Diversiteti kulturor në Kanada

Diversiteti kulturor i Kanadasë

La diversiteti kulturor në Kanada Shtë një nga karakteristikat më të spikatura dhe dalluese të shoqërisë së këtij vendi. Jo më kot në fund të dekadës së viteve 70 ky komb mori flamurin e multikulturalizëm, duke u bërë një nga shtetet që kanë promovuar më shumë imigracioni.

Kjo larmi është rezultat i traditave të ndryshme fetare dhe ndikimeve kulturore që, si një vend imigrantësh që nga lindja e tij, kanë formuar identiteti kanadez.

Popujt autoktonë të Kanadasë

L popujt autoktonë të Kanadasë, të njohur si "kombet e para" përbëhen nga më shumë se 600 grupe etnike që flasin rreth 60 gjuhë. Ligji Kushtetues i vitit 1982 i klasifikon këta popuj në tre grupe të mëdha: Indianët, Inuit dhe Metis.

Kombet e para të Kanadasë

Popujt Vendas Kanadezë ("Kombet e Parë") sot përbëjnë rreth 5% të popullsisë së përgjithshme të vendit.

Vlerësohet se kjo popullsi autoktone është afërsisht 1.500.000 njerëz, domethënë rreth 5% e totalit të vendit. Më shumë se gjysma e tyre jetojnë në bashkësi të veçanta rurale ose rezerva.

Dy shpirtrat e Kanadasë: Britanike dhe Franceze

Tashmë në shekullin e shtatëmbëdhjetë territoret që tani janë pjesë e Kanadasë u eksploruan dhe kolonizuan nga britanik dhe francez, që u shpërndanë zonat e tyre rezektive të ndikimit. Prania evropiane në këto toka u rrit gjatë gjithë shekullit të XNUMX-të përmes valëve të mëdha migratore.

Pasi arritën pavarësinë në 1867, qeveritë e hershme kanadeze zhvilluan një politikë armiqësore ndaj popujve autoktonë që është përshkruar më vonë si "Etnocidi". Si rezultat, pesha demografike e këtyre qyteteve u ul në mënyrë drastike.

Quebec Kanada

Në Quebec (Kanada që flet frëngjisht) ekziston një ndjenjë e fortë kombëtare

Praktikisht deri para gjysmë shekulli shumica dërrmuese e popullsisë Kanadeze i përkiste një prej dy grupeve kryesore evropiane: franceze (e përqendruar gjeografikisht në provincën e Quebec) dhe britanike. Bazat kulturore të vendit bazohen në këto dy kombësi.

Rreth 60% e kanadezëve kanë anglishten si gjuhë amtare, ndërsa frëngjishtja është për 25%.

Imigracioni dhe diversiteti kulturor

Duke filluar nga vitet 60, ligjet dhe kufizimet e imigracionit që favorizuan imigracionin nga Evropa dhe Shtetet e Bashkuara u modifikuan. Kjo rezultoi në një përmbytje imigrantësh nga Afrika, Azia dhe rajoni i Karaibeve.

Shkalla e imigracionit në Kanada është aktualisht një nga më të lartat në botë. Kjo shpjegohet me shëndetin e mirë të ekonomisë së saj (e cila vepron si një kërkesë për njerëzit nga vendet më të varfra) dhe politikën e saj të bashkimit familjar. Nga ana tjetër, Kanada është gjithashtu një nga shtetet perëndimore që pret më shumë refugjatë.

Në regjistrimin e vitit 2016, deri në 34 grupe të ndryshme etnike shfaqen në vend. Prej tyre, një duzinë tejkalojnë një milion njerëz. Diversiteti kulturor në Kanada është ndoshta më i madhi në të gjithë planetin.

27 qershor Kanada

Statusi i Kanadasë si një vend multikulturor u regjistrua në 1998 me Akti i multikulturalizmit në Kanada. Ky ligj detyron qeverinë kanadeze të sigurojë që të gjithë qytetarët e saj të trajtohen në mënyrë të barabartë nga shteti, i cili duhet të respektojë dhe festojë diversitetin. Ndër të tjera, ky ligj njeh të drejtat e popujve autoktonë dhe mbron barazinë dhe të drejtat e njerëzve pa marrë parasysh racën, ngjyrën, prejardhjen, origjinën kombëtare ose etnike, besimin ose fenë.

Çdo 27 qershor vendi feston Dita e multikulturalizmit.

Lavdërime dhe kritika

Diversiteti kulturor në Kanada është sot një shenjë e identitetit të këtij vendi. Është konsideruar shembulli më i mirë i një shoqërie të larmishme, tolerante dhe të hapur. Pritja dhe integrimi i atyre që kanë ardhur në vend nga pothuajse të gjitha pjesët e botës është një arritje që admirohet shumë jashtë kufijve të saj.

Sidoqoftë, angazhimi i vendosur i qeverive të njëpasnjëshme Kanadeze për multikulturalizmin ka qenë gjithashtu objekt i ashpër kritik. Më të egrit vijnë pikërisht nga disa sektorë të vetë shoqërisë kanadeze, veçanërisht në rajonin e Québec.

Kanada si një mozaik kulturor

Mozaiku kulturor i Kanadasë

Kritikët argumentojnë se multikulturalizmi promovon krijimin e geutos dhe inkurajon anëtarët e grupeve të ndryshme etnike të shohin përbrenda dhe të theksojnë ndryshimet midis grupeve në vend se të theksojnë të drejtat ose identitetet e tyre të përbashkëta si qytetarë Kanadezë.

Diversiteti kulturor në Kanada në numër

Statistikat e botuara rregullisht nga qeveria Kanadeze janë një pasqyrim i vërtetë i larmisë kulturore të vendit. Këtu janë disa nga më të rëndësishmet:

Popullsia e Kanadasë (38 milion në 2021) sipas përkatësisë etnike:

 • Evropian 72,9%
 • Aziatike 17,7%
 • Amerikanët vendas 4,9%
 • Afrikanët 3,1%
 • Amerikanët Latine 1,3%
 • Oqeanik 0,2%

Gjuhët që fliten në Kanada:

 • Anglisht 56% (gjuha zyrtare)
 • Frëngjisht 22% (gjuha zyrtare)
 • Kinezisht 3,5%
 • Punxhabia 1,6%
 • Tagalog 1,5%
 • Spanjisht 1,4%
 • Arabisht 1,4%
 • Gjermanisht 1,2%
 • Italisht 1,1%

Fetë në Kanada:

 • Krishterimi 67,2% (Më shumë se gjysma e të krishterëve kanadezë janë katolikë dhe një e pesta janë protestante)
 • Islami 3,2%
 • Hinduizëm 1,5%
 • Sikizëm 1,4%
 • Budizmi 1,1%
 • Judaizmi 1.0%
 • Të tjerët 0,6%

Rreth 24% e Kanadezëve e përcaktojnë veten e tyre si ateistë ose pretendojnë se nuk janë pasues të ndonjë feje.

 


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*