Bankat kryesore në Indi

Sektori bankar indian

Sistemi financiar i Indi Ajo paraqet shumë ndryshime krahasuar me atë që mbizotëron në vendet perëndimore. Aktiviteti financiar është i rregulluar shumë nga shteti dhe sillet rreth njësive financiare publike. Në të vërtetë, të gjitha bankat në Indi, përfshirë bankat private, kontrollohen nga Banka Qendrore e Indisë (RBI) Bodyshtë organi kryesor mbikëqyrës i sistemit financiar.

Megjithatë, Sektori bankar i Indisë ka ndryshuar shumë në dy dekadat e fundit. Duke filluar nga viti 1991, filloi një reformë ambicioze që përfshiu procese për të favorizuar liberalizimin e sektorit dhe privatizimet. Për shembull, u lejua të liberalizohen normat e interesit, të cilat tani mund të vendosen lirisht nga subjekte të ndryshme. Rezultati i këtyre reformave është një panoramë e re ekonomike në vendin aziatik. Këto janë atëherë bankat kryesore në Indi:

Bankimi tregtar indian është strukturuar rreth dy grupeve kryesore:

  • Bankat tregtare jo të planifikuara, i përbërë nga banka tregtare që nuk janë të regjistruara në Programin e Dytë të Aktit të Bankës Rezervë të Indisë, një ligj nga epoka koloniale, që kur u miratua në 1934, por është ende në fuqi. Në këtë kategori janë bankat lokale. Rëndësia e tij brenda sistemit aktual bankar është e kufizuar.
  • Bankat e planifikuara tregtare, dmth., entitetet bankare që janë regjistruar sipas ligjit të përmendur më lart. Nga ana tjetër, këto banka janë të ndara në dy kategori të tjera:
    • Bankat publike.
    • Subjekte bankare private (vendore dhe ndërkombëtare)

Bankat publike

Bankat në Indi që janë të integruara në sektorin privat formojnë një grup mjaft heterogjen që mund të klasifikohet në tre kategori të gjera:

SBI

Banka Shtetërore e Indisë (SBI) është banka kryesore publike e vendit

Banka e Shtetit të Indisë

Isshtë banka kryesore publike në Indi me 80% të depozitave dhe ajo me numrin më të madh të zyrave dhe degëve në të gjithë vendin.

Bankat e shtetëzuara

Këto banka u blenë nga shteti indian në kohën e tij për t'i shpëtuar ata nga falimentimi. Ato janë rreth 20 subjekte. Shumica e shtetëzimeve ndodhën në vitin 1969. Që nga ai moment, bankat filluan të funksionojnë si institucione financiare të një natyre shoqërore, të detyruara t'u kushtojnë një pjesë të burimeve të tyre sektorëve, zhvillimin e të cilit Shteti e konsideron përparësi.

Bankat rajonale në zonat rurale

Këto banka u krijuan nga Shteti në 1975 me synimin për të lehtësuar hyrjen në kredi për fermerët e vegjël. Aktualisht ka rreth 50 subjekte të këtij lloji të shpërndara në të gjithë vendin.

Bankat private

Aktualisht, rreth 20 institucione private të kreditit me kapital kombëtar veprojnë në Indi. Bankat private indiane iu nënshtruan rregullave të ashpra nga shteti në fund të viteve 60, të cilat penguan rritjen e tyre. Vetëm pas reformave të vitit 1991 ata kanë qenë në gjendje të rimarrin aftësinë për të konkurruar me bankat publike. Ndër më të rëndësishmet janë të mëposhtmet, të cilat së bashku me Bankën e Shtetit të Indisë (SBI) formojnë grupin e të ashtuquajturve "Katër të mëdhenjtë" Bankat indiane: Banka ICICI, Banka Kombëtare e Punjab, Banka e Indisë y Banka Canara.

banka ne indi

Dega e Bankës ICICI

ICICI Bank

El ICICI, Korporata Industriale e Kredive dhe Investimeve e Indisë, është banka e dytë më e madhe në Indi, me më shumë se dy mijë degë të shpërndara në të gjithë vendin. Alsoshtë gjithashtu lëshuesi më i madh i kartave të kreditit në Indi.

Wasshtë themeluar në vitin 1954 dhe është i vendosur në Bombei. ICICI u bë një nga bankat private më të mëdha indiane pas procesit të suksesshëm të bashkimit me Banka e Rajasthan në vitin 2010.

Aktualisht është zhytur në një projekt ambicioz të zgjerimit ndërkombëtar. ICICI Bank është e pranishme në 17 vende jashtë Indisë: Bangladesh, Bahrain, Belgjikë, Kanada, Kinë, Dubai, Emiratet e Bashkuara Arabe, Shtetet e Bashkuara, Hong Kong, Indonezi, Malajzi, Mbretëri e Bashkuar, Rusi, Singapor, Sri Lanka, Afrika e Jugut dhe Tajlandë.

Banka Kombëtare e Punjab (PNB)

E themeluar në 1894, Banka Kombëtare e Punjab (PNB) Shtë i treti për nga madhësia në Indi. Megjithëse filloi aktivitetin e saj në qytetin e Lahore, selia e saj aktuale ndodhet në Nju Delhi.

Ajo ka filiale bankare në Mbretëria e Bashkuar, Hong Kong, Dubai dhe Kabul (Afganistan), përveç zyrave përfaqësuese në Almaty (Kazakistan), Dubai, Oslo (Norvegji) dhe Shangai (Kinë).

Udhëheqësi i pavarësisë indiane, Mahatma Gandhi, gjithmonë ka punuar ekskluzivisht me këtë bankë për punët e tij private. Karakteri kombëtar i GNP pasqyrohet gjithashtu në faktin se ajo është një nga bankat më të vjetra në vend, e krijuar me kapital tërësisht kombëtar dhe që po funksionon ende.

Canara Bank

Cnara Bank, banka kryesore e Bangalore dhe një nga më të vjetrit në vend, është emri i katërt që kompleton pokerin e bankave të mëdha në Indi.

Përkundër kalimit të kohës dhe ndryshimeve të thella të përjetuara në sektor në vitet e fundit, Canara Bank mbetet besnike parimet që frymëzuan themelimin e saj. Midis tyre, spikasin qëllimet e eliminimit të bestytnive dhe injorancës, duke futur zakonin e kursimit dhe investimit të një pjese të fitimeve të saj në projekte sociale.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet.

*

*