Fletë panje, simboli i Kanadasë

Fleta e panjës, simboli i Kanadasë, ka një histori të gjatë pas saj. Kjo daton në shekullin e shtatëmbëdhjetë, me mbërritjen e kolonistët e parë, i cili themeloi vendbanimet e Port RoyalQuebec dhe kush duhej të krijonte të tyre simbologjia e vet.

Kjo është një konstante në popullsinë e territoreve të reja gjatë gjithë historisë. Ata që vendosen në to duhet të diferencohen nga metropoli dhe një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është të pajisen me simbolet e tyre. Prandaj, nëse doni të dini pse fleta e panjës është një simbol i Kanadasë, ne ju ftojmë të vazhdoni leximin.

Si fleta e panjës u bë simbol i Kanadasë

Kolonët e parë që u vendosën në Kanada panë që panja ishte shumë e zakonshme në ato toka. Por më e rëndësishmja, ata vëzhguan se si vendasit përfituan nga lëngu i pemës për të krijuar një shurup me të cilin të ushqehet. Ne do të përqendrohemi në këto dy aspekte.

Panje, shumë e zakonshme në tokat kanadeze

Pema e panjeve ka, nga një këndvështrim taksonomik, trembëdhjetë lloje. Ky nuk është vendi për tu mërzitur duke i renditur të gjithë. Por do t'ju interesojë të dini se, në territorin kanadez ka dhjetë nga këto variante. Më e zakonshme është sakarina e panjës, por ju gjithashtu mund të gjeni në atë vend panje e zezë ose cirkinatum panje.

Përveç kësaj, është një pemë shumë e bukur që në kohën e vjeshtës fiton një ngjyrë spektakolare, veçanërisht në disa nga variantet e saj. Prandaj, bollëku i saj nuk mund të kalonte pa u vërejtur nga ata kolonë të hershëm.

Fletë panje, simboli i Kanadasë për vetitë e saj ushqyese

Një rrethanë tjetër që i bëri kanadezët të vlerësojnë vlerën e panjës ishte e saj fuqia ushqyese. Siç ju thamë, ata vunë re se vendasit e Amerikës së Veriut nxirrnin lëngun e saj për të krijuar shurupe me të cilat mund të ushqeheshin.

Gjethe panje

Gjethe panje kanadeze

Mendoni se ata kolonizues të parë nuk jetuan saktësisht me bollëk. mot i ashper në zonë bëri që shumë të korra të dështonin dhe, përveç gjuetisë dhe peshkimit, ata nuk kishin pse të ushqeheshin. Këto të fundit nuk ishin të lehta për ta as gjatë muajve të ashpër të dimrit, veçanërisht në rajonet më veriore. Për të gjithë këtë, shurup i krijuar nga lëngu i panjës duhet t’i kishte kursyer shumë probleme të ngrënies. Logshtë logjike që ata e mbanin me shumë vlerësim pemën nga e cila e nxorën atë.

Kur u bë fleta e panjës simboli i Kanadasë?

Përkundër gjithçkaje, fleta e panjës nuk u bë simbol i Kanadasë deri sa fundi i shekullit të XNUMX-të. Tashmë në XIX, si rezultat i rrymave romantike, kaq të prirur për nacionalizëm, fleta u shkrua në flamuri i Kebekut së pari dhe nga Ontario pas.

Sidoqoftë, për kuriozitet, fleta e panjës nuk shfaqet në shenjën e vendit deri në 1965 dhe pas një polemike që zgjati disa dekada. Isshtë e vërtetë që ky debat nuk kishte asnjë lidhje me panjën, por me aspekte të tjera.

Në çdo rast, flamuri i ri kanadez, tashmë me fletë, u ideua nga historiani George FG Stanley, i cili u frymëzua nga Kolegji Ushtarak Mbretëror, Kingston, Ontario, profesor i të cilit ishte. Por modeli i fletës së panjeve që do të shfaqej në banderolë nuk ishte i tij.

Projektuesi i gjetheve të panjeve për Banner

Personi përgjegjës për formën e kësaj gjethe në flamurin kanadez ishte Jaques saint-cyr. Dhe dizajni i tij ishte aq i rëndësishëm sa që nga ajo kohë, flamuri i vendit njihej si "Fletë panje", që është, fletë panje.

Si kuriozitet, ne do t'ju tregojmë se, sapo të miratohej modeli, u krijua një debat tjetër në lidhje me të paraqitja në leckë. Më në fund, u testuan vendosje të ndryshme të fletës në flamur dhe këta flamuj u kaluan përmes një tuneli ere. Kështu, ai që mund të shihni sot u miratua sepse, në kushte me erë, ishte akoma e dukshme.

Flamuri i vogël i Kanadasë

Flamuri i vogël i Kanadasë dhe informacioni mbi të

Fleta e panje e flamurit kanadez ka një dizajn që ne mund ta përcaktojmë si në katror dhe me tre pikë secila prej të cilave paraqet, nga ana tjetër, tre të tjera. Dhe, si vija anësore të flamurit, ajo ka një ngjyrë e kuqe e thellë. Sidoqoftë, këto pika nuk kanë vlerë simbolike, domethënë nuk kanë asnjë kuptim.

Në çdo rast, u deshën gjithçka një komitet për të zgjedhur flamurin kanadez. Kjo, tashmë me fletë panje, u shfaq publikisht për shikimin e parë në 15 shkurt 1965. Dhe, që atëherë, ajo ditë është përkujtuar Dita e Flamurit Kombëtar të Kanadasë.

Por po aq e rëndësishme është fleta e panjës si një simbol i Kanadë që shumë institucione në vend, përfshirë forcat e tij ushtarake, kolegjet arsimore ose klubet sportive, e përfshijnë atë në banderolën e tyre. Sidoqoftë, Flamuri i Mbretërisë së Bashkuar, i njohur gjerësisht si Flamuri i BashkimitËshtë zyrtar në Kanada si simbol i përkatësisë së Federatë o Bashkësia e Kombeve Britanike.

Si përfundim, fleta e panjës, simboli i Kanadasë, është aq e rëndësishme për banorët e vendit të Amerikës së Veriut sa është e pranishme në shumë nga mburojat dhe flamujt e tyre, si publik ashtu edhe privat, përfshirë flamurin kombëtar.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*