Edukimi i fëmijëve Athinas

arsim-Athinë

Sa herë që shikojmë në Greqia klasike ne gjejmë në mënyrë të pashmangshme krahasimin dhe kundërshtimin midis Athina dhe Sparta. Ky është gjithashtu rasti në arsim: Arsimi Athinas kundër la arsimi spartan.

Kishte ndryshime të mëdha midis dy shteteve të qyteteve. Sparta arsimimin e të rinjve, të quajtur Aggege, vrapoi në krye të shtetit. Qëllimi i vetëm i kësaj ishte trajnimi i fëmijëve si ushtarë të ardhshëm. Në Athinë, megjithatë, arsimi ishte privat dhe ai kishte një vizion më global, megjithëse mund të kishte ndryshime sipas secilit mësues. Ideja e përgjithshme në çdo rast ishte që fëmijët të kultivojnë si trupin ashtu edhe intelektin e tyre. Në paragrafët vijues ne do të shpjegojmë pse kjo qasje.

Para së gjithash duhet të theksohet se vetëm fëmijët kishin qasje në këtë arsim. Vajzat ranë në shtëpi, ku u mësuan nga gratë në gjinekizëm. Qëllimi ishte që këta të rinj Athinas të bëhen nëna dhe amvise të mira në jetën e të rriturve. Me përjashtim të dallimeve të vogla, kjo ishte e zakonshme në të gjitha qytetet greke.

Paideia

Sistemi arsimor i Athinës klasike njihej si payeia. Në përgjithësi, qëllimi i këtij edukimi ishte t'u mundësonte fëmijëve meshkuj që të arrijnë një gjendje më të lartë morale. Në një nivel më pragmatik, qëllimi ishte të sigurohej shoqëria me burra të përgatitur mirë për të marrë përsipër barrat politike dhe ushtarake me të cilat do të duhej të përballeshin si qytetarë në moshën e rritur.

Statuja e Sokratit

Sokrati arsimoi shumë të rinj të aristokracisë Athinane derisa u dënua me vdekje me akuzën e korruptimit të të rinjve.

Fryma e Paideia bazohej në katër shtylla o kalakogathia:

 • Bukuria fizike përmes kujdesit personal dhe stërvitjes.
 • Dinjiteti moral, për të dalluar të mirën nga e keqja.
 • Urtësia, e fituar përmes dijes.
 • Guximi, një cilësi thelbësore për të përdorur mirë tre të mëparshmit.

Deri në moshën shtatë vjeç, djemtë dhe vajzat ndanin mësimet themelore, një seri vlerash dhe modelesh të sjelljes që dadot dhe skllevërit e ngarkuar me kujdesin e tyre u transmetuan të vegjëlve përmes traditës gojore: mite, poezi, homerike, tregime të heronjve, etj. Familjet e pasura kishin një skllav të kulturuar të quajtur pedagog, i cili dikur ishte përgjegjës për këto detyra.

Fazat e arsimit Athinas

La ndarja ajo u prodhua kur arriti moshën shtatë vjeç. Pastaj djemtë filluan karrierën e tyre formuese në shkollën publike ose didascaleo. Atje, gramatikanë Ai i mësoi ata të lexojnë dhe të shkruajnë, përveç se i njohu me konceptet themelore të matematikës. Studentët u ulën në stola dhe përdorën dërrasa dylli dhe papirus për të bërë detyrat e shtëpisë. Ndëshkimi fizik ishte i zakonshëm dhe i vlerësuar mirë. Trajnimi muzikor, i pranishëm në të gjitha fazat, ishte një nga temat themelore. Mësuesi përgjegjës për këtë çështje ishte i njohur si kitaristët.

Nga mosha 12 vjeç, fëmijët u iniciuan në sport: mundje, kërcim, garë, hedhje, not ... Fëmijët kaluan shumë orë në palestër, por ata gjithashtu praktikuan shumë ushtrime në ajër të hapur, gjithmonë krejtësisht të zhveshur dhe nën mbikëqyrjen e fiset e paguara. Rëndësia e sporteve ishte e tillë që me kalimin e kohës shkollat ​​e filozofisë u bënë të njohura si gimnasios.

Kur arritën moshën 18 vjeç, të rinjtë u bënë ephebo. ephebi zgjati dy vjet dhe ishte faza më e rëndësishme në formimin e Athinasve të rinj. Gjatë kësaj periudhe, ata u trajnuan në artin e luftës (trajnim ushtarak) dhe mësuan të bëhen qytetarë të përgjegjshëm, folës të mirë dhe menaxherë efektivë publik.

Edukimi i Aleksandrit të Madh

Aristoteli (mësuesi) dhe Aleksandri (studenti) në një gravurë të shekullit të XNUMX-të.

Të rinjtë nga familjet më të pasura e shtrinë arsimin e tyre përtej moshës 21 vjeç nga duart e filozofëve dhe mësuesve prestigjiozë. Një rast i njohur është ai i të rinjve Alejandro Magno, arsimi i të cilit në Athinë u krye nga vetë Aristoteles.

Një aspekt i diskutueshëm i arsimit Athinas (dhe arsimit Grek në përgjithësi) ishte tendenca që ata të zhvilloheshin marrëdhëniet intime midis një mësuesi të rritur dhe një studenti adoleshent. Ndonjëherë këto marrëdhënie morën një aspekt të qartë seksual, i cili ishte i pranuar shoqërisht.

Sofistët dhe arsimi Athinas

Përveç sporteve, arteve ushtarake dhe muzikës, në edukimin e fëmijëve dhe të rinjve Athinas kishte disa lëndë ose lëndë të caktuara që kishin një rëndësi të madhe për formimin e qytetarëve të ardhshëm të polisit. Këto lëndë mësoheshin nga Sofistë studentëve që zgjodhën arsimin e lartë pas fazës së ephebisë.

Kush ishin sofistët? Në thelb mësuesit e arsimit të lartë të përgjithshëm. Mësimet e tij ishin të orientuara drejt një qëllimi specifik: formimi i folësve të shkolluar dhe elokuentë. Këto cilësi ishin thelbësore për suksesin në jetën politike, ku shumë vendime vareshin nga aftësia e folësve për të bindur qytetarët për një ide ose një tjetër.

Ky qëllim u arrit duke trajnuar studentët në lëndët vijuese:

 • Dialektika, i njohur gjithashtu si "arti i diskutimit". Mësuesit trajnuan studentët e tyre duke i mësuar ata të mbajnë dy fjalime në të cilat mbrohej një ide dhe e kundërta.
 • Matemata, lëndë që përfshinte ndër të tjera aritmetikën, gjeometrinë, harmoninë dhe astronominë.
 • Retorika, "Arti i të folurit". Lees u udhëzua në aftësinë për të bindur audiencën përmes fjalës.

Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

3 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1.   Soledad dijo

  Kjo është shumë për mua !!!
  FALEMINDERIT SHUM !! ♥♥♥

 2.   Maria Paula dijo

  Kjo është mirë !! .. Shume faleminderit !!! 😀

 3.   Pablo dijo

  ky per bisht i pershtaten giles hahahahaha