A kishte skllevër në Egjiptin e Lashtë?

Nëse ju pëlqen historia e civilizimeve të para, me siguri keni menduar nëse kishte skllevër në Egjipti i lashte. Si perëndimorë, jemi mësuar të lexojmë për skllavërinë në Gjermani Greqia klasike dhe gjithashtu në Perandoria romake. Sidoqoftë, kjo rrethanë është studiuar më pak në lidhje me krijuesit e piramidave.

Roli i klasave të pa privilegjuara në vendin e faraonëve është mjaft i dokumentuar falë mbishkrimeve të gjetura në monumente, varreza dhe gjetkë. Dhe këto burime gjithashtu ofrojnë informacion në lidhje me faktin nëse kishte skllevër në Egjiptin e lashtë dhe madje edhe cilat ishin kushtet e tyre të jetesës.

Kishte skllevër në Egjiptin e lashtë, por jo në mënyrë rigoroze

Gjëja e parë që duhet t'ju tregojmë është ajo po kishte skllevër në Egjiptin e lashtë. Por ju nuk duhet të ndikoheni nga filmat nga Hollywood mbi botën e faraonëve. Ashtu si me shumë ngjarje të tjera historike të pasqyruara në to, çdo ngjashmëri me realitetin është thjesht e rastësishme.

Këto filma tregojnë se si piramidat u ndërtuan nga një ushtri skllevërish që punuan nga lindja e diellit deri në perëndim të diellit në shkretëtirën mbytëse. Por kjo është akoma një klishe dhe një mashtrim kinematografik. Realiteti ishte ndryshe.

Popullsia me të drejta

Ashtu si bënë më vonë grekët dhe romakët, egjiptianët kapën shumë të burgosurit në luftërat e ndryshme që ata bënë për të rritur territorin e tyre. Dhe, si të parët, ata nuk konsideroheshin qytetarë të lirë me të drejta të barabarta me vendasit e Nilit.

Përfaqësimi i skllevërve Nubian

Lehtësim me skllevërit Nubian

Sidoqoftë, ndryshe nga skllevërit grekë ose romakë, të cilët zotërit e tyre konsideroheshin pak më shumë se prona ashtu si mund të ishte një shtëpi, skllevërit egjiptianë kishin të drejta të caktuara.

Shtë e vërtetë që atyre u mungonte liria për të disponuar jetën e tyre siç dëshironin dhe se ata madje mund të dhuroheshin ose shiteshin dhe madje mund të futeshin në një testament si trashëgimi. Kështu quhen dokumente të tilla si ai Ouah Will, datuar në fillim të mbretërimit të Amenemhat IV, faraoni i shtatë i dinastisë XII dhe që sundoi midis 1802 dhe 1793 para Krishtit.

Por, në krahasim me fatkeqësitë e shokëve të tij të Roma o Greqi, skllevërit e Egjiptit kishin kushte më të mira jetese, pasi, siç do ta shohim, ata kishin të drejta dhe zotërinjtë e tyre nuk munden, për shembull, t’i dënonin por raportoji ato tek autoritetet.

Statusi i të burgosurit të luftës

Siç po thoshim, shumë skllevër ishin robër lufte. Sidoqoftë, këta gjithashtu kishin një status të veçantë ndryshe nga ai i kolegëve të tyre në Greqi dhe Romë. Shtë e vërtetë që ato mund të jenë sekuerwanj ose të lidhur për jetën dhe të përfundojë në punë të detyruar.

Por normalisht gjendja e tij ishte kalimtare. Janë gjetur dokumente egjiptiane që tregojnë se si ata mund të largohen nga ato punë kur mbaroi lufta që kishte çuar në situatën e tyre. Kjo do të thotë, kur përfundon konfrontimi midis vendit të tij dhe faraonëve.

Edhe të burgosurit mundnin trashëgojnë nga zotërit e tyre y transferojmë njerëz të tjerë të zëvendësohen në ato punë të vështira. Dhe ka gjithashtu prova që dikush e denoncoi zotin e tij të supozuar për ndonjë rrethanë që ata e konsideruan të padrejtë.

Disa vozitës

Rowers

Po kështu, ata mundën martohu me gra egjiptiane dhe fëmijët që kishin me vete ishin kaq qytetarët si vendasit e vendit. Në ato raste, ata mund të punojnë sipas profesionit të tyre dhe është regjistruar që disa madje u bënë zyrtarët e faraonit.

E gjithë kjo na bën të mendojmë se të burgosurit e luftës të marrë si skllevër gëzonin avantazhe që ushtarët e konflikteve më moderne, shumë më keq të trajtuar, do të kishin dashur për veten e tyre.

Ne do t'ju tregojmë më shumë. Një grup tjetër i skllevërve të lashtë egjiptianë ishin qytetarë që kishin humbur të drejtat e tyre për kryerjen e krimeve të rënda, përgjithësisht të natyrës ekonomike. Epo, edhe këta kishin më pak përparësi sesa robërit e luftës.

Konsiderata të tjera nëse kishte skllevër në Egjiptin e lashtë

Le të thellohemi tani derechos që kishin skllevërit egjiptianë. Fjalët me të cilat ato quhen tashmë japin indikacione se ata i zotëronin ato. A) Po, Semedet o thjesht Ata aluduan për njerëzit e lidhur me disa vende. Por ato nuk tregojnë se pronari i këtyre ishte edhe i tyre. Duket se ata kanë më shumë ngjashmëri me të shërbëtorë mesjetarë sesa me skllevërit në kuptimin e ngushtë.

Një term tjetër që përdoret për t'i thirrur ata është prapa, por kjo u përdor gjithashtu për t'u referuar njerëzve që kryenin shërbime për të tjerët dhe madje edhe për ata që punonin për perënditë (nekri i hemit) Dhe këto do të preferonin të ishin një lloj priftërinjtë.

Të drejtat e skllevërve

Qytetërimi egjiptian zgjati tre mijë vjet. Për këtë arsye, skllevërit nuk kishin gjithmonë të njëjtat të drejta. Por ne mund të vëmë në dukje disa që ishin të zakonshme për të gjitha kohërat e botës egjiptiane.

Disa shërbëtorë

Shërbëtorët

Skllavi në Egjipt kishte të drejtat ligjore, ata morën një pagë dhe, në rastin e atyre të punësuarve në punët e shtëpisë, ata gjithashtu morën pagesa në natyrë. Pronari i tyre ishte i detyruar t'u jepte atyre pëlhura, vajra dhe produkte të tjera ushqimore.

Punët që ata bënë mund të ishin pak a shumë të vështira. Ndër të parat, nxjerrja e mineraleve dhe gurëve në miniera dhe gurore ose ndërtimi i prinave. Por, sa i përket këtyre të fundit, ata mund të jenë kuzhinierë, shtëpiakë ose fermerë. Kishte edhe skllevër që, për shkak të kualifikimeve të tyre, punonin si llogaritarë ose sekretarë për zotërit e tyre. Përveç kësaj, në pozicione të caktuara ata kishin mundësinë e të ngjitet.

Të gjithë kësaj shtohet se gjendja e skllavit në Egjiptin e lashtë nuk ishte e pakthyeshme. Kjo do të thotë, një person mund të bie në skllavëri për një kohë të caktuar dhe pastaj të jetë përsëri i lirë. Në këtë kuptim, kishte edhe skllevër vullnetarë. Ata ishin njerëz që, për shkak të borxheve ose për arsye të tjera, e shitën veten për një kohë te një person i fuqishëm.

Si përfundim, në pyetjen nëse kishte skllevër në Egjiptin e lashtë, ne do t'i përgjigjemi po. Dhe gjithashtu se rrethanat e tyre ishin e ashpër, por shumë më mirë se ato të atyre që ishin në të njëjtën situatë në vende të tjera si Greqi. Në çdo rast, shumë herë situata më e mirë ose më e keqe e skllavit varej nga e tija marrëdhëniet me mjeshtrin dhe, posaçërisht, të njerëzimit më të madh ose më të vogël të kësaj.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

2 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1.   Idexnami dijo

    SHENIM: «Hebrenjtë kanë ndryshuar drejtshkrimin dhe kanë hequr letra nga tema ime e shkruar mëparshme. Përkundër kësaj, kuptohet. Kjo është mënyra për të mbrojtur lajthitjet tuaja. Gjithçka që kam shkruar po paraqitet keq nga kompjuteri. Ata më kanë vendosur. Kjo faqe është bërë nga interesat hebraike dhe është një mjet i auskultimit (sondazhit) mbi këtë temë.
    Unë do ta zgjeroj në faqen tonë të internetit: "Skllevërit e vetëm të parave janë hebrenjtë dhe pjesa tjetër e njerëzimit që duan të jetojnë në mënyrën hebraike" ... IDEXNAMI

  2.   Albertit dijo

    marrëzi ... budallallëk është të vësh në dyshim atë që thotë qartë Bibla. Ata besojnë se janë të studiuar, njerëz të kulturuar dhe pretendojnë të dinë shumë ... kur e vërteta është se ata nuk dinë asgjë.