Si ishin egjiptianët e lashtë

A keni menduar ndonjëherë se si ishin egjiptianët e lashtë? E juaja ishte një nga qytetërimet më të rëndësishme të antikitetit, së bashku me Mesopotamian, Grek dhe Romak. Preciselyshtë pikërisht ky zhvillim që ata arritën na ka lejuar të trashëgojmë të shumtë art i talentuar që na ofrojnë informacion të gjerë se si ishte jeta e tyre e përditshme.

Falë saj, ne kemi njohuri për zakonet e tyre, fenë e tyre, mënyrën e tyre të qeverisjes së tyre, përbërjen e shoqërisë së tyre dhe madje edhe modën që ndoqën klasat më të pasura. Nëse doni të dini se si ishin egjiptianët e lashtë, ne ju inkurajojmë të vazhdoni të lexoni.

Si jetonin egjiptianët e lashtë

Qytetërimi i lashtë egjiptian zgjati gati tridhjetë shekuj. Filloi të zhvillohej rreth kanalit të mesëm të Lumi i Nilit Drejt vitit 3.100 para Krishtit dhe ajo u shua si e tillë rreth 31 pas Krishtit, kur u zhyt në Perandorinë Romake. Për kaq shumë kohë, ata krijuan një kulturë që edhe sot na mahnit me nivelin e saj të zhvillimit. Le të shohim aspektet kryesore të tij.

Si ishin egjiptianët e lashtë: pamja fizike

Logjikisht, gjatë tridhjetë shekujve, pamja fizike e egjiptianëve ndryshoi shumë. Por, nëse duhet t'u besojmë përfaqësimeve piktoreske që ata na lanë, ndoshta të idealizuara nga ana tjetër, mund të arrijmë në disa përfundime.

Kështu, ne mund t'i ndajmë banorët e shtratit të lumit Nil në dy grupe të mëdha. Nga njëra anë, anëtarët e klasave të privilegjuara ishin të gjatë dhe të hollë, me fytyra vezake, një ballë të pjerrët dhe një hundë të gjatë e të drejtë. Ata rruanin kokat e tyre për të veshur paruke të zeza të drejta në të cilat ishte një koke ceremoniale.

Nga ana tjetër, anëtarët e klasave më pak të pasura ishin më të shkurtër dhe me një çehre më të fortë. Ata kishin një hundë të rrafshuar dhe flokë kaçurrela, por natyrale, pasi nuk kishin mundësi të blinin paruke.

Vjelja e Vjeljes

Vjelja e Vjeljes në Egjiptin e Lashtë

Nga ana tjetër, jetëgjatësia në Egjiptin e Lashtë ishte rreth mesatarisht dyzet vjet. Por, siç mund ta imagjinoni, njerëzit e klasës së lartë jetuan shumë më gjatë se të tjerët, duke iu nënshtruar punëve më të vështira dhe më falënderuese.

Sëmundjet e zakonshme në brigjet e Nilit ishin deri atëherë skorbut dhe tuberkuloz, të cilat në atë kohë ishin vdekjeprurëse dhe shkatërruan popullsinë.

Familja, jeta shoqërore dhe qeverisja

Siç na ndodh neve, familja ishte gjëja më e vlefshme për egjiptianët. Martesa konsiderohej si shtet ideal e personit dhe ardhja e një fëmije të ri ishte shumë e festuar, edhe pse më vonë ata do të arsimohen brenda mundësive të secilit. Fëmijët e klasave modeste mësonin zyra e prindërve të tij, ndërsa vajzat ranë në punët e shtëpisë. Në të kundërt, fëmijët e klasës së lartë u arsimuan fillimisht nga skllevërit dhe, më vonë, në një lloj shkolle ku ata mësuan të lexojnë dhe të shkruajnë, fenë dhe aritmetikën. Këta të fundit u thirrën Shtëpitë e jetës.

Nga ana tjetër, egjiptianët e lashtë ata u martuan shumë të rinj, me vetëm pesëmbëdhjetë vjet prej tyre dhe me rreth dymbëdhjetë prej tyre. Sigurisht, ishte logjike duke marrë parasysh jetëgjatësinë e tij të shkurtër.

Sa për jetën shoqërore, kishte lojëra shumë të njohura si faturë, e cila konsiderohet si një nga precedentët e tavëllit aktual. Por atyre u pëlqyen edhe sportet. Në fakt, ato konsiderohen shpikësit e tullumbace. Për më tepër, ata ishin të aftë në Lucha, racing, remo dhe Archery. Ata madje praktikuan diçka të tillë boksi.

Do të jetë më kurioze të dihet se pija e preferuar e egjiptianëve ishte Birra dhe se ata gjithashtu kishin lloje të ndryshme të saj. Më e vlerësuara ishte ajo që ata e quanin seremet, megjithëse ishte në dispozicion vetëm për disa të privilegjuar. Ata gjithashtu konsumuan verë me bollëk dhe, për sa i përket ushqimit, u pëlqyen si mishi ashtu edhe peshku dhe vlerësuan shumë produkte të tilla si vaj, mjaltë, FRUTAS dhe ëmbëltore.

Skllevërit nubianë

Përfaqësimi i disa skllevërve Nubian

La casa i një Egjiptiani të Mesëm ishte modest, me mure qerpiçi të pikturuara me të bardha. Dikur kishin një kat të vetëm dhe ata matën midis dyzet e njëqind e njëzet metra katrorë në përputhje me pasurinë e familjes që banonte në të. Ata kishin dritare të vogla dhe pesë deri në dhjetë vetë jetonin në to.

Sidoqoftë, egjiptianët ata kishin shumë kujdes për higjienën. Në fakt, ato konsiderohen shpikësit e furçës së dhëmbëve dhe gjithashtu, sipas disa burimeve, të Kozmetikë. Në një pjesë të madhe, kjo ishte për shkak se ata gjithashtu dhanë shumë rëndësi për estetikën.

Organizata politike kishte një kokë të padiskutueshme: faraon, të cilave u atribuoheshin pronat hyjnore. Pastaj ishin zyrtarët e lartë të shtetit, të thirrur skribë, dhe priftërinjtë. Pastaj erdhi qytet i thjeshtë, e cila i kushtohej kryesisht artizanatit dhe bujqësisë.

Më në fund, nuk ishin skllevërit që ata gjithashtu kishin të drejta të caktuara. Ligjërisht, pronarët e tyre duhej t'u siguronin atyre ushqim dhe banesë, por edhe rroba dhe produkte të tjera. Ata madje mund të blinin tokë dhe të merrnin para, diçka e paimagjinueshme për skllevërit e perandorive të tjera bashkëkohore.

Si ishin egjiptianët e lashtë: feja dhe ceremonitë

Feja në Egjiptin e Lashtë ishte gjithmonë politeist. Vetëm faraoni Amenhotepi IV u lejua të linte vetëm një zot: Aten (një nga thirrjet e Ra) dhe e deklaroi veten ndërmjetës midis tij dhe burrave. Megjithatë djali i tij, i famshëm TutankhamunAi u kthye në politeizëm, më shumë nën ndikimin e priftërinjve që kishin humbur pushtetin sesa me iniciativën e tij.

Tempulli i Hatshepsut

Tempulli Hatshepsut

Zotat përfaqësoheshin me tipare antropomorfe, megjithëse në disa raste ato u shtuan kokat e kafshëve i cili përgjithësisht aludonte në fuqitë e tij. Për shembull, Horus Ai ishte i përfaqësuar me kokën e një skifteri, Anubis e qenit, Sobek krokodili dhe Seth me një të ngjashëm me atë të një ujku. Këta të fundit, Aten ose Ra, Shu, Geb, Tecnut, Nefthys, Osiris dhe Isis, përbënin Ennead e Heliopolis, një nga grupet më të rëndësishme të hyjnive.

Lidhur me ceremonitë fetare, ndoshta asnjë popull nuk kishte aq shumë sa egjiptianët. Ata jo vetëm zgjodhën si objekte adhurimi kafshë të shumta, por edhe bimë.

Për të festuar dhe për të nderuar perënditë e tyre, ata festuan festa të ndryshme. Ndoshta më solemne ishte thirrja Festa e Vajtimeve të Isis, e cila ishte e përkushtuar për të mbajtur zi dhe u zhvillua në muajin nëntor. Po kështu, me solsticin dimëror Kërkoni për Osiris. Ky ishte një nga perënditë më të nderuar nga Egjiptianët, pasi ata gjithashtu festuan Rishfaqja e Osiris, vdekja e tij ose Festa e Farave dhe ringjalljen e tij.

Isis gjithashtu mori disa njohje në fund të vitit. Një shembull i mirë i tyre ishte Iseas ose festa e Pastrimit të Isis, e cila u zhvillua në dimër. Me pak fjalë, ceremoni të tjera fetare të asaj shoqërie ishin ato Festivali i bukur i Luginës, të një natyre funerale dhe në të cilën mori pjesë familja e faraonit; Laginoforia, një sërë festimesh të shoqëruara me verë dhe që ia detyrojnë emrin e tyre lágino, enës ku u transportua ajo pije dhe parti oppet, i cili riafirmoi lidhjet midis Amun-Re dhe Faraonit vetë.

Shkenca

Egjiptianët e lashtë ishin shpikësit e mëdhenj. Ata duhet të përmendin, përveç të tjerave, papirusin, qirinjtë ose flokët, për të përmendur vetëm tre gjëra të përdorimit të përditshëm. Por, më thellë, ata spikatën për tyre përparimet në matematikë dhe gjeometri. Në fakt, Grekët Herodoti dhe Straboni e kuptuan që populli i tyre e kishte trashëguar këtë të fundit nga Egjiptianët.

Ne nuk kemi nevojë të ju tregojmë për kapacitetin që ata kishin për arkitekturë sepse mjafton të shohim piramidat apo tempujt që ata na kanë lënë trashëgimi për ta realizuar atë. Sa i përket kimisë, duket se ato ishin gjithashtu alkimistë të mëdhenj. Besohet se, siç ju thamë, ata ishin të parët që krijuan produkte kozmetikë dhe gjithashtu përdorën produktet kozmetike gotë dhe llaç gëlqereje.

Monumenti i Tutankhamun

Tutankhamen

Më në fund, në lidhje me mjekësinë, ato na kanë arritur traktate të ndryshme për çështjen e Egjiptit të lashtë. Për shembull, ai Edwin Smith Papyrus, konsiderohet dokumenti i parë i njohur kirurgjik (shek. XNUMX para Krishtit); atë të Hearst, e cila është një formë praktike për mjekët, ose ajo për Lahun, në gjinekologji. Për më tepër, egjiptiani ishte mjeku i parë i njohur: Hesy-Ra, i cili jetoi në vitin 3.000 pes.

Si ishin egjiptianët e lashtë: arti

Preciselyshtë pikërisht artit që i detyrohemi shumë prej asaj që dimë për Egjiptin e lashtë. Falë bujarisë së tij në pikturë dhe skulpturë, ne kemi marrë informacione të vlefshme për jetën dhe zakonet e tij. Duket se atyre u pëlqente polikromi dhe e pashmangshme është që ne të flasim me ju në lidhje me thirrjen profili egjiptian.

Në të vërtetë, kjo mënyrë kurioze e portretizimit të krijesave është për shkak të një koncepti përfaqësues të quajtur "Aspektiva"  dhe arsyeja kryesore e së cilës ishte ide magjike që ai qytet kishte art. Me fjalë të tjera, shifrat e përfaqësuara ka të ngjarë të jenë i nderuar dhe, rrjedhimisht, disa pjesë ishin drejtuar përpara, ndërsa të tjerët ishin anash për t'u parë të pranueshëm nga të gjitha anët.

Si përfundim, nëse po pyesni se si ishin egjiptianët e lashtë, duhet ta dini se ata ndërtuan një nga civilizimet më të përparuara të kohës së saj. Megjithëse, siç ndodh pothuajse gjithmonë me shoqëritë e zhvilluara, ajo do të përfundonte subjekt i të tjerëve në rritje si p.sh. Greqishtja dhe romaku në atë kohë.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*