Metro e Vjenës

metro e Vjenës

Një nga mënyrat më të mira për të vizituar kryeqytetin e Austri dhe për të zbuluar qoshet e saj më interesante është përdorimi i Metroja e Vjenës (U-Bahn Vjenë në gjermanisht): Ky rrjet hekurudhor urban me gjatësi më shumë se 83 kilometra lidh qendrën e qytetit me të gjitha lagjet e rëndësishme në të dy anët e Danubit.

Aktualisht, Metroja e Vjenës ka pesë linja dhe 98 stacione. Shërbimet e saj përdoren nga më shumë se 450 milion pasagjerë në vit. Me fjalë të tjera: përdoret mesatarisht nga 1,2 milion njerëz në ditë.

Historia e Metrosë së Vjenës

Hekurudhat e para urbane në Vienna datojnë që nga viti 1840. Në fillim bëhej fjalë trena të vegjël me avull çfarë bënë ata turne të shkurtër me rrugë radiale nga qendra e qytetit në qytetet dhe periferitë. Rrjeti po rritej vazhdimisht dhe në fillim të shekullit të XNUMX-të tashmë ishte plotësisht të elektrizuar.

Bomba në qytet gjatë Luftës së Dytë Botërore pothuajse shkatërroi plotësisht rrjetin e trenave dhe tramvajeve urbane. Ishte në mesin e viteve 50 kur këshilli i kryeqytetit austriak miratoi planet e para për metronë e re të qytetit. U hartua një plan urbanistik i ri, i quajtur Grundnetz ose rrjeti themelor. Kjo përbëhej nga tre linja që shtuan gjithsej rreth 30 kilometra rrugë.

Punimet arritën kulmin në 25 shkurt 1978, me udhëtimin e parë të U1, pesë ndalesa midis Reumannplatz dhe Karlsplatz. Vetëm disa vjet më vonë, Metroja e Vjenës tashmë kishte katër linja operacionale (U1, U2, U4 dhe Linja G, të cilat qarkullonin në sipërfaqe) si dhe dyzet e katër stacione në shërbim.

U-Bahn Vjenë

Metroja e Vjenës

Në fazën e dytë të zgjerimit, midis 1982 dhe 2000, u ndërtuan dy linja të reja: U3 dhe U6, duke shtuar 38 stacione të tjera në rrjet dhe duke shërbyer në rrethet e reja të qytetit.

Linjat e Metrosë së Vjenës

Për momentin Metroja e Vjenës ka gjashtë linja kryesore:

  • U1 (ngjyra e kuqe): Oberlaa - Leopoldau 19,2 km.
  • U2 (vjollcë): Karlsplatz - Seestadt 16,7 km.
  • U3 (portokalli): Ottakring - Ziej 13,5 km.
  • U4 (vija e gjelbër) Hütteldorf - Heiligenstadt 16,5 km.
  • U6 (vija kafe) Siebenhirten - Floridsdorf 17,4 km.

Për turistin vizitues, metro është një mënyrë e mirë për të arritur ato vende me interes që janë jashtë qendrës historike të qytetit. Për shembull, për të hyrë në Parku dëfrim Prater dhe rrota e tij e famshme prej druri Ferris Mund të përdorim vijën U2 (ndalesa Prater-Messe) ose U1 (ndalesa Praterstern). Nga ana tjetër, U4 do të na çojë drejtpërdrejt në spektakolar Pallati Schönbrunn dhe U1 na lë në Südtiroler Platz, nga ku mund të hyni lehtë në Pallati Belvedere.

Metro vjeneze funksionon çdo ditë nga ora 5 e mëngjesit deri në 1 e mëngjesit. Trenat drejtohen çdo 5 minuta në kohën më normale. Përveç kësaj, ka një shërbim 24-orësh në fundjavë. Një biletë e vetme metro kushton 2,20 €.

Stacionet kryesore

Nga pothuajse njëqind stacione në funksionim që ka Metroja e Vjenës, ka disa që dallohen veçanërisht për vendndodhjen e tyre, pajisjet moderne dhe bukurinë e tyre. Këto janë më të dobishme dhe interesante për udhëtarin:

metroja e Vjenës

Karlsplatz

Shtë një stacion shumë qendror, pranë Opera e Vjenës dhe kisha e Karlskirche. Linjat U1, U2 dhe U4 bashkohen në të. Ajo u përurua në 1978 si pjesë e planit Grundnetz. Galeritë dhe platformat e saj strehojnë vepra të rëndësishme arti. Stacioni Karlsplatz është i lidhur me tramvajin e qytetit dhe tetë linjat e autobusëve.

Tiroli i Jugut Platz

Linja U1 ka një ndalesë në këtë stacion që lidhet drejtpërdrejt me atë të ri Stacioni Qendror nga Vjena (Vjenë Hauptbahnhof), inauguruar në 2012. Nga atje, trenat nisen dhe mbërrijnë nga qytete të ndryshme austriake dhe gjithashtu nga destinacione të huaja si Berlini, Amsterdami, Budapesti, Roma, Praga, Varshava, Frankfurti. Mynihu, Amsterdami dhe Brukseli, ndër shumë të tjerë.

Meidling Bahnhof

Lidhni linjën U6 me Stacioni hekurudhor Meidling, nga e cila trenat e shumtë rajonalë nisen për në destinacione të ndryshme në vend. Stacioni është i lidhur gjithashtu me gjashtë linja tramvaji. Ajo u hap në 1989 në rrethin Mediling, në jug të Qytetit të Vjetër të Vjenës.

landtsrasse

Rëndësia e këtij stacioni qëndron në faktin se ai ka një lidhje direkte me aeroportin të qytetit përmes CAT (Transporti Aeroporti i Qytetit). Linjat U3 dhe U4 kalojnë përmes saj, gjithashtu kanë lidhje të ndryshme të tramvajit. Shumë nga udhëtarët që vizitojnë Vjenën kalojnë përmes këtij stacioni.

skotenstor

Ajo që e bën këtë stacion, të vendosur përgjatë vijës U2, veçanërisht interesant është vendndodhja e tij qendrore dhe ekzistenca e tij dyqane dhe qendra të shumta tregtare brenda Shtë një nga më të gjallët në rrjetin e stacioneve nëntokësore të Vjenës.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*