Alfabeti dhe shkrimi i Greqisë antike

Alfabeti grek

Alfabeti grek

Alfabeti dhe shkrimet e lashta Greke janë modeluar nga ato të krijuara nga Fenikasit. Këta, me origjinë nga Lindja e Afërt, ishin lundrues të shkëlqyeshëm që krijuan fabrika ose koloni tregtare në të gjithë botën. Mesdhetar duke arritur në të njëjtin Gadishull Iberik.

Por ata ishin gjithashtu të parët që krijuan një alfabet, domethënë një grup paraqitje grafike të tingujve. Deri në atë kohë, shkrimi përbëhej nga ikona që tregonin se çfarë mendohej. Ishte ajo që quhet shkrim piktografik.

Një precedent i alfabetit dhe shkrimit të Greqisë antike: Linear B

Alfabeti fenikas u përhap nga shpikësit e tij në të gjithë Mesdheun, duke bërë që shumë prej popujve ta përshtatnin atë me nevojat e tyre. Nga të gjithë ata, mbase më i përparuari ishte greke, e cila gjithashtu e përsosi atë.

Sidoqoftë, duhet t'ju tregojmë se nuk ishte sistemi i parë i shkrimit i përdorur nga Helenët. Para kësaj kohe është e ashtuquajtura Linear B, përdoret në Periudha mikenase, kjo do të thotë, ajo para asaj të Greqisë Klasike, e cila mbulon, përafërsisht, midis 1600 dhe 1200 para Krishtit dhe që kishte si protagonist qytetet e Troy, Tebas, Atenas o Tiryns.

Objekt i zbukuruar me alfabetin grek primitiv

Objekt i zbukuruar me alfabetin e lashtë grek

Linear B, i njohur gjithashtu për Greke mikenase, ishte një lloj i shkrime silabike. Kështu quhet ai, simbolet e të cilit përfaqësojnë bashkërisht një tingull zanor dhe një tjetër bashkëtingëllore (një rrokje). Funksioni i tij nuk ishte letrar, por thjesht administrativ. Shtë përdorur për të regjistruar shpenzimet e pallateve aristokratike. Si bazë për të shkruar, ato u përdorën pllaka argjile i cili, në fund të vitit, u shkatërrua për të filluar një kontabilitet të ri.

Risitë greke në alfabetin fenikas

Si pasojë, kur Grekët përvetësuan alfabetin fenikas rreth 1100 pes, ata e kombinuan atë me teknikat e tyre të shkrimit. Në këtë mënyrë, ata e modernizuan atë dhe e bënë atë më të plotë dhe funksional. Ndër kontributet e tij, bien në sy të mëposhtmet.

Futja e zanoreve

Risi kryesore e sjellë nga helenët ishte futja e zanoreve, inekzistente në shkrimet fenikase. Për t'i përfaqësuar ata, mos mendoni se ata bënë një përpjekje të imagjinatës. Ata u kufizuan në përvetësimin e disa simboleve të modelit fenikas që nuk u duheshin për gjuhën e tyre dhe i shndërruan ato në drejtshkrime të zanoreve. Zanoret e para ishin alfa, epsilon, germa e alfabetit grek, omikron e ipsilon.

Sidoqoftë, ky kontribut ka qenë themelor për historinë e Njerëzimit. Në fakt, të gjitha alfabetet e mëvonshme që përfshijnë shenja zanore janë bazuar në greqisht.

Harta e Greqisë antike

Një hartë e Greqisë antike

Kontribute të tjera për alfabetin dhe shkrimin e Greqisë antike

Helenët gjithashtu futën risi të tjera në alfabetin e trashëguar. Kështu, ata krijuan tre bashkëtingëllore të reja: Fi dhe Gi si një përfaqësim i tingujve të paqëndrueshëm të aspiruar në gjuhën fenikase dhe gjithashtu Psi e cila përdoret edhe sot në gjuhën e kultit. Transliteruar nga Romakët, ajo ende shfaqet në Spanjisht kur shkruhen fjalë të tilla si "psikologji" ose "psikiatri".

Evolucioni i alfabetit grek

Në origjinë, alfabeti dhe shkrimet e Greqisë antike kishin disa drejtshkrim që më vonë u zhdukën. Ato janë rastet e digrama, e cila rikrijoi vau Fenikas; të St, i cili kishte të njëjtin tingull si sigma dhe prandaj ishte i lehtë për tu ngatërruar, ose kupa, i cili riprodhoi tingullin shpërthyes uvular qop të Fenikasve që nuk ekzistonin në Greqisht.

Por është më e rëndësishme që të keni parasysh se alfabeti grek nuk ishte plotësisht i njëtrajtshëm. Konkretisht, ai kishte dy variante kryesore: orientale ose jonike, e cila u miratua nga Athina në 406 pes, dhe perendimore ose kalcidike, e cila lindi alfabetin etrusk dhe, nga ky, atë romak.

Grekët gjithashtu ndryshuan mënyrën e tyre të të shkruarit. Në fillim, ata përdorën një shkrime te tipit bustrofedon, që konsiston në shkrimin e një linje nga e djathta në të majtë, tjetra nga e majta në të djathtë dhe kështu me radhë. Në këtë mënyrë, ata gjithmonë filluan të shkruajnë në anën ku kishin mbaruar rreshtin e mëparshëm.

Sidoqoftë, në kohën kur Athina miratoi alfabetin grek, shkrimi bëhej gjithmonë nga e majta në të djathtë ashtu si ne tani në Perëndim.

Fragment i 'Odyssey'

Një pasazh nga 'Odisea' e Homerit

Numrat, një tjetër zbatim i alfabetit grek

Siç e dini, Romakët përdorën shkronjat e tyre për të numëruar. Në fakt, ne ende përdorim numra romakë sot, për shembull, me shekuj. Sidoqoftë, kjo ishte bërë tashmë nga grekët e lashtë. Konkretisht ishte në Rajoni i Jonisë, i cili pak a shumë përbënte bregdetin qendror dhe perëndimor të Anatolia, sot Turqia, së bashku me ishujt e saj.

Si Latinos do të bënte më vonë, secila shkronjë e alfabetit grek përfaqësonte një numër. Dhe madje ata mbajtën për këtë sistem shkronjat primitive që ata kishin eleminuar. Si shembull, ne do t'ju tregojmë se alfa ishte me vlerë 1, beta kishte një vlerë prej 2 dhe kështu me radhë derisa arritëm në jotën që ishte me vlerë 10. Megjithatë, nga kjo, kappa kishte një vlerë prej 20, lambda prej 30 ose 40

Mbështetje greke për të shkruar

Ndërsa përsosnin alfabetin dhe numrat e tyre, grekët gjithashtu mbështetje të përmirësuara që shkruanin dikur. Në parim dhe ashtu si fenikasit, ata përdorën pllaka argjile të butë dhe instrumente me majë. Por, me kalimin e kohës, ata po adoptonin tabela më të hollësishme (përfshirë drurin e mbarsur me dyll) dhe gjithashtu papirus dhe pergamenë.

Si përfundim, grekëve u kemi borxh krijimin e alfabetit siç e kuptojmë sot, me zanore dhe bashkëtingëllore. Por, përveç kësaj, falë paraqitjes së kësaj, ne kemi qenë në gjendje të ruajmë veprat e autorëve të mëdhenj të Antikiteti helen në të gjitha fushat e dijes, nga Filozofia te Mjekësia. Për shembull, ne e dimë atë Sokrati ai nuk shkruajti asgjë, por idetë e tij ishin shkruar nga dishepulli i tij Platón i cili, nga ana e tij, shkroi edhe të tijën. A nuk mendoni se duhet t’i falenderojmë grekët për këtë shërbim madhështor?


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*