Forma e qeverisjes së Kanadasë

El Sistemi qeverisës kanadez është një monarki kushtetuese demokratike që ka një Kreu i Shtetit dhe madje kryeministër që funksioni i tij është të Koka e qeverisë.

Sovran është Mbretëresha Isabel II detyra e të cilit është të jetë Kryetari zyrtar i Shtetit të Kanadë dhe përgjegjës për pushtetin ekzekutiv dhe legjislativ. Nga ana tjetër, kush përfaqëson Mbretëreshën dhe ushtron funksionet e Kryetarit të Shtetit është Guvernatori i Përgjithshëm ose mëkëmbësi.

El Fuqia ekzekutive Shtë ai që garanton se ligjet e krijuara nga pushteti legjislativ janë përmbushur, ajo përbëhet nga Mbretëresha, e përfaqësuar nga Guvernatori i Përgjithshëm, kabineti i përbërë nga zyrtarë të lartë të qeverisë duke përfshirë kryeministrin dhe administratën.

Fuqia Legjislative është zhvilluar në Evropë parlament dhe kjo konsiderohet kryesore Institucion politik kanadez dhe përbëhet nga Mbretëresha e përfaqësuar nga Guvernatori i Përgjithshëm, Kamera të Komunave dhe Senat. Dhe Pushteti Gjyqësor është i ngarkuar me administrimin e drejtësisë duke interpretuar dhe zbatuar ligjin.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1.   Fernando dijo

    eshte mire

  2.   Përshëndetje dijo

    Unë nuk i shërbej atyre