Kondor burung Andes, burung kebangsaan

ave kolombia

El Kondor Andes Ia adalah salah satu haiwan yang paling banyak dilambangkan di Amerika Selatan. Burung yang megah ini penuh dengan simbolisme dan dianggap sebagai burung nasional di negara-negara berikut: Bolivia, Chile, Ekuador, Peru dan Colombia.

Sebagai tambahan, kondor hadir di perisai dari berbagai wilayah di negara-negara ini, serta di lambang institusi seperti Polis Peru, yang National Autonomous University of Mexico (Satu jerawat Universiti Mendoza di Argentina.

Daya tarikan manusia terhadap burung yang luar biasa ini sudah lama wujud. Sebagai contoh, incas mereka percaya bahawa kondor itu abadi. Legenda pra-Hispanik lain menunjukkan kondor sebagai haiwan yang ajaib dan bijak bahawa, ketika saat kematiannya menghampiri, dia akan terbang ke puncak gunung, menutup sayapnya dan membiarkan dirinya jatuh ke dalam kekosongan untuk memenuhi siklus hidup.

Sebelum dan sekarang, Condor of the Andes adalah simbol kekuatan dan kepintaran. Masyarakat Andean menganggap mereka pembawa haiwan baik atau buruk, bergantung pada kasusnya. Bahkan ada yang percaya bahawa dialah yang bertanggung jawab untuk "menaikkan sinar matahari" pada awal setiap hari.

Ciri-ciri Condor Andes

Huraian

El vultur gryphus (seperti nama saintifik Condor of the Andes) adalah salah satu burung terbang terbesar di dunia. Spesimen dewasa itu tingginya sekitar 140 cm dan sayapnya yang terbentang mencapai panjang hampir tiga meter. Beratnya antara 12 dan 15 kg.

Ia dibezakan oleh kepalanya yang kemerah-merahan yang telanjang di puncak jambul untuk lelaki). Paruhnya dicangkuk dan sangat tajam. Ia mempunyai bulu hitam, walaupun di lehernya terdapat kerah bulu putih yang lebih halus.

kondor lso Andes

Spesimen lelaki Condor de los Andes, dengan ciri khas puncak

Kelakuan

Condor mampu terbang pada ketinggian yang tinggi, di atas 6.500 meter dari aras laut. Atas sebab inilah disesuaikan dengan kehidupan di kawasan tertinggi di Andes. Sebenarnya, ada kemungkinan untuk mencarinya di pinggiran barat benua Amerika Selatan dan juga di wilayah Patagonia, selatan Chile dan Argentina.

Burung ini terutamanya memakan bangkai, walaupun kadang-kadang dapat memburu mamalia kecil. Biasanya bersarang di lubang dan rongga di kawasan pergunungan yang paling tidak dapat diakses.

Walaupun mereka biasanya berkonsentrasi dalam kumpulan untuk melindungi diri dari angin dan hujan dalam apa yang disebut "roosts", kondor adalah haiwan yang bersendirian. Mereka monogami dan mengekalkan pasangan yang sama sepanjang hidup. Dia kitaran pembiakan panjang (dengan masa inkubasi hampir dua bulan) dan betina hanya bertelur satu telur.

Spesies terancam?

Menurut anggaran Burung Hidupan Antarabangsa, populasi dunia Condor of the Andes adalah sekitar 6.700 spesimen. Jajahan terbesar terdapat di utara Argentina, dengan kira-kira 300 individu dewasa.

Ancaman utama

Jumlah burung ini telah berkurang dari abad ke-XNUMX hingga sekarang. Kepercayaan bahawa kondor Andean diberi makan dengan memburu anak lembu, domba dan haiwan peliharaan terkecil yang menjadi penyebabnya memburu sembarangan y keracunan oleh peternak Amerika Selatan selama beberapa dekad.

Sebab-sebab lain yang mendorong pemburuan besar-besaran ini adalah berdasarkan kepercayaan popular bahawa mereka mengaitkan kekuatan terapeutik atau ajaib ke bahagian-bahagian tertentu dari anatomi kondor.

Kondor Andes

Condor dalam penerbangan

Sebaliknya, pemusnahan habitat kondor secara sistematik telah menyebabkan spesies ini mengalami keadaan kerentanan yang melampau. Untuk semua ini, Condor de los Andes adalah hari ini Spesies yang terancam, terutamanya di negara-negara tertentu seperti Colombia.

Projek pemuliharaan

Pada masa ini terdapat pelbagai program yang sedang dijalankan untuk pemuliharaan spesies ini yang berfungsi di pengenalan semula ke kondor yang ditawan. Projek-projek ini telah dilaksanakan dalam beberapa tahun terakhir di Argentina, Venezuela dan Colombia.

Juga perlu diperhatikan adalah Projek Pemuliharaan Andean Condor (PCCA), yang dianjurkan oleh Buenos Aires Zoo, Yayasan Temaikén dan Fundación Bioandina Argentina. Hasil kerja organisasi ini memberi tumpuan kepada pemeliharaan spesies dan persekitarannya di wilayah Argentina, Córdoba.


Kandungan artikel mematuhi prinsip kami etika editorial. Untuk melaporkan ralat, klik di sini.

6 komen, tinggalkan komen anda

Tinggalkan komen anda

Alamat email anda tidak akan disiarkan.

*

*

  1.   fanny kata

    Saya sedang mencari kondor untuk menyulam tetapi bagaimana dengan pemandangan yang lebih berwarna, terima kasih banyak atas sumbangan anda

  2.   Jorge Alejandro Paez Romero kata

    Hai sayang

  3.   yajaira kata

    ia mengerikan

  4.   yajaira kata

    ia menjijikkan

  5.   karolay kata

    Baik terima kasih banyak kerana saya menjumpai apa yang saya mahukan

  6.   Maria kata

    Saya fikir halaman ini sangat hebat, terima kasih banyak

bool(benar)