повредуваат. Шаманите обично имаат прилично софистицирано познавање на медицински состојби.

Постојат изолирани племиња

стрелци во Амазон

Дури и денес има некои изолирани племиња длабоко во џунглата кои остануваат целосно надвор од современиот свет.. Одгледуваат сопствен зеленчук и овошје и ловат сопствени шумски животни за храна. На познатите племиња кои биле снимени од воздух, нивните тела биле обоени во црвена боја, мажите имале долга коса и изгледале избричени.

Овие податоци беа собрани во 2011 година благодарение на Survival International, кој ги објави сликите на ова племе на границата меѓу Бразил и Перу.

Во тек се закани

Домородните култури на Амазон се загрозени од упади во областа на рударството, сечарите, сточарството, па дури и мисионерската активност.. Во Еквадор, главната закана доаѓа од нафтената индустрија, што расчистува големи површини со шуми за пристап до резервите на нафта, нешто што ја остава земјата контаминирана и водата затруена. Ова е голем срам затоа што човечките суштества не сфаќаат дека во потрага по нафта за да бараат пари и моќ, го трујат нашиот дом, тоа е ... нашиот свет и нас самите.

Ако сакате да го посетите регионот Амазон и да ги откриете неговите агли, од суштинско значење е да најдете добар водич кој ги знае аглите. Само на овој начин ќе уживате во неговите привлечности без да се изгубите и да ги знаете сите ресурси што ги имате на располагање.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.