Biodiversiteti i Indisë

Këtë herë do të flasim për biodiversiteti i indisë. India ndodhet brenda ekozonës Indomalaya, dhe konsiderohet si një vend megadiverse, me praninë e gjitarëve, zogjve, zvarranikëve, amfibëve dhe specieve bimore.

India ka larmi pyjet dhe pyjet e shiut, shumë prej tyre, të vendosura në Ishujt Andaman, në Ghats perëndimore dhe në verilindje të Indisë.

Ndër disa speciet endemike Nga India gjejmë majmunin Nilgiri, zhabën e Beddome, luanin Aziatik, tigrin e Bengalit dhe shkabën indiane të shkopit të bardhë, për të përmendur disa. Alsoshtë gjithashtu shumë e zakonshme të shohësh lopë, buallica, dhi, luanë, leopardë, elefantë aziatikë, etj në Indi.

Do t'ju interesojë të dini se India ka më shumë se 500 vende të shenjta të jetës së egër, si dhe 13 rezerva biosfera dhe 25 ligatina.

Shkatërrimi shkatërrues njerëzor i dekadave të kaluara ka rrezikuar në mënyrë kritike jetën e egër të Indisë. Në përgjigje të kësaj, sistemi i parqeve kombëtare dhe zonave të mbrojtura u krijua në 1935 dhe u zgjerua në mënyrë të konsiderueshme. Në 1972, India miratoi Ligjin për Mbrojtjen e Natyrës dhe Project Tiger për të mbrojtur mjedisin.

Fauna e pasur dhe e larmishme e Indisë ka pasur një ndikim të thellë në kulturën popullore të rajonit. Jeta e egër e Indisë ka qenë subjekt i përrallave dhe përrallave të tjera të shumta si Panchatantra, përrallat Jataka dhe Libri për Xhungël.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.