Faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë

Abu Simbel

Tempulli i Ramses II në Abu Simbel

Faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë janë kryesisht përgjegjës për popullaritetin që civilizimi ende ka në të gjithë planetin sot. Atyre u kemi borxh vepra të mëdha monumentale që ne aktualisht e ruajmë dhe gjithashtu se bota juaj i ruan të paprekura të gjitha ato aura e misterit dhe magjisë.

Dhe është se as studiuesit më të mirë të Egjiptit të Lashtë nuk kanë qenë në gjendje të shpjegojnë se si civilizimi i Nilit mund të ndërtonte veprat e tij të mrekullueshme të arkitekturës dhe inxhinierisë nën sundimin e atyre monarkëve kur shumë kultura të tjera mezi kishin lënë Neolitik. Nëse doni t’i njihni pak më mirë këto personazhe të jashtëzakonshëm, ju ftojmë të na ndiqni në një turne në faraonët më të rëndësishëm të botës. Egjipti i lashte.

Faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë, nga Djoser në Cleopatra

Faraonët drejtuan fatet e Egjiptit të Lashtë për një periudhë të gjatë prej tre mijë vjetësh që përfshin dinasti të ndryshme. Ata ishin pothuajse personazhe hyjnorë ose, të paktën, konsideroheshin pasardhës të hyjnive të tilla si Horus o Ra. Sidoqoftë, ishte në vdekje ajo, e shkrirë me të Osiris, ata arritën kategorinë e vërtetë hyjnore. Por, pa zhurmë të mëtejshme, le të takojmë më të spikatur prej tyre.

Zoser, autor i piramidës së parë të ruajtur

Ky faraon, i njohur gjithashtu si Necherjet dhe se ai sundoi midis 2665 dhe 2645 para Krishtit, ai nuk është aq i famshëm sa ato të mëvonshmit. Por, nëse flasim me ju rreth Tija, mbase do të pozicionoheni më mirë. Porositur nga i pari, i dyti ndërtoi piramida e shkallës së Sakarës, në jug të Memfisit, kryeqyteti i perandorisë së tij.

E quajtur gjithashtu piramida e shkallëzuar e Djoser për shkak të formës së saj, ajo shërbeu si model për komplekset e mëvonshme të Gizës dhe të gjitha piramidat e tjera të mëvonshme. Dhe Imhotep konsiderohet si arkitekti i parë i madh në histori.

Piramida e Saqqara

Piramida hapore e Saqqara

Cheops, i pari ndër faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë

Pikërisht faraoni që kishte Piramida e Madhe e Gizës është pak më vonë dhe tashmë me të vërtetë e rëndësishme. Quhet edhe Xhufu, sundoi fatet e Egjiptit midis viteve 2589 dhe 2566 para Jezu Krishtit. Historikisht, ai ka pasur një reputacion si një tiran, për të cilin grek kontribuoi shumë Herodoti, një historian jo shumë rigoroz.

Në çdo rast, duke na lënë në trashëgimi Piramida e Madhe e Gizës bën për gjëra të tjera. Jo për asgjë, është e vetmja Shtatë mrekullitë e botës antike që kemi sot dhe gjithashtu piramida më e madhe se sa janë ndërtuar në Egjiptin e Lashtë.

Besohet se gjeniu përgjegjës për rritjen e tij ishte arkitekti hemiunu, e cila në atë kohë ishte edhe vilë ose magjistratori i parë pas vetë faraonit. Dhe madhështia e punës së tij do t'ju japë një ide të faktit se ajo ishte ndërtesa më e lartë në planet deri në shekullin e XNUMX pas Krishtit, kur u tejkalua nga kryeqyteti i Katedrales Lincoln, në Britaninë e Madhe.

Muzeu Egjiptian në Kajro ju mund të shihni një përfaqësim të Cheops. Isshtë një statujë e vogël prej fildishi e gjetur nga arkeologu anglez Flinders Petrie në Abydos, i quajtur Qyteti i Shenjtë i Osiris.

Khafre, një pasardhës i denjë

Bir i Keopsit, nuk mund të thuhet se ky faraon e ka vendosur babanë e tij në një vend të keq. Sepse ai jo vetëm që kishte ndërtuar piramidën e tij, por edhe të njohurën Sfinks i madh, një nga simbolet e mëdha të Egjiptit të Lashtë.

Khafre sundoi midis viteve 2547 dhe 2521 dhe, qoftë vetëm për vlerën monumentale të asaj që na ka lënë trashëgimi, ai duhet të renditet ndër faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë. Përveç kësaj, ne gjithashtu kemi një përfaqësim të tij: ulur statujën e Jafra, të cilat ju gjithashtu mund të shihni në Muzeu Egjiptian në Kajro.

Sfinksi i Madh

Sfinksi dhe Piramida e Madhe e Jaffra

Tuthmosis III, një pushtues

Faraoni ynë i ardhshëm i madh nuk u shqua aq për shqetësimet e tij konstruktive sa për dëshirën e tij për të pushtuar. Në fakt, ai zhvilloi aq shumë fushata nëpër territoret e Libanit të sotëm, Siri dhe Palestinë sa që, gjatë mbretërimit të tij, Perandoria Egjiptiane arriti shtrirja maksimale territoriale.

Tuthmosis III sundoi nga 1479 në 1425 pes dhe, në vend që të ndërtonte tempuj, ai merrej me restaurimin dhe zgjerimin e atyre ekzistues. Sidoqoftë, ai u detyrohet shtatë të mëdhenjve Obelisqet e Karnakut. Varri i tij u zbulua në mënyrë të pakrahasueshme Lugina e Mbretit.

Amenophis III

Ashtu si ai i mëparshmi, ai i përkiste Dinastia e XNUMX-të e Egjiptit dhe ai sundoi midis 1390 dhe 1353 para Jezu Krishtit. Mbretërimi i tij ishte i gjatë dhe i begatë, pasi ai dinte të përfitonte nga pushtimet e paraardhësve të tij për të mbajtur një pozitë hegjemonike në zonë.

Ai ishte gjithashtu një ndërtues i shkëlqyeshëm. Ndër veprat që ai promovoi, të reja tempulli i Tebës o Të Soleb, në Nubia. Nga mauzoleumi i tij vetëm i ashtuquajturi Kolosët e Memnonit, dy statuja gjigande të ulura, secila tetëmbëdhjetë metra të larta.

Amenhotep IV ose Akhenaten, i quajtur Faraoni Heretik

Djali i një të mëparshmi, ai drejtoi midis viteve 1353 dhe 1336. Ai ka hyrë në histori me pseudonimin e Faraonit Heretik sepse ai themeloi kulti monoteist i Atenit, i cili nuk ishte askush tjetër përveç diellit.

Sikur të mos mjaftonte, ai lëvizi kryeqytetin e perandorisë së Tebas a Ajetaton, Amarna aktuale, ku ai ndërtoi tempuj të shkëlqyeshëm për kultin e ri me pasurinë e kapur nga priftërinjtë e lashtë. Por ky ishte gjithashtu një revolucion artistik. Deri atëherë, ikonografia e artit egjiptian përshkruante perënditë si të humanizuara. Por me Amenhotep IV protagonizmi kaloi në familjen mbretërore.

Akhenaten

Busti i Akhenaten

Dhe ne gjithashtu duhet të flasim me ju për këtë, sepse gruaja e Faraonit ishte më e njohura Nefertiti që është shfaqur kaq shumë herë në filma dhe romane. Një grua aq e bukur sa është e talentuar për të sunduar, disa paleo-historianë besojnë se ajo ishte semenejkara që së pari të bashkëqeveriste me faraonin dhe vetëm më vonë. Kthimi në temën e artit, pikërisht në Busti i Nefertiti Shtë një nga skulpturat më të njohura të Egjiptit të Lashtë.

Si sundimtar, Akhenaten, me ndihmën e Nefertiti, kreu të gjitha ndryshimet për të cilat ju kemi thënë dhe që njihen si Revolucioni Amarna. Me të, ai konsolidoi fuqinë mbretërore kundër asaj të kryepriftërinjve dhe koha e tij ishte një periudhë prosperiteti për mbretërinë.

Tutankhamun, më i riu ndër faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë

Ai ishte djali i së parës por jo i gruas së tij por i Meketaton, gjysmë motrës së tij, sipas disa burimeve, ose e njërës prej hallave të tij, sipas të tjerëve. Ai drejtoi fatet e Egjiptit midis 1334 dhe 1325, duke zhbërë kryesisht atë që kishte bërë babai i tij.

i quajtur mbreti i fëmijëve, restauruar kulti politeist kthimin e një pjese të madhe të priftërinjve. Ai gjithashtu rivendosi kryeqytetin në Tebas. Por ai gjithashtu restauroi një pjesë të mirë të monumenteve të dëmtuara në fazën e mëparshme të trazuar.

Tutankhamun mund të mos jetë ndër faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë, por ai është padyshim më i popullarizuari. Zbulimi i varrit të tij pothuajse të paprekur nga Howard Carter dhe mallkimi i supozuar që duket se u ka rënë të gjithë atyre që morën pjesë në zbulim e kanë kthyer atë në një personazh të rrethuar nga një aurë mitike. Nga atje në kinema dhe letërsi ka vetëm një hap dhe Mbreti Fëmijë ka luajtur në filma dhe romane të shumta.

Tutankhamen

Tutankhamun në Luxor

Ramses II, Mbreti Ndërtues

Ai konsiderohet faraoni me mbretërimin më të gjatë, pasi sundoi për 66 vjet (nga 1279 në 1213 para Krishtit). Ai ishte gjithashtu ndoshta ai që kishte më shumë fëmijë, pasi ata vlerësohen në rreth njëqind.

Por njihet gjithashtu si mbreti ndërtues për numrin e madh të tempujve spektakolarë që ai kishte ndërtuar. Midis tyre, mauzoleumi i tij, ramesseum, në Luginën e Mbretërve, ose tempujt e famshëm që përbëjnë Abu Simbel. Por Ramses II shkoi edhe më tej. Ai ndërtoi një kryeqytet të ri të perandorisë në lindje të deltës së Nilit Pi-Ramses Aa-najtu ose Qyteti i Ramses. Më në fund, emri i Gruas së Madhe Mbretërore do të tingëllojë gjithashtu i njohur për ju: Nefertari, e cila përkthehet si "me të cilën dielli shkëlqen".

Kleopatra VII, ajo që vuri në kontroll Perandorinë Romake

Kur ai erdhi në fron në 51 pes, hegjemonia botërore tashmë i përkiste Roma. Sidoqoftë, kjo grua e fuqishme bëri të pamundurën për të ruajtur Egjiptin, i cili nuk po jetonte më në kulmin e tij, nga duart e Latinëve.

Pa dyshim, është më i famshmi nga të gjithë ata që mbanin pozicionin e faraonit. Marrëdhëniet tuaja me Marco Antonio dhe Julius Cezari ata kanë pjellë filma të panumërt. Drejtësisht Cezarion, djali që ajo kishte me të dytin, do ta pasonte atë në fron me emrin e Ptolemeu XVEdhe pse ishte më simbolike se çdo gjë tjetër, që kur vdiq Kleopatra, Egjipti u bë një provincë romake.

Kisha e Kuqe e Karnak

Kisha e Kuqe e Karnak

Me sa duket Kleopatra ishte një grua e jashtëzakonshme që dinte të krijonte një rrjet të tërë diplomatik, të drejtonte forcat detare dhe madje të shkruante traktate mjekësore dhe libra të gjuhësisë.

Si përfundim, ata që ju kemi treguar janë disa nga faraonët më të rëndësishëm të Egjiptit të Lashtë. Atyre u kemi borxh shumë nga monumentet më të mëdha të botës klasike dhe trashëgiminë e një civilizimi jashtëzakonisht të përparuar për kohën e tij. Sidoqoftë, kishte edhe të tjerë të spikatur si ata. Për shembull, Menkaure, së cilës i detyrohemi piramidës së tretë të pllajës së Gizës; Amenemhat I, ndërtues i kompleksit Lishtja dhe autor i veprave letrare, ose mbretëresha-faraoni hatshepsut, paraardhësi i Kleopatrës dhe i cili urdhëroi ndërtimin e Tempulli Deir-el-Bahari dhe Kisha e Kuqe të Karnakut. A nuk mendoni se ata nga këta personazhe janë biografi emocionuese?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*