Региони на Колумбија

Кано де Кристалес во Оринокија

Колумбија е четврта нација според проширувањето во Латинска АмерикаДа ви дадам идеја, во рамките на неговиот континентален дел има две Шпанија и поради големото проширување, постојат неколку региони на Колумбија кои се добро диференцирани.

Земјата ја минуваат планинските масиви Андите и Амазонската рамнина и таа е единствената земја во Јужна Америка со брегови на Атлантскиот и Пацифичкиот океан. Без понатамошно разбирање, ќе научиме малку повеќе за регионите на Колумбија и нивните особености.

5-те региони на Колумбија

Петте главни региони на Колумбија нејзините:

 • Андејскиот регион
 • Карибите
 • Пацификот
 • Регионот Оринокија
 • Амазон.

Секој од регионите на Колумбија е политички организиран во оддели, кои пак се поделени во општини и кои имаат капитал на одделенија.  Вкупно има 32 одделенија, кои ја сочинуваат Колумбија. Јас ви давам уште неколку детали за секој од овие региони и нивните оддели.

Анденски регион, или златен триаголник

Кататумбо

Како можеш замислете дека во регионот на Андите доминира планинскиот масив Андите, тој е најнаселен во земјата, а во него се наоѓаат и најважните градови: Богота, Меделин и Кали, па затоа е познат како златен триаголник. Исто така е област на главните национални паркови на земјата.

Сега ќе ги набројам одделите во овој регион со нивните големи глави во загради:

 • Antioquia (Меделин, градот на вечна пролет)
 • Бојака (Туња), Калдас (Манизалес, во срцето на регионот на кафе)
 • Кундинамарка (Богота, главен град на земјата)
 • Хуила (Неива)
 • Северно од Сантандер (úакута, граница со Венецуела)
 • Квиндио (Ерменија)
 • Рисаралда (Переира)
 • Сантандер (Букараманга)
 • Толима (Ибагуе)

Карипски регион, каде најубавото станува најмногу

Карибите

Северната област на Колумбија е онаа што ја капе Карипското море, а во неа се наоѓаат едни од најпознатите плажи со бел песок, а онаа за која велат дека е најубавиот град од сите други: Картагена де Индија, Самата УНЕСКО го дефинира како најубав град во Латинска Америка ... Јас нема да бидам тој што ќе кажам поинаку. Во овој регион можеме да ги најдеме и архипелазите Сан Андрес и Провиденција. Curубопитно, можете да ја посетите и Сиера Невада де Санта Марта, највисоката крајбрежна планина во светот што ја има карактеристиката колумбиско олеснување.

Следејќи ја истата линија, детално ги опишувам одделите што го сочинуваат регионот на Карибите со нивните главни градови:

 • Атлантик (Баранкилја)
 • Боливар (Картагена де Индија)
 • Цезар (Валедупар)
 • Кордоба (Монтерија)
 • Ла Гуахира (Риохача), Магдалена (Санта Марта)
 • Сан Андрес, Провиденција и Санта Каталина (Сан Андрес)

Пацификот, големата разновидност

Колумбискиот Пацифик е еден од регионите на Колумбија кој нуди најголема разновидност во светот, со една од највисоките стапки на видови по квадратен метар. Во регионот се наоѓаат седум природни паркови, светилиште за флора и фауна, на островот Малпело, и како тоа да не е доволно, има видувања на китови, меѓу јули и ноември, можете да размислите за нив. Мнозинството колумбиски афро-потомци се населуваат на нејзината територија.

Одделенијата на пацифичкиот регион се:

 • Чоко (квибдо)
 • Долина на Каука (Кали)
 • Каука (Попајан)
 • Наришо (Пасто)

Ла Оринокија, каде хоризонтот е бесконечен

Оринокија е област на источните рамнини, се наоѓа околу реката Ориноко. Токму во овој регион е километарската нула на Колумбија, нејзиниот географски центар, во Порто Лопез.  На Сиера де ла Макарена ќе го најдете Кано Кристалес, кој тие го нарекуваат река на боговите или на петте бои, бидејќи благодарение на водните растенија што се наоѓаат во неа има области со различни бои, кои создаваат чувство да се биде во пред топено виножито.

Одделенијата на овој регион се:

 • Гол (Вилавиченцио)
 • Вичада (Порто Карењо)
 • Касанаре (Јопал)
 • Араука (араука)

Амазон, чиста џунгла со премногу интереси

Амазонија

На крај, би имало одделенија во регионот Амазон, кои традиционално се:

 • Амазон (Летиција)
 • Какета (Фиренца)
 • Гваенија (Порто Инирида)
 • Гвајарие (Сан Хозе)
 • Путумајо (Мокоа)
 • Vaupés (Мито)

Но, се разгледуваат и некои општини во одделите Наричо, Каука, Мета и Вичада, кои административно припаѓаат на регионот Ориокија.

Овој регион, бидејќи е најголем на националната територија, откако влегува во џунглата во Амазон, е најмалку населената област, можеби затоа што е најшумена. За жал, повеќето од економските активности што денес се случуваат во Амазон не одржуваат хармонија со пејзажот или со неговите родни жители.

Како што можете да видите, Колумбија е неверојатно разновидна и запомнете дека таа е мултиетничка нација со 84 признати домородни народи, 60 мајчин јазик и афро-потомско население кое, како малцинство, надминува 10% од вкупното население.

Домородните територии во рамките на одделенијата

Домородните луѓе во Колумбија

Јас ти реков дека ова се региони на Колумбија, со одделенијата и нивните престолнини, има и А. признавање за домородните територии од Уставот од 1991 г.

Овие автохтони територии во Колумбија се создадени со заеднички договор меѓу владата и домородните заедници. Доколку овие опфаќаат повеќе оддели или општини, локалните самоуправи ги управуваат заедно со домородните совети. Покрај тоа, овие автохтони територии можат да станат територијален ентитет доколку исполнуваат одредени услови. Домородните територии зафаќаат приближна површина од скоро 31.000 хектари, а главно се наоѓаат во одделите на Амазони, Каука, Ла Гуахира, Гвајарие и Вапес.

Политичка организација на одделенијата

Продолжувајќи со колумбиската територијална политичка организација, добро е што го знаете тоа секој оддел има одделно собрание, од меѓу 11 и 50 пратеници, избрани на избори на секои 4 години, со административна автономија и сопствен буџет. Гувернерот или гувернерот е избран директно демократски, сите колумбиски луѓе над 18 години, жители на одделот, дури и ако се родени во друг, со лична карта и легитимација можат да гласаат. Гувернерот не може да се залага за повторен избор.

Се надевам дека со овие информации ќе можете подобро да се позиционирате на политичката и географската карта на Колумбија, земја толку убава и разновидна од која се надеваме дека ви научивме многу работи за Региони на Колумбија.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.