Descoperiți insula Baffin

La Insula Baffin pe teritoriul canadian al Nunavut Este cea mai mare insulă din Canada și a cincea cea mai mare insulă din lume. Suprafața sa este de 507.451 km2 (195.928 mile pătrate) și populația sa este de aproximativ 12 mii de locuitori.

Numit după exploratorul englez William Baffin, este probabil ca insula să fie cunoscută în epoca nordică precolombiană din Groenlanda și Islanda.

Iqaluit, capitala Nunavutului, se află pe coasta de sud-est. Până în 1987, orașul a împărtășit numele golfului Frobisher cu golful în care este situat.

La sud se află strâmtoarea Hudson, care separă insula Baffin de Quebecul continental. La sud de vârful de vest al insulei se află Strâmtoarea Fury și Hecla, care separă insula de Peninsula Melville de pe continent. La est se află strâmtoarea Davis și Golful Baffin, Groenlanda, cu viața de apoi. Bazinul Foxe, Golful Boothia și Lancaster Sound s-au separat de Insula Baffin din restul arhipelagului spre vest și nord.

Munții Baffin se întind de-a lungul coastei de nord-est a insulei și fac parte din lanțul arctic, unde Muntele Odin este cel mai înalt vârf, cu o înălțime de cel puțin 2.143 m (7.031 ft). Un alt vârf de notă este Muntele Asgard, situat în Parcul Național Auyuittuq, cu o altitudine de 2.011 m (6.598 ft).

Cele mai mari două lacuri de pe insulă se află în partea de sud-centrală a insulei: Lacul Nettilling (5.066 km2 (1.956 mile pătrate)) și sudul lacului Amadjuak.

Insula Baffin are o faună sălbatică mai ales vara, unde puteți vedea caribou, urs polar, vulpe arctică, iepure arctic, lemming și lup arctic.

Urșii polari pot fi găsiți de-a lungul coastei insulei Baffin, care se împerechează în fiecare an cu aproximativ unu până la trei pui care se nasc în jurul lunii martie.

Printre animalele sălbatice din regiune se numără vulpile arctice care sunt gunoieri și adesea urmează urșii polari pentru a obține resturile lor. Pe insula Baffin, vulpile arctice sunt uneori capturate de inuiți, dar nu există o industrie robustă a blănurilor.

Un alt animal care este abundent sunt iepurii arctici care se găsesc în toată insula Baffin. Blana lor este alb pur în timpul iernii și se transformă într-un cenușiu întunecat vara.


Conținutul articolului respectă principiile noastre de etică editorială. Pentru a raporta o eroare, faceți clic pe aici.

Fii primul care comenteaza

Lasă comentariul tău

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*