Самур самур, руско животно богатство

Самурот, руско богатство на животни, е А. мусталид кои припаѓаат на исто семејство на животни како и хранливи материи и јазовци. Тоа е а сештојади цицачи чие крзно стана за жал познато во индустријата за производство на облека.

Но, пред сè, како што ви рековме, тоа е а биолошко богатство на Русија. Ивее низ оваа земја, главно на југ, но и нејзиното население се протега Монголија и стигнува до островот Хокаидо, во Јапонија. Ако сакате да дознаете повеќе за ова животно со пријателски изглед, ве покануваме да продолжите да читате.

Зошто самур е руско животно богатство

Вторник зибелина, како што е научно познато ова животно, тоа е богатство за Русија од основна причина: тоа е едно од видовите поважна и бројни од таа гигантска земја.

Амблематскиот карактер на самурот

Овој мусталид ги населува регионите на Русија уште од зората на времето. Дури и неговото сопствено име се чини дека потекнува од словенските јазици. Поточно од рускиот термин зобол, што пак ќе доведе до зборовите зибелин од француски и самур o цебелина од кастилјанскиот.

Самур самур

Марта цибелина

Но, тоа е поважно за Русија затоа што е едно од најчестите животни во таа земја и, според тоа, е едно од амблематски. Пред да се намали неговото население, тој се населувал и на југ и на север од нацијата, вклучувајќи го и целиот Европска Русија y Сибир (дури и преку неговиот северен дел достигна дури Јапонија, како што ви рековме). Но, тоа беше и во Полонија и скандинавски полуостров.

Русите толку многу го ценат ова животно што во средината на минатиот век, кога требаше да изумре, тие презедоа повторно населување на областите каде што живеело. Благодарение на ова, видот во моментов е со прекрасно здравје и дури се проширил на поголеми територии како што е оној планини од источна Азија и има повеќе од петнаесет подвидови.

Како е самур самур, руско животно богатство

Тоа е мало животно слично на видра, со кое е во заедничко семејство, како што посочивме. Обично живее во густи борови, кедрови или брезови шуми и, поточно, во дупките генерално близу до реките. Тој е прилично седентарен, иако, кога храната и е оскудна, може да оди до дванаесет километри на ден во потрага по издршка.

Физички, самурот има мало тело со кратки нозе и долга опашка полна со обилна коса. Машките примероци обично се мерат наоколу педесет и пет сантиметри, додека женките ретко надминуваат Триесет и пет. Слично на тоа, првиот тежи околу два килограми повеќе од вториот. И двајцата имаат кратки глави и муцки, мали уши и долги мустаќи. Конечно, палтото му е обоено црна или кафеава, посветла во зима, иако има примероци со посветла коса.

Самур самур

Сабл Мартен со потемно крзно

Обични обичаи

Куната обично се појавува од нејзината дупка кај раните часови на денот, особено во сезоната на парење, што се случува во лето. За време на додворувањето, мажјаците трчаат и скокаат околу женките и се борат меѓу себе за да бидат прифатени. Откако ќе забременат, бременоста трае десет месеци и тие имаат легло од три до седум млади.

Родени се со тежина од приближно триесет и пет грама и со затворени очи. Отворањето трае околу еден месец. За тоа време, ги храни и се грижи мајката, која им дава мајчино млеко, а потоа и повеќе цврста храна што ја повраќаат. Тие рано ја напуштаат дупката, но не достигнуваат зрелост додека не наполнат две години и во живо околу осумнаесет.

Тоа е животно сештојад и главно се храни со мали глодари, птици и други мали цицачи како зајаци. Но, тој исто така јаде диви бобинки, па дури и риби што ги фаќа со предните нозе. Кога ќе се приближи зимата, тоа се случува собирање храна во нејзината дупка за да не гладува на студ.

Има моќен мирис Служи и за фаќање на пленот и за бегство од предатори, па дури и за обележување на нејзината територија. Меѓу нивните најголеми непријатели се тигрите, волците, лисиците, рисовите, орлите и бувовите.

Сајбл Мартен седна на дрво

Сајбл Мартен седна на стебло на дрво

Во однос на своето однесување, во дивината може да биде насилно животно. И ние го кажуваме на овој начин бидејќи примероците се припитомени. Во овие случаи тие имаат послушно и разиграно однесување. Но, не смеете да заборавите дека станува збор токму за диви животни и затоа нивната судбина никогаш не е да служат како домашни миленици.

Како заклучок, самурот, руско животно богатство, е еден од амблематските видови на таа гигантска земја. Покрај тоа, неговите големи територии се живеалиште каде што овие животни со симпатичен изглед се најобилни, кои се прошириле и натаму Кина. Курната е толку поврзана со Русија што се појави во бројни филмови, документарни и литературни дела направени или сместени во таа нација.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*