Kolumbia, një vend multikulturor

kulturat e Kolumbisë

Si shumë vende të tjera amerikane, Kolumbia është një vend multikulturor, vazoja e shkrirjes së të gjitha llojeve të racave dhe civilizimeve. Pikërisht kjo pasuria dhe diversiteti Isshtë një nga krenaritë e mëdha të popullit kolumbian dhe në të qëndron një pjesë e mirë e thelbit të saj.

Diversiteti kulturor dhe etnografik i këtij vendi të Amerikës së Jugut është rezultat i përzierja e tre grupeve kryesore etnike me origjinë nga tre kontinente të ndryshme: Amerika, Evropa dhe Afrika. Ky proces filloi me ardhjen e spanjollëve pesë shekuj më parë dhe ka vazhduar të zhvillohet deri më sot me ardhjen e emigrantëve nga shumë vende në Evropë, Lindjen e Mesme dhe, në një masë më të vogël, nga vendet aziatike.

Në regjistrimin e fundit të kryer në Kolumbi, shumica dërrmuese e popullsisë (rreth 87%, domethënë, më shumë se 38 milion njerëz) u klasifikuan "pa përkatësi etnike". Kjo shprehet në të dhënat e Departamenti Kombëtar Administrativ i Statistikave (DANE). Sidoqoftë, e vërteta është se një pjesë e madhe e popullsisë është, në një masë më të madhe ose më të vogël, rezultat i keq-gjenerimit.

Në të vërtetë, kjo kategori e «pa përkatësi etnike» shërben për të përfshirë shumicën dërrmuese të kolumbianëve të cilët nuk mund të etiketohen në kategori më specifike siç është ajo e Afro-kolumbian (gati 3 milion njerëz) ose autokton (1,9 milion).

larmia etnike kolumbia

Kolumbia, një vend multikulturor.

Grupet kryesore etnike të Kolumbisë

Kolumbia është një nga vendet me larminë më të madhe etnike dhe gjuhësore në botë. Këto janë grupet më të rëndësishme:

Garë e përzier

Ata janë grupi i shumicës. Keqgjigjenizimi midis evropianëve dhe amerikanëve vendas filloi që nga vitet e para të pushtimit spanjoll. grup mestizo Theshtë më e shumta në Kolumbi dhe gjendet shumë rregullisht në të gjithë territorin. Vlerësohet se rreth 80% e kolumbianëve kanë origjinë etnike evropiane dhe autoktone.

Kaukazianët

Shtë një grup më i vogël në të cilin mbizotërojnë origjina evropiane. popullsia e bardhe përfaqëson pak a shumë një të tretën e popullsisë së përgjithshme të Kolumbisë. Prejardhja e tij është kryesisht spanjolle dhe, në një masë më të vogël, gjithashtu italiane, gjermane, franceze dhe nga vendet sllave. Bogota dhe Medellin Ata janë dy qytetet me përqindjen më të lartë të popullsisë së bardhë në vend.

Afro-kolumbianë

Numri i përgjithshëm i kolumbianëve të përfshirë në këtë grup ndryshon sipas studimeve të ndryshme, megjithëse varion nga 7% në 25%, në varësi të grupeve të tjera si rrënjët ose palenqueros. Duket se ka më shumë marrëveshje për shpërndarjen demografike të Afro-kolumbianë, e përqendruar qartë në bregdetin e Paqësorit. Në Departamenti i Chocó për shembull, ky grup është me shumicë dërrmuese.

Ky segment i popullsisë kolumbiane e ka zanafillën te skllevërit e zinj të marrë me forcë nga tokat afrikane në Amerikë. Sot Kushtetuta Kolumbiane njeh plotësisht të drejtat, kulturën, zakonet dhe traditat e Afro-Kolumbianëve.

Njerëzit vendas

Përqindja e popullsisë autoktone në Kolumbi është zvogëluar në mënyrë drastike në shekullin e kaluar dhe sot qëndron rreth 4-5%. Sipas Regjistrimit të vitit 2005, afërsisht gjysma e vendasit të vendit janë përqendruar në departamentet e La Guajira, Cauca dhe Nariño. Kushtetuta e vitit 1991 garantoi njohjen e të drejtave themelore të këtyre popujve. pasuria kulturore dhe gjuhësore të këtyre popujve (64 gjuhë amerindiane fliten në Kolumbi).

Arabët

Vjen nga vendet e Lindjes së Mesme si Siria ose Libani që filluan të mbërrinin në vend në fund të shekullit të XNUMX-të. Isshtë llogaritur që ka rreth 2,5 milion kolumbianë me origjinë arabe, megjithëse vetëm një pjesë e vogël e deklarojnë veten myslimanë.

Fustan kolumbian kolumbian

Kostumet tipike të kolumbisë kolumbiane

Shprehjet kulturore të Kolumbisë

Rezultati shumëngjyrësh i përzierjes së evropianëve, indigjenëve dhe afrikanëve krijon shprehje të shumta dhe të larmishme kulturore që bëjnë Kolumbia një vend multikulturor si pak në botë.

Nënshtresës kulturore të qytetërimeve vendase, Spanjollët shtuan, ndër të tjera, katolicizmin ose sistemin feudal të encomienda, përveç kontributeve teknologjike të kohës. Afrikanët, të marrë si skllevër në botën e re, sollën me vete shprehje të reja kulturore dhe artistike, veçanërisht brenda fushës së muzikës dhe vallëzimit. Pas Pavarësia e Kolumbisë, Kreolët u përpoqën të krijonin një sistem politik pluralist. Nga ana tjetër, përzierja e grupeve të ndryshme raciale dha formimin e grupeve të reja etnike.

Arkitektura, artet plastike, letërsia, muzika, gastronomia… Në secilën nga këto zona të kulturës kolumbiane, bashkimi i elementeve të ndryshëm është i pranishëm si një element pasurues.

Sidomos në fusha gjuhësore Kolumbia shquhet për shumëllojshmërinë e saj. español, gjuha më e folur gjerësisht, ka variante të shumta dialektore. Ne anen tjeter, gjuhët autoktone Ato janë një thesar i vlefshëm kulturor i përbërë nga më shumë se 60 gjuhë, me origjinë amazonike në jug të vendit dhe të familjes Arawak në veri.

Gjithashtu fe si shprehje kulturore e kap këtë multikulturalizëm. Megjithëse shumica dërrmuese e kolumbianëve janë katolikë, si një shtet sekular, Kolumbia garanton lirinë e adhurimit dhe të drejtat e komuniteteve të tjera fetare siç janë ungjillorët, Dëshmitarët e Jehovait, Budistët, Myslimanët ose Hebrenjtë.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1.   JOHN DAVID RANGEL dijo

  HELLOAAA

 2.   JOHN DAVID RANGEL dijo

  Jam ballafaquar me këto përgjigje

 3.   JOHN DAVID RANGEL dijo

  ATA JAN THE FALEMINDERIT MEST T MIR

 4.   nicoldayanna dijo

  Impressiveshtë mbresëlënëse ajo që mund të besoj, falënderimet janë vibrat më të mira

 5.   dayana kastro dijo

  Aww Loo Improver Ok <3