Lojëra dhe sporte në Egjiptin e lashtë

Imazhi | Pixabay

Në kulturat antike të Mesdheut, praktika e sportit ishte e lidhur ngushtë me festimet fetare dhe kohën e lirë. Sidoqoftë, koncepti i sportit në Egjiptin e lashtë është shumë i ndryshëm nga ai që është tani.

Në fakt, disa studiues pohojnë se ata praktikonin ushtrime fizike dhe jo sporte si të tilla sepse nuk kishin as një fjalë për t'iu referuar kësaj veprimtarie. Atëherë, si ishte sporti në Egjiptin e lashtë?

Çfarë ishte sporti në Egjiptin e lashtë?

Klima e vendit ishte optimale për të kaluar pjesën më të madhe të ditës në ambiente të jashtme dhe kjo favorizonte praktikën e ushtrimeve fizike, por pa pasur konceptimin e të qenit një sport siç është konceptuar aktualisht. Sidoqoftë, ata e dinin në mënyrë të përsosur marrëdhënien midis aktivitetit fizik dhe tonit të mirë të muskujve.

Në thelb, sporti në Egjiptin e lashtë përbëhej nga lojëra në natyrë dhe luftime ushtarake dhe stërvitje luftarake. Në disa vende arkeologjike, u gjetën varre me imazhe që përfaqësonin arte marciale që i ngjanin karatesë dhe xhudos. Një paraqitje piktoreske u gjet gjithashtu në varrin e Jeruef ku disa njerëz shfaqen në një pozicion luftimi sikur të ishte një ndeshje boksi.

Një sport tjetër në Egjiptin antik që praktikohej është atletika. Bëhej fjalë për gara të vogla nga një pikë në tjetrën për të parë kush ishte më i shpejtë. Të qenit shumë jashtë, vrapimi ose noti ishin aktivitete shumë të zakonshme për ta.

Një tjetër aktivitet sportiv i një natyre sporadike të praktikuar nga Egjiptianët është gjuetia e hipopotamëve, luanëve ose elefantëve. Ka histori që thonë se Faraoni Amenhotep III erdhi për të gjuajtur 90 dema në një ditë dhe se Amenhotep II ishte në gjendje të shponte një mburojë bakri duke qëlluar pesë shigjeta me të njëjtin hark. Lidhur me njerëzit, ata gjithashtu gjuanin por ishte një lojë e vogël si gjueti rosash në lumë.

Egjiptianët gjithashtu organizuan gara me qerre, si dhe gara me gjuajtje me hark, i cili ishte sport par ekselencë në atë kohë.

Kush ka luajtur sporte në Egjiptin e lashtë?

Mijëra vjet më parë, jetëgjatësia nuk ishte shumë e gjatë dhe në Egjipt nuk i kaloi 40 vjet. Kjo është arsyeja pse njerëzit që praktikonin sporte ishin shumë të rinj dhe të prirur për veprimtari fizike.

A kanë luajtur femra sporte?

Megjithëse mund të mendoni ndryshe, gratë e lashta egjiptiane merreshin me sport por ato nuk ishin aktivitete në lidhje me gara, forcë ose ujë por me akrobaci, shtrembërim dhe vallëzim. Kjo do të thotë, gratë luajtën një rol të rëndësishëm në banketet private dhe festimet fetare si valltare dhe akrobate. Sot mund të themi se këto gra bënë diçka të ngjashme me gjimnastikën ritmike.

Imazhi | Pixabay

A konsiderohej sporti një spektakël në Egjiptin e lashtë?

Ndryshe nga popujt e tjerë si ai romak ose grek, në Egjipt sporti nuk u konceptua si një spektakël. Përmes imazheve dhe paraqitjeve që janë gjetur në gërmimet arkeologjike, nuk ka qenë e mundur të gjesh referenca në vende të mëdha ose skenarë në lidhje me shfaqje të mëdha sportive.

Kjo do të thotë që në Egjiptin e lashtë nuk kishte diçka të tillë si Lojërat Olimpike por përkundrazi Egjiptianët garuan në sferën private dhe e bënë atë thjesht për argëtim. Nuk kishte as audiencë.

Sidoqoftë, me përjashtim, kishte një festival që faraonët praktikonin dhe që në një farë mënyre mund të kishte lidhje me një ngjarje sportive. Ky festival u mbajt kur monarkët kishin mbretëruar për tre dekada, kështu që ishte një festë e rrallë për shkak të jetëgjatësisë së ulët të popullsisë në atë kohë.

Cili ishte festa e faraonit?

Në këtë përvjetor të festivalit për 30 vitet e mbretërimit të faraonit, monarkut iu desh të kalonte nëpër një mbyllje katrore në një lloj gare rituale qëllimi i së cilës ishte t'i tregonte popullit të tij se ai ishte akoma i ri dhe kishte vitalitet të mjaftueshëm për të vazhduar sundimin Vendi.

Festivali i parë i këtij lloji u festua pas 30 vjet mbretërimi dhe çdo tre vjet më pas. Për shembull, thuhet se faraoni Ramses II vdiq me më shumë se nëntëdhjetë vjet, kështu që ai do të kishte mjaft kohë për të bërë festivale të ndryshme duke qenë një përjashtim brenda kohës.

A kishte ndonjë faraon që spikati si sportist?

Faraoni Ramses II ishte shumë jetëgjatë dhe mori pjesë në disa festivale-përvjetor, por ishte Amenhotep II i cili konsiderohej prototipi i monarkut atletik, nga pikëpamja estetike ose fizike.

Imazhi | Pixabay

Çfarë roli luajti Nili për sportin në Egjipt?

Lumi Nil ishte autostrada kryesore në vend në atë kohë, përmes së cilës lëvizeshin mallrat dhe njerëzit udhëtonin. Për këtë, u përdorën varka me vozitje dhe vela, kështu që egjiptianët ishin të mirë në këtë disiplinë.

Kjo është arsyeja pse në Nil ata mund të organizonin ndonjë konkurs privat, ose me anije ose not, por ato nuk ishin turne me publik ku fituesi u shpërblye.

Lidhur me peshkimin, mbahet dokumentacioni që tregon se Në Nil kishte gjithashtu disa konkurse të një natyre private për të parë se kush ishte në gjendje të kapte më shumë..

A kishte ndonjë zot të lidhur me sportin në mitologjinë egjiptiane?

Në Egjiptin e lashtë ka pasur perëndi për pothuajse të gjitha fushat e jetës por kuriozisht jo për sportin sepse, siç e theksova më herët, në atë kohë sporti nuk ishte konceptuar siç bëjmë ne sot.

Sidoqoftë, egjiptianët nëse adhuronin perëndi në formën e kafshëve për cilësitë që u atribuoheshin atyre. Kjo është, perënditë me trupin e një zogu admiroheshin për shkathtësinë dhe aftësinë e tyre për të fluturuar, ndërsa perënditë me formën e një demi u bënë me forcën që posedojnë këto krijesa, siç ndodh me kafshët e tjera të tilla si krokodilët.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*