Игри и спортови во антички Египет

Слика | Пиксабеј

Во античките култури на Медитеранот, практиката на спортот била тесно поврзана со религиозни прослави и слободно време. Сепак, концептот на спорт во антички Египет е многу поразличен од овој што е сега.

Всушност, некои истражувачи тврдат дека тие практикувале физички вежби, а не спорт како такви затоа што немале ниту збор да се осврнат на оваа активност. Па, каков беше спортот во антички Египет?

Што беше спорт во антички Египет?

Климата во земјата беше оптимална за поголемиот дел од денот да се поминува на отворено и тоа ја фаворизираше практиката на физички вежби, но без да се има идеја за спорт како што е замислено во моментов. Сепак, тие совршено ја знаеја врската помеѓу физичката активност и добриот тонус на мускулите.

Во основа, спортот во антички Египет се состоел од игри на отворено и воени борби и борбена обука. На некои археолошки локалитети пронајдени се гробници со слики што претставуваат боречки вештини кои личат на карате и џудо. Сликовна претстава е пронајдена и во гробот на Јеруеф каде неколку лица се појавуваат во борбена позиција како да е боксерски натпревар.

Друг спорт во антички Египет што се практикувал е атлетиката. Се работеше за мали трки од една до друга точка за да се види кој е побрз. Да се ​​биде многу на отворено, да трчаат или да пливаат беа многу вообичаени активности за нив.

Друга спортска активност од спорадична природа што ја практикуваат Египќаните е лов на нилски коњи, лавови или слонови. Постојат приказни кои велат дека фараонот Аменхотеп III дошол да лови 90 бикови за еден ден и дека Аменхотеп Втори бил во можност да пробие бакарен штит со пукање на пет стрели со ист лак. Во врска со луѓето, тие исто така ловеа, но тоа беше мала дивеч, како што е лов на патки во реката.

Египќаните исто така организирале трки со кочии, како и натпревари во стрелаштво, што во тој период било врвно спорт.

Кој спортувал во антички Египет?

Пред илјадници години, очекуваниот животен век не беше многу долг и во Египет не надминуваше 40 години. Затоа луѓето кои се занимавале со спорт биле многу млади и склони кон физичка активност.

Дали жените спортуваа?

Иако можеби мислите поинаку, античките египетски жени спортувале но тие не беа активности поврзани со расите, силата или водата, туку со акробатиката, конторјонизмот и танцот. Односно, жените играле значајна улога во приватните банкети и верските прослави како танчери и акробати. Денес би можеле да кажеме дека овие жени направија нешто слично на ритмичката гимнастика.

Слика | Пиксабеј

Дали спортот се сметаше за спектакл во антички Египет?

За разлика од другите народи, како што се римскиот или грчкиот, во Египет спортот не беше замислен како спектакл. Преку сликите и претстави кои се пронајдени во археолошките ископувања, не било можно да се најдат упатувања на големи места или сценарија поврзани со големи спортски претстави.

Ова значи дека во антички Египет немало такво нешто како Олимписки игри, туку повеќе Египќаните се натпреваруваа во приватната сфера и тоа го правеа едноставно за забава. Немаше ниту публика.

Сепак, по исклучок, имаше фестивал што го практикуваа фараоните и кој на некој начин може да биде поврзан со спортски настан. Овој фестивал се одржувал кога монарсите владееле три децении, па тоа било ретка прослава поради нискиот животен век на населението во тоа време.

Кој беше фестивалот на фараонот?

На овој јубилеј на фестивалот за 30 години од владеењето на фараонот, монархот мораше да помине низ плоштад во еден вид ритуална трка чија цел беше да му покаже на својот народ дека е сè уште млад и дека има доволно виталност да продолжи да владее земјата.

Првиот фестивал од ваков вид се славеше по 30 години владеење и после секои три години после тоа. На пример, се вели дека фараонот Рамзес Втори починал повеќе од деведесет години, така што тој ќе имал многу време да прави разни фестивали, што е исклучок за тоа време.

Имаше ли фараон кој се истакна како спортист?

Фараонот Рамзес Втори беше долговечен и учествуваше на неколку годишнини од фестивалите, но така беше Аменхотеп Втори кој се сметаше за прототип на атлетскиот монарх, од естетска или физичка гледна точка.

Слика | Пиксабеј

Каква улога играше Нил за спорт во Египет?

Реката Нил беше главниот автопат во земјата во тоа време, преку кој се пренесуваше стока и патуваа луѓе. За ова беа користени веслачки и едрилици, па Египќаните беа добри во оваа дисциплина.

Затоа во Нил можеа да организираат некое приватно натпреварување, или со брод или со пливање, но тие не беа јавни турнири каде што беше награден победникот.

Во врска со риболов, се води документација што го покажува тоа На Нил имало и неколку натпревари од приватен карактер за да се види кој е способен да фати најмногу..

Дали во египетската митологија постоел некој бог поврзан со спортот?

Во антички Египет постоеле богови за скоро сите области од животот, но curубопитно не за спортот, бидејќи, како што истакнав претходно, во тоа време спортот не беше замислен како денес.

Сепак, Египќаните ако обожаваат богови во форма на животни за квалитетите што им се припишуваат. Тоа е, на боговите со тело на птица им се восхитувале поради нивната агилност и способност за летање, додека пак, боговите со форма на бик биле направени со силата што ја поседуваат овие суштества, како што се случува со другите животни, како што се крокодилите.


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

Биди прв да коментираш

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*