Gjeografia dhe klima e Indisë

Sot ne do të flasim për gjeografia dhe klima e Indisë. India ka pjesën më të madhe të nënkontinentit Indian. Ajo kufizohet nga Oqeani Indian në jug, Deti Arabik në jug-perëndim dhe Gjiri i Bengalit në juglindje të vendit.

Vlen të përmendet se ai ndan kufij tokësorë me Pakistanin në perëndim; me Kinën, Nepalin dhe Butanin në verilindje dhe Birmaninë dhe Bangladeshin në lindje.

La bregdeti i indisë ka një gjatësi prej 7.517 kilometrash. Vija bregdetare kontinentale përbëhet nga 43% plazhe me rërë, 11% brigje shkëmbore, përfshirë shkëmbinjtë dhe 46% këneta ose brigje kënetore.

L lumenjtë e indisë ato e kanë origjinën kryesisht në Himalajet. Ndër lumenjtë më të rëndësishëm në vend ne gjejmë Ganges dhe Brahmaputra, të cilat derdhen në Gjirin e Bengalit.

Ndër degët e rëndësishme të lumit Ganges gjejmë Yamuna dhe Kosi.

Për të klima indiane, mund të themi se ndikohet fuqimisht nga Himalajet dhe shkretëtira Thar.

Shkretëtira Thar luan një rol vendimtar në tërheqjen e erërave musone midis qershorit dhe tetorit, i cili siguron pjesën më të madhe të reshjeve të Indisë.

Klima e Indisë varet nga zona gjeografike në të cilën ndodhemi. Kështu gjejmë lloje të ndryshme të klimave të tilla si tropikal i lagësht, tropikal i thatë, subtropikal i lagësht dhe malor.

Foto: Udhëtime Foto Manu


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.